BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αρχίζει το έργο AKIS για ζητήματα κατάρτισης των αγροτών

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή του Συστήματος «ΑΚΙS» την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 βρέθηκαν θέματα καινοτομίας και της ψηφιακής επανάστασης, με στόχο την ανάπτυξη μιας ανθεκτικότερης, εξυπνότερης και βιώσιμης γεωργίας, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

stamenitis-sinedriasi-epitropis-akis-dio-scaled-1-1024x587

159
1

Την Πέμπτη 12/12/2024 με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της Εθνικής Επιτροπής του Συστήματος Μεταφοράς Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας ΑKIS  (Agricultural Knowledge and Innovation System- ΕΕΑΚΙS) και με την παρουσία του ΥφΑΑΤ, κ. Διονύση Σταμενίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίασου φιλοξενήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής, προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των 22 μελών της Επιτροπής, στα οποία περιλαμβάνονται Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Διαχειριστικές Αρχές, το Συντονιστικό Όργανο ΑΚΙS, o ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Γ.Γ.Ε.Κ., το Ε.Κ.Τ., Γεωπονικά Πανεπιστήμια και Σχολές, Κτηνιατρικές Σχολές, το ΓΕΩΤΕΕ, η ΕΘΕΑΣ, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Γεωπονικών Επιστημών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Τον συντονισμό της Επιτροπής είχε αναλάβει η Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ, με σκοπό την τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του αρμόδιου υπουργού στο σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής η οποία θέτει στόχους και κατευθύνσεις σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα.

 Ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης στην ομιλία του τόνισε ότι η καινοτομία και η ψηφιακή επανάσταση, ως διαδικασία και λογική προώθησης νέας γνώσης και νέων τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της Γεωργίας, συνιστώντας βασικές παραμέτρους του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής AKIS ως προς την υπηρέτηση του στόχου της καλύτερης αξιοποίησης της θετικής σύνδεσης Έρευνας-Καινοτομίας-Παροχής Συμβουλών, καθώς και την εισαγωγή και χρήση της καινοτομίας, κυρίως μέσω του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές μέσω του συστήματος ΑKIS είναι ένας οριζόντιος στόχος πολιτικής, που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 και ο οποίος απαντά στην ανάγκη για μια ανθεκτικότερη, εξυπνότερη, πιο σύγχρονη και βιώσιμη Γεωργία, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 Η Επιτροπή του AKIS συστάθηκε με την αρ. 357/199473 (Β 4081/2024) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα με σκοπό τη δικτύωση, διασύνδεση και επικοινωνία όλων των βασικών φορέων που εμπλέκονται στη δημιουργία, διάχυση και εφαρμογή της γεωργικής γνώσης και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, θέτοντας στόχους και κατευθύνσεις, κυρίως ως προς τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, την έρευνα και την καινοτομία, γεωργικών συμβουλών και επιχειρησιακών συμπράξεων συνεργασίας.

 Στη συνεδρίαση έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, της Διαχειριστικής Αρχής ΣΣ ΚΑΠ και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, σχετικά με τη φιλοσοφία, τις βασικές αρχές και τις παρεμβάσεις που συνθέτουν το σύστημα AKIS. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του ΑΚΙS στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για τη βελτίωση της ροής μεταφοράς γνώσης, την ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων δράσεων και ενεργειών.

 

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές