BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λείπουν 3,8 δις ευρώ σε ρευστότητα ως το 2027 από τον αγροτικό τομέα

Στα 9,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται η χρηµατοδοτική ζήτηση για τον πρωτογενή τοµέα και τον τοµέα αγροδιατροφής στην Ελλάδα έως το 2027, σύµφωνα µε την επικαιροποιηµένη µελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πάνω στην οποία βασίζεται ο σχεδιασµός των νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ.

8_92

Γιώργος Κοντονής

2969
7

Λείπουν 3,8 δις ευρώ σε ρευστότητα ως το 2027 από τον αγροτικό τομέα χαμηλότοκα κεφάλαια κίνησης ζητά η αγορά

Σύµφωνα µε τη σχετική µελέτη το κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη άµεσων αναγκών παραµένει το πρωταρχικό κίνητρο ζήτησης, ακολουθούµενο από την ανάγκη για επενδύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των καλλιεργειών και των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, η προσφορά αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ, µε το χρηµατοδοτικό κενό που διαµορφώνεται να είναι κοντά σε εκείνο που είχε διαπιστωθεί στον κλάδο το 2018, υπογραµµίζοντας τις συνεχιζόµενες προκλήσεις. Οι συνθήκες της αγοράς, ωστόσο, λέει η ΕΤΕπ, πως έχουν βελτιωθεί χάρη στην αυξηµένη διάθεση για χρηµατοδότηση από τις τράπεζες, στη βελτιωµένη ικανότητα και διάθεση για επενδυτικά σχέδια από την αγορά, καθώς και στην παρεχόµενη στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Βασικά εµπόδια χρηµατοδότησης

Ως προς τα βασικά εµπόδια για τη χρηµατοδότηση, τονίζει πως οφείλεται στους εξής παράγοντες:

1) Έλλειψη εξασφαλίσεων και περιορισµένη πιστοληπτική ικανότητα αγροτών και επιχειρήσεων, ειδικά των νεοεισερχόµενων.

2) Χαµηλή χρηµατοοικονοµική παιδεία των αγροτών σε σύγκριση µε άλλους τοµείς.

3) Έλλειψη εµπιστοσύνης προς τις τράπεζες από την πλευρά των αγροτών και φόβος απόρριψης των αιτήσεών τους για χρηµατοδότηση.

4) Έλλειψη ενηµέρωσης σχετικά µε τα διαθέσιµα χρηµατοδοτικά µέσα

5) Προτίµηση για επιδοτήσεις και όχι για δάνεια

6) ∆οµικά ζητήµατα όπως µικρό µέγεθος εκµεταλλεύσεων, µικρό περιθώριο κέρδους, γήρανση πληθυσµού κ.λπ.

Σηµαντικές παρατηρήσεις για την υλοποίηση των χρηµατοδοτικών µέσων στον αγροτικό τοµέα

Η ΕΤΕπ στην έκθεσή της διαπιστώνει πως θα πρέπει να υπάρξει µία σηµαντική αύξηση του προϋπολογισµού για την επιτυχηµένη εφαρµογή των χρηµατοδοτικών µέσων. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η απαραίτητη κλίµακα ώστε:

  Να αντιµετωπίσουν τις σηµαντικές ανάγκες της αγοράς

  Να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ενδιάµεσων χρηµατοπιστωτικών φορέων για την υλοποίηση και προώθησή τους.

Ο προβλεπόµενος προϋπολογισµός κρίνεται ιδιαίτερα χαµηλός για όλα τα Ταµεία µε βάση:

  Την απορρόφηση και εφαρµογή των χρηµατοδοτικών µέσων κατά την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο.

 Το µεγάλο ποσοστό επιδότησης που, αν και αναγκαίο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τελικών αποδεκτών, µειώνει τους διαθέσιµους πόρους για τα εργαλεία.

  Τον αργό ρυθµό µε τον οποίο πραγµατοποιούνται οι επιστροφές από τα υπάρχοντα χρηµατοδοτικά µέσα.

Αναγκαία η επικοινωνία µε την χρηµατοπιστωτική αγορά

Στις προτάσεις της ΕΤΕπ παράλληλα αναφέρεται η ανάγκη για σαφείς κατευθυντήριες γραµµές στην αγορά σχετικά µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας των χρηµατοδοτικών µέσων και τον συνδυασµό τους µε επιχορηγήσεις. Παράλληλα υποστηρίζει πως απαιτούνται: 

 Στοχευµένες δράσεις για την αντιµετώπιση της σύγχυσης στην αγορά που παρατηρήθηκε κατά την προηγούµενη υλοποίηση των χρηµατοδοτικών µέσων 

  Κινητοποίηση δικτύων συµβούλων και εκπροσώπων του κλάδου µπορεί να βοηθήσει την προώθηση των χρηµατοδοτικών µέσων.

Μόχλευση άνω των 200 εκατ. από τα Ταµεία

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουν προτείνει για ενεργοποίηση τέσσερα Ταµεία χρηµατοδότησης αγροτών για την Ελλάδα. Πρόκειται για τη συνέχιση των Ταµείων Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μικρών ∆ανείων και την ίδρυση δύο καινούργιων, ένα για Νέους Αγρότες και ένα για ∆ιαχείριση Κινδύνων. Ειδικότερα για το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνεται µαζί µε το δάνειο να χορηγείται στον δικαιούχο είτε καθαρή επιδότηση που δεν επιστρέφεται είτε επιδότηση επί του επιτοκίου, µε στόχο τη µόχλευση 150 εκατ. ευρώ. Για το Ταµείο Μικρών ∆ανείων προτείνεται η αύξηση του ποσού από τα 25.000 ευρώ στα 40.000 ή 50.000 ευρώ όπως είχε προαναγγείλει η Agrenda. Και για τα δύο Ταµεία προτείνεται να επιτρέπεται στους αγρότες να λαµβάνουν το ποσό καθαρά και µόνο για κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή χωρίς την ανάγκη συνοδευτικού επενδυτικού σχεδίου. Για τους Νέους Αγρότες προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα Ταµείο που θα συνδυάζει καθαρή επιχορήγηση και εγγύηση του 80% του δανείου. Το µέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ενώ το ενδεικτικό επίπεδο της επιχορήγησης είναι στο 30-50% του συνολικού ποσού που θα ζητά ο δικαιούχος νέος αγρότης.

Τέταρτο Ταµείο προτείνεται να είναι από τα στελέχη της ΕΤΕπ ένα που θα αφορά τη «∆ιαχείριση Κινδύνων». Στόχος του θα είναι σε περιπτώσεις απώλειας εισοδήµατος ή φυσικής καταστροφής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ ή δεν υπάρχει ασφάλιση (προαιρετική).

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές