BACK TO
TOP
Θεσμικά

Καμπανάκι DG Agri στα eco-schemes, απορίες με τα βιολογικά – κομπόστ

Σε πληγή εξελίσσονται οι πιστώσεις των οικολογικών σχηµάτων στη χώρα µας, που πέρα από το ζήτηµα της ποιότητάς τους µε τα άκριτα «τσεκουρώµατα» στις µειώσεις στα πριµ και του ροκανίσµατος τουλάχιστον κατά 10% του ποσού από τρίτους, κάθε έννοια σωστού χρονοπρογραµµατισµού έχει καταργηθεί. Από τα µισόλογα περί «προσπάθειας πληρωµής το ∆εκέµβριο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη µεταφορά της πίστωσης τον ερχόµενο Φεβρουάριο (στην καλύτερη των περιπτώσεων), οι Έλληνες αγρότες σε σχέση µε τους Ευρωπαίους συναδέλφους βρίσκονται σε πολύ χειρότερη µοίρα.

image_74

Γιώργος Κοντονής

11804
4

Καμπανάκι DG Agri για τις αμαρτίες στα Οικολογικά Σχήματα, απορούν οι Ευρωπαίοι με βιολογικά – κομπόστ

Από τον Οκτώβριο έχουν πληρωθεί προκαταβολές στην πλειοψηφία των καθεστώτων άµεσης ενίσχυσης (οικολογικά, αναδιανεµητική, συνδεδεµένες), µέχρι και την εξισωτική σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί πολύ απλά το σύστηµα υποβολής δηλώσεων (ΟΣ∆Ε) λειτουργεί όπως πρέπει και οι Οργανισµοί Πληρωµών λειτουργούν µε διαφάνεια και επαγγελµατισµό. Στην Ελλάδα συνεχίζεται αυτό το... βιολί του ξεροσταλιάσµατος τον Οκτώβριο (φέτος ξεκίνησε να πληρώνεται 30 Οκτωβρίου) µόνο για την προκαταβολή του τσεκ, που είχε µάλιστα το 2024 και το «κερασάκι» της επιστροφής πιστώσεων.

Το πρώτο καµπανάκι από την ΕΕ και ο κίνδυνος νέων καταλογισµών

H ανησυχία που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Filip Busz, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρµογής της ελληνικής ΚΑΠ για το βαθµό της υπερβάλλουσας ζήτησης που σηµειώθηκε στα οικολογικά σχήµατα την ώρα που άλλα κράτη-µέλη προσπαθούν να απορροφήσουν τα κονδύλια αλλά και για τον πολύ µεγάλο αριθµό των δράσεων, έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Σίγουρα θα έχουν δηµιουργηθεί απορίες στις ευρωπαϊκές αρχές για το πώς γεννήθηκαν τόσα πολλά στρέµµατα µε βιολογική παραγωγή, πώς βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι να εφαρµόζουν κοµποστοποίηση, για ποιο λόγο παρέχει η χώρα µας διπλή συνδεδεµένη ενίσχυση στα χειµερινά σιτηρά και τα ψυχανθή µέσω της ∆ράσης 1 κ.λπ. Για το τελευταίο πραγµατοποιήθηκε η απαραίτητη διόρθωση στη 2η τροποποίηση της ΚΑΠ, και µένει να φανεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις καθώς για τα έτη 2023 και 2024 ουσιαστικά οι ελληνικές αρχές είχαν επιτρέψει αυτήν τη στρέβλωση που απαγορεύεται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισµούς (αποφυγή διπλής χρηµατοδότησης). Επιπτώσεις που µπορεί να φέρουν ξανά υπόλογες τις αρχές και τους αγρότες να καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις, αλλά αυτό θα φανεί πολύ αργότερα. Είναι δεδοµένη πάντως η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ υπό τον Κώστα Τσιάρα, να θεραπεύσει κάποια από τα σοβαρά ζητήµατα που έχουν παρατηρηθεί.

Οι πριµοδοτήσεις δύο ταχυτήτων για τις ίδιες δεσµεύσεις

Άλλες στρεβλώσεις που βγάζουν πλέον µάτι και µένει να φανεί αν θα διορθωθούν είναι η άνιση πριµοδότηση των δικαιούχων των αγροπεριβαλλοντικών σε σχέση µε εκείνους των οικολογικών σχηµάτων ακριβώς για τις ίδιες δεσµεύσεις. Άραγε πώς εξηγούν ότι για ακριβώς την ίδια φεροµονική παγίδα στο Κοµφούζιο, ο αγρότης που είναι στο ΠΑΑ πριµοδοτείται µε τα διπλάσια χρήµατα σε σχέση µε έναν άλλον στα οικολογικά σχήµατα. Για παράδειγµα, ένας δικαιούχος της 3ης πρόσκλησης Κοµφούζιο που διατηρεί δεσµεύσεις έως το 2025 πληρώνεται για το ροδάκινο 45,4 ευρώ το στρέµµα, ενώ στα eco-schemes, οι αγρότες πληρώθηκαν 35,3 ευρώ το στρέµµα. Το ίδιο ισχύει στη Βιολογική Γεωργία (∆ιατήρηση), καθώς τα ποσά που λαµβάνουν µέσω eco-schemes οι παραγωγοί είναι κατά 40% (µέσος όρος) µειωµένα σε σχέση µε τους συναδέλφους τους, που διατηρούν δεσµεύσεις στην 5η πρόσκληση. 

Πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε ο σχεδιασµός των Βιολογικών

Οι ελληνικές αρχές είναι δεδοµένο πως αυτό που επιχειρούν µε τα οικολογικά σχήµατα είναι µην δυσαρεστούν τους πολλούς, κάτι που φάνηκε µε τη διαχείριση της δράσης για τη διατήρηση των Βιολογικών. Όπως µαθαίνει η Agrenda, η δράση αυτή ουσιαστικά ήταν αρχικά να προσφερθεί µόνο σε όσους τελείωναν δεσµεύσεις µέσω του ΠΑΑ. Άρα και τα χρήµατα ήταν µετρηµένα και δεν θα υπήρχε αυτό το αδιανόητο στρίµωγµα και η στρέβλωση µε τις... βιολογικές µπατονέτες. Μετά ως δια µαγείας άνοιξε ορθάνοιχτα για όποιον είχε στα χέρια του πιστοποιητικό. Πιστοποιητικά που µε ένα µικρό πρόστιµο µπορούν να ανεβαίνουν και ετεροχρονισµένα στη ∆ΒΕ όπως καταγγέλουν οι Φορείς Πιστοποίησης. Μία ιστορία για την οποία είναι πολύ καλά πληροφορηµένη η αρµόδια αρχή για τα βιολογικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά µε βάση το θεσµικό πλαίσιο είναι αδύναµη να ελέγξει. 

Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων  από Ηµαθία, Πέλλα και Κοζάνη

Ενδεικτική είναι η επιστολή που είχαν αποστείλει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βελβεντού, Νάουσας, Αλµωπίας και Σκύδρας όπου ανέφεραν για την εφαρµογή των οικολογικών σχηµάτων του 2023:

«Στη ∆ράση ‘‘∆ιατήρηση Mεθόδων Bιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας’’ οι δικαιούχοι έπρεπε απλώς να υποβάλουν ενεργή σύµβαση µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης και Πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι. Αυτά όµως, χορηγούνται χωρίς κανένα έλεγχο, οπότε η αποζηµίωση δόθηκε ακόµη κι αν έγιναν αγορές χηµικών φυτοφαρµάκων και λιπασµάτων, για τεράστιες δήθεν βιολογικές καλλιέργειες βάµβακος και αραβόσιτου και άλλων καλλιεργειών.

Άλλο παράδειγµα είναι η ∆ράση ‘‘Μηχανική Ζιζανιοκτονία και Κάλυψη µε Φυτικά Υλικά Εδαφοκάλυψης’’, για την οποία όχι µόνο δεν ορίστηκε ούτε το ελάχιστο δείγµα ελέγχου, αλλά αποζηµιώνονται ακόµη κι όσοι έχουν προµηθευτεί και έχουν χρησιµοποιήσει µέσα στο 2023 την ανώτερη επιτρεπόµενη ποσότητα χηµικών ζιζανιοκτόνων.

Έτσι φτάσαµε σήµερα οι ‘‘πληροφορηµένοι’’ να εισπράττουν κάµποσες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι γεωργοί να µετρούν τις απώλειές τους σε σχέση µε τα τιµολόγια που πλήρωσαν και µε τις περσινές πληρωµές των δικαιωµάτων τους.

Αν ήθελε το υπουργείο να «δώσει» λεφτά, να τα έδινε αλλά όχι κόβοντας λεφτά απο δράσεις που είναι τιµολογηµένες και ‘‘αληθινές’’».

Τα παραστατικά που πρέπει να κοπούν ως 31 ∆εκέµβρη

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε µία λίστα µε τα παραστατικά των οικολογικών σχηµάτων που απαιτούνται ανά δράση, και την ηµεροµηνία µέχρι την οποία αυτά πρέπει να κοπούν. ∆ιορία έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2024 υπάρχει για τα παραστατικά που αφορούν όλες τις υποδράσεις της κοµποστοποίησης (∆ράση 4) και τη βελτίωση σιτηρέσιου (∆ράση 7). Για όλες τις υπόλοιπες δράσεις οι σχετικές ηµεροµηνίες έχουν λήξει. Σε κάθε περίπτωση τροποποιήσεις για τα eco-schemes επιτρέπονται έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές