Με νέους όρους οι συνδεδεμένες το 2025, αναλυτικά τα πριμ μετά τον κόφτη +-15% στα αρχικά ποσά αναφοράς
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως για πρώτη φορά τα ποσά συνδεδεµένης ενίσχυσης θα πρέπει να κυµαίνονται εντός των ελάχιστων και µέγιστων ορίων ανά κατηγορία. Με την τροποποίηση του κανονισµού (ΦΕΚ 5170/Β’/2024), µεταφέρονται κονδύλια από συνδεδεµένες που ξεπερνάνε το µέγιστο ποσό (π.χ από µαλακό, κριθάρι, και όσπρια όπως φάνηκε το 2023), σε εκείνες που πέφτουν κάτω από το ελάχιστο (π.χ στον αραβόσιτο). Παράλληλα η εγκύκλιος παρέχει και έναν οδηγό για τις αιτήσεις της νέας περιόδου, ενώ αναµένεται να δροµολογηθούν και ορισµένες αλλαγές:
Οι αλλαγές στις συνδεδεµένες για το έτος 2025
- Απαίτηση για 100% πιστοποιηµένο σπόρο για τη λήψη της επιδότησης στα σανοδοτικά ψυχανθή.
- Υποχρέωση των κτηνοτρόφων να συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστηµα γνώσης και καινοτοµίας στη γεωργία») για να λαµβάνουν τις αντίστοιχες συνδεδεµένες ενισχύσεις.
- Προβλέπεται η ένταξη της σόγιας στο καθεστώς των συνδεδεµένων µε ενίσχυση 52,9 ευρώ το στρέµµα. Οι καλλιεργούµενες εκτάσεις σόγιας την περίοδο 2018-2020 ανέρχονταν κατά µέσο όρο στη χώρα, σε 30.000 στρµ./έτος (ΕΛΣΤΑΤ). Ο στόχος της ενίσχυσης είναι να αυξήσει την έκταση αυτή κατά 15%, δηλαδή η καλλιέργεια για κάθε έτος της περιόδου 2025-2027 προβλέπεται να ανέλθει σε 34.500 στρέµµατα. Το ετήσιο ποσό για τη συνδεδεµένη στη σόγια που θα δεσµεύεται θα φτάνει το 1.825.050 ευρώ. ∆ηλαδή 5.475.150 ευρώ για την 3ετία.
- Προβλέπεται διευκρίνιση του όρου «Αραβόσιτος», που περιλαµβάνει τον καρπό για ζωοτροφή, το ενσίρωµα καθώς επίσης και τον καρπό για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκό καλαµπόκι).
Σκληρό σιτάρι, µαλακό σιτάρι, κριθάρι
Όροι επιλεξιµότητας
- Να χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται µε την προσκόµιση πρωτότυπων:
- «τιµολογίων αγοράς» ή «τιµολογίου αγοράς-δελτίου αποστολής» ή «απόδειξη λιανικής πώλησης» συνοδευόµενη από «βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία» και
- επίσηµων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιµολόγια αγοράς. Το τιµολόγιο αγοράς πιστοποιηµένου σπόρου θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31.01 ή έως 15.02 του έτους ενίσχυσης στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31.01. Σε περίπτωση απώλειας του πρωτότυπου «τιµολογίου αγοράς» ή «τιµολογίου αγοράς-δελτίου αποστολής» ή «απόδειξης λιανικής πώλησης», ο παραγωγός µπορεί να προσκοµίσει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, από τα αντίστοιχα στελέχη του προµηθευτή πιστοποιηµένου σπόρου, σφραγισµένα και υπογεγραµµένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Επισηµαίνεται ότι τα στοιχεία των ετικετών και των αποδεικτικών αγοράς (τιµολογίων, ποικιλίες κ.λπ.) πρέπει να είναι ίδια. Όταν δε συµφωνεί η ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου που αναφέρεται στις ετικέτες µε αυτή των αποδεικτικών αγοράς, λαµβάνεται υπόψη η µικρότερη από τις δύο.
- Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέµµα).
- Να χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιηµένο Α και Β αναπαραγωγής), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 225020/31-3- 2003 «Τεχνικός Κανονισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων δηµητριακών προς σπορά», (Β’ 492) όπως ισχύει.
- Κατά παρέκκλιση των οριζόµενων στην περ. 3, οι δικαιούχοι δύνανται να χρησιµοποιούν σπόρο προς σπορά κατηγορίας βελτιωτή (Υλικό Καλλιτερευτή), όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 217265/28-01-2004 (Β’ 203), ποικιλιών σκληρού σίτου εγγεγραµµένων στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούµενων Φυτικών Ειδών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών αποκλειστικά και µόνο: α) για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά η οποία αποδεικνύεται µε την προσκόµιση σχετικής βεβαίωσης από τα οικεία Τµήµατα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων των Αποκεντρωµένων Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, για τις δηλωθείσες εκτάσεις οι οποίες σπάρθηκαν µε υλικό καλλιτερευτή και προορίζονται για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά, β) για τον αναπολλαπλασιασµό του υλικού καλλιτερευτή της διατηρούµενης ποικιλίας η οποία αποδεικνύεται µε την αποστολή σχετικής βεβαίωσης από το Τµήµα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούµενων Φυτών της ∆/νσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούµενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων του ΥπΑΑΤ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για το σύνολο των δηλωθεισών εκτάσεων οι οποίες σπάρθηκαν µε υλικό καλλιτερευτή.
Όσπρια
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν όσπρια (κωδικός οµάδας καλλιέργειας 11) και πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Να προσκοµίζουν τιµολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
- Να παραδίδουν ρεβίθια κατ’ ελάχιστο 70 κιλά ανά στρέµµα καλλιεργούµενης έκτασης.
- Να παραδίδουν φακές κατ’ ελάχιστο 40 κιλά ανά στρέµµα καλλιεργούµενης έκτασης.
- Να παραδίδουν φασόλια µέτρια και χονδρά κατ’ ελάχιστο 100 κιλά ανά στρέµµα καλλιεργούµενης έκτασης.
- Να παραδίδουν φασόλια γίγαντες και ελέφαντες κατ’ ελάχιστο 150 κιλά ανά στρέµµα καλλιεργούµενης έκτασης.
- Να παραδίδουν Φασόλια µαυροµάτικα 70 κιλά/στρέµµα.
- Να παραδίδουν κουκιά 60 κιλά/στρέµµα.
- Να παραδίδουν λαθούρι 60 κιλά/στρέµµα.
- Η συγκοµιδή να πραγµατοποιείται µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα.
- Να παραδίδουν προϊόν σε επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς και οργανώσεις παραγωγών µε δραστηριότητα την επεξεργασία οσπρίων, το αργότερο έως τις 28.02 του επόµενου έτους από το έτος υποβολής της ΕΑΕ.
- Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς: i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), ii) οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, iii) οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα των οσπρίων.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα.
Μήλο
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια µήλων (επιλέξιµες ποικιλίες στον κωδικό οµάδας 67), είναι όσοι πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Καλλιεργούν, σύµφωνα µε τις εγκεκριµένες προδιαγραφές σε εκτάσεις εντός των οριοθετηµένων γεωγραφικών περιοχών παραγωγής των µήλων µε τις κάτωθι ονοµασίες: α) «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ». β) «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ». γ) «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ». δ) «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ».
- Οι επιλέξιµες ποικιλίες για:
α) τα «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ» είναι η ποικιλία Starking Delicious και η ποικιλία Golden Delicious.
β) τα «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ» είναι η ποικιλία Delicious Πιλαφά, η οποία αναφέρεται και σαν Delicious Τριπόλεως και Delicious Αρκαδίας.
γ) το «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ» είναι οι κόκκινες ποικιλίες Starking, Starkrimson, IDR Delicious, Red Ghief και οι κίτρινες ποικιλίες Golden Delicious, Johnan Gold, Granny Smith.
δ) το «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ» είναι η νανόκαρπη ποικιλία Φιρίκι.
- Να παραδίδουν από 1η Ιανουαρίου έως και 31 ∆εκεµβρίου του έτους ενίσχυσης τουλάχιστον 5 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο καλλιεργούµενης έκτασης και να προσκοµίζουν τιµολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσµάτων εκτιµήσεων ζηµιών στη σχετική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τέλος Φεβρουαρίου του επόµενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.
- Η ελάχιστη επιλέξιµη έκταση αγροτεµαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεµένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.
- Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς: i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), ii) οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, iii) οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα των µήλων.
Πορτοκάλι χυµοποίησης
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν
τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Παραδίδουν για χυµοποίηση από
1η Ιανουαρίου έως και 31 ∆εκεµβρίου του έτους ενίσχυσης κατ’ ελάχιστο 7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο καλλιεργούµενης έκτασης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται µε βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις και των εκτάσεων πορτοκαλεώνων για
τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηµα συνδεδεµένης ενίσχυσης σε επίπεδο αγροτεµαχίου στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσµάτων εκτιµήσεων ζηµιών στη σχετική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόµενου έτους από
το έτος υποβολής ΕΑΕ.
- Οι παραδόσεις στις µεταποιητικές επιχειρήσεις πραγµατοποιούνται µέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς µέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισµοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο ν. 4673/2020. β) Οµάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύµφωνα µε τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου. Επισηµαίνεται ότι γεωργοί οι οποίοι/-ες δεν είναι µέλη των ανωτέρω φορέων µπορούν να παραδίδουν:
- σε αυτούς ως συνεργαζόµενοι/-ες
- απευθείας στις µεταποιητικές επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόµιση πρωτοτύπου τιµολογίου πώλησης ή αγοράς προϊόντος.
- Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα µέλη τους και τους συνεργαζόµενους µε αυτούς ενεργούς γεωργούς ή (β) τους µεµονωµένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι µέλη των ανωτέρω φορέων, µε ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της µεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της µεταποιητικής επιχείρησης, σύµφωνα µε την εκάστοτε σχετική νοµοθεσία.
- Η ελάχιστη επιλέξιµη έκταση αγροτεµαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεµένης ορίζεται σε 1 στρέµµα.
- Η εν λόγω συνδεδεµένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συµβατότητα µε την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νοµοθεσία σχετικά µε την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Βιοµηχανική ντοµάτα
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Παραδίδουν βιοµηχανική τοµάτα από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεµβρίου του έτους ενίσχυσης, κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιοµηχανικής τοµάτας ανά εκτάριο καλλιεργούµενης έκτασης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται µε βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις και των εκτάσεων βιοµηχανικής τοµάτας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηµα συνδεδεµένης ενίσχυσης σε επίπεδο αγροτεµαχίου στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσµάτων εκτιµήσεων ζηµιών στη σχετική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόµενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.
- Οι παραδόσεις στις µεταποιητικές επιχειρήσεις πραγµατοποιούνται µέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς µέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισµοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, β) Οµάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύµφωνα µε τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου. Επισηµαίνεται ότι γεωργοί οι οποίοι/-ες δεν είναι µέλη των ανωτέρω φορέων µπορούν να παραδίδουν: • σε αυτούς ως συνεργαζόµενοι/-ες • απευθείας στις µεταποιητικές επιχειρήσεις. στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόµιση πρωτοτύπου τιµολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
- Η ελάχιστη επιλέξιµη έκταση αγροτεµαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεµένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια. 5. Έχουν εγκαταστήσει σύστηµα στάγδην άρδευσης. 6. Η εν λόγω συνδεδεµένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συµβατότητα µε την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νοµοθεσία σχετικά µε την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Σανοδοτικά ψυχανθή
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να χρησιµοποιούν καθολικά πιστοποιηµένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται µε την προσκόµιση πρωτότυπων τιµολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσηµων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιµολόγια αγοράς.
- Να προσκοµίζουν τιµολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα, κτηνοτρόφο ή έµπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκµετάλλευση µηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης για το µέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκµετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.
- Η συγκοµιδή να πραγµατοποιείται µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα.
- Η ελάχιστη επιλέξιµη έκταση αγροτεµαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
- Να παραδίδουν προϊόν σε εµπόρους, οµάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισµούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόµενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ. 6. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσµάτων εκτιµήσεων ζηµιών στη σχετική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους επόµενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.
- Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς: i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), ii) οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, iii) οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.
Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σογια
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν κτηνοτροφικά, πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να προσκοµίζουν τιµολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα, κτηνοτρόφο ή έµπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκµετάλλευση µηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης για το µέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκµετάλλευσής τους (ιδιοκατανάλωση), το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή.
- Η συγκοµιδή να πραγµατοποιείται µόνο στην ωριµότητα ή κοντά στην ωριµότητα.
- Να παραδίδουν προϊόν σε επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς και οργανώσεις παραγωγών µε δραστηριότητα την επεξεργασία κτηνοτροφικών ψυχανθών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόµενου από το έτος υποβολής της αίτησης.
- Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς: i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), ii) οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, iii) οποιαδήποτε νοµική οντότητα έχουσα εµπορική δραστηριότητα στον τοµέα
των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών. 5. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων δύναται οι ποσότητες αυτές να προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσµάτων εκτιµήσεων ζηµιών στη σχετική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του του επόµενου έτους από το έτος υποβολής της αίτησης.
Για την περίπτωση ιδιοκατανάλωσης του προϊόντος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον: να επιλέγεται το πεδίο «Ιδιοκατανάλωση» στην αίτηση µε την υποχρεωτική συµπλήρωση του πεδίου «Κιλά Προϊόντος για Ιδιοκατανάλωση». Για
την περίπτωση παραδόσεων σε κτηνοτρόφους, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον: να συµπληρώνουν τα πεδία «ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφου», «Κιλά Προϊόντος προς Πώληση» και «Ηµεροµηνία Τιµολογίου» να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχετικό παραστατικό (Κωδικός δικαιολογητικού 196: Τιµολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε κτηνοτρόφο - Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή). Σε περίπτωση απώλειας ή άλλης επίσηµης χρήσης των πρωτότυπων τιµολογίων, ο παραγωγός πρέπει να προσκοµίσει γνήσια αντίγραφα τους, από το στέλεχος του τιµολογίου του προµηθευτή σπόρου, σφραγισµένα και υπογεγραµµένα από τον εκδότη.
Σπόροι σποράς
- ∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων σποράς (ποικιλίες της οµάδας καλλιέργειας 25) είναι:
Α. Ο καλλιεργητής, ο οποίος συνάπτει σύµβαση καλλιέργειας για πολλαπλασιασµό πιστοποιηµένων σπόρων σποράς (συµβάσεις πολλαπλασιασµού σπόρων) µε σποροπαραγωγική επιχείρηση.
Ο καλλιεργητής διαθέτει την παραγωγή του στη συµβαλλόµενη σποροπαραγωγική επιχείρηση.
Β. Η σποροπαραγωγική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί ή παράγει η ίδια τον πιστοποιηµένο σπόρο σποράς σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόµενες εκτάσεις.
- Οι δικαιούχοι προκειµένου να λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση οφείλουν να:
Α. Να χρησιµοποιούν αποκλειστικά προβασικό, βασικό, πιστοποιηµένο και εµπορικό όπου προβλέπεται, σπόρο σποράς. Κατά παρέκκλιση των οριζόµενων στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιτρέπεται να χρησιµοποιούν σπόρο βελτιωτή (Υλικό Καλλιτερευτή) για την παραγωγή προβασικού και βασικού σπόρου προς σπορά, όπως αναφέρεται
στην 217265/28-01-2004 υπουργική απόφαση «∆ιατηρητές ποικιλιών φυτικών ειδών» (Β’ 203).
Β. Να µη χρησιµοποιούν σπόρους γενετικά τροποποιηµένων ποικιλιών.
Γ. Να χρησιµοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραµµένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών
ή/και στους/στις Κοινούς Καταλόγους Ποικιλιών.
Αιγοπρόβατα
∆ικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι που:
- Παραδίδουν το γάλα σε εγκεκριµένες µονάδες µεταποίησης, είτε απευθείας, είτε µέσω φορέων συγκέντρωσης γάλακτος (π.χ. οργανώσεις παραγωγών, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα). Οι κτηνοτρόφοι µε καθετοποιηµένες µονάδες µεταποίησης εφόσον πληρούν την έννοια του εγκεκριµένου µεταποιητή και οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγµένοι στο ΚΗΜΟ, οι οποίοι/-ες ιδιοπαράγουν και διαθέτουν οι ίδιοι τα γαλακτοκοµικά τους προϊόντα, συµµετέχουν στο καθεστώς εφόσον έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής σύνδεσης «ΑΡΤΕΜΙΣ» τις ποσότητες γάλακτος που µεταποίησαν.
- Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της εκµετάλλευσής τους για το έτος ενίσχυσης.
Προσδιορισµός επιλέξιµων αιγοπροβάτων:
- Οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων που πληρούν τους όρους επιλεξιµότητας και τηρούν τις υποχρεώσεις τους, κρίνονται δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης.
- Για τον υπολογισµό των επιλέξιµων αιγοπροβάτων λαµβάνεται υπόψη η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος - αριθµού επιλέξιµων προβατίνων ή/και αιγών η οποία θα πρέπει να είναι 100:1.
- Ο συνολικός αριθµός προσδιορισθέντων για πληρωµή ζώων, προκύπτει λαµβάνοντας υπόψη τα επιλέξιµα δηλωθέντα αιγοπρόβατα στην ΕΑΕ, την ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος - αριθµού επιλέξιµων προβατίνων ή/και αιγών και τα ευρεθέντα επιλέξιµα αιγοπρόβατα κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους.
Καλαµπόκι
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Να χρησιµοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, για τα οποία πρέπει να προσκοµίζουν αντίστοιχο τιµολόγιο αγοράς.
- Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιµες εκτάσεις. Οι επιλέξιµες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές µε υδατικά συστήµατα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
- Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωµα ανά εκτάριο από 15.07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28.02 του επόµενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα, κτηνοτρόφο ή έµπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκµετάλλευση, απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς σπόρου για το µέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. ∆εν απαιτείται η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης για το µέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκµετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
- Εάν διαπιστωθεί τυχόν µη συµµόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιµότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 1313/178948/9-6- 2023 υπουργικής απόφασης. Η εν λόγω αστοχία κοινοποιείται στην αρµόδια αρχή ελέγχου εφαρµογής της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, προκειµένου να διαπιστώσει εάν όντως λαµβάνει χώρα παράνοµη χρήση αυτού του πόρου. Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που εφαρµόζονται άµεσα στην Κοινοτική νοµοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους µεταξύ των αρχών ελέγχων των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται µε την αιρεσιµότητα και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής). Εάν, ως αποτέλεσµα αυτών των κοινοποιήσεων, στους αιτούντες ενίσχυσης έχουν επιβληθεί οριστικά κυρώσεις από την αρµόδια υδατική αρχή για παράνοµη χρήση αυτού του πόρου, αυτοί οι γεωργοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό για τα αρδευόµενα εκτάρια, για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για συνδεδεµένη ενίσχυση.
Κορινθιακή σταφίδα
∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιµότητας:
- Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα σε επιλέξιµες εκτάσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
- Είναι εγγεγραµµένοι στο Αµπελουργικό Μητρώο
- Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 1,5 τόνους προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά εκτάριο (150 κιλά ανά στρέµµα) σε εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεµβρίου του έτους ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται µε βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτηµα συνδεδεµένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
- Οι παραδόσεις στις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις πραγµατοποιούνται µέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς µέλη τους: α) Αγροτικά συνεταιριστικά νοµικά πρόσωπα, β) Οµάδες και Οργανώσεις παραγωγών. Οι γεωργοί οι οποίοι/-ες δεν είναι µέλη των ανωτέρω φορέων µπορούν να παραδίδουν:
- σε αυτούς ως συνεργαζόµενοι/-ες ,
- απευθείας στις εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα µέλη τους και τους συνεργαζόµενους µε αυτούς γεωργούς ή (β) τους µεµονωµένους γεωργούς, που δεν
είναι µέλη των ανωτέρω φορέων, µε ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της µεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της µεταποιητικής επιχείρησης.
Βόειο κρέας
Μέτρο Α: Συνδεδεµένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης:
- Κατά την υποβολή της αίτησης, εκτρέφουν στην εκµετάλλευση τους τουλάχιστον 6 θηλυκά βοοειδή οποιασδήποτε φυλής και παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας από 18 µηνών έως 12 ετών.
- Μετά την 01.01.2025, να συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστηµα γνώσης και καινοτοµίας στη γεωργία»).
- Επιλέξιµα για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα του βόειου κρέατος, είναι τα θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Έχουν ηλικία από 18 µηνών έως 12 ετών,
- Έχουν γεννήσει µέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12). Αυτό διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική βάση δεδοµένων των βοοειδών του Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού Συστήµατος Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ),
- Τα νεογέννητα µοσχάρια έχουν καταγραφεί και σηµανθεί, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα. Επισηµαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του νεογέννητου µοσχαριού πριν τη σήµανσή του, το θηλυκό βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιµο.
Μέτρο Β: Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας 11-12 µηνών
- Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθµό, µόσχους, ηλικίας 11-12 µηνών, αρσενικούς ή/και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκµετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 µήνες πριν τη σφαγή.
- Προσκοµίζουν τιµολόγιο πώλησης του σφάγιου ή/και άλλο αποδεικτικό σφαγής.
- Μετά την 01.01.2025, να συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστηµα γνώσης και καινοτοµίας στη γεωργία»).
- Επιλέξιµα για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα του βόειου κρέατος, είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί µέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12), σε ηλικία από 11 έως 12 µηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ηµεροµηνίες σφαγής της βάσης δεδοµένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ηµεροµηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασµό µε το ΟΠΣΚ.
- Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σηµανθεί σύµφωνα µε την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νοµοθεσία.
- Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστηµα τουλάχιστον 5 µηνών στην ίδια εκµετάλλευση πριν τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιµο.
Μέτρο Γ: Συνδεδεµένη ενίσχυση για σφάγια ζώων ηλικίας 13-24 µηνών
- Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθµό, µόσχους, ηλικίας 13-24 µηνών, αρσενικούς ή/και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκµετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 µήνες πριν τη σφαγή.
- Προσκοµίζουν τιµολόγιο πώλησης του σφάγιου ή/και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
- Μετά την 01.01.2025, να συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστηµα γνώσης και καινοτοµίας στη γεωργία»).
- Επιλέξιµα για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα του βόειου κρέατος, είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Έχουν σφαγεί µέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01.01 έως και τις 31.12), σε ηλικία από 13 έως 24 µηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ηµεροµηνίες σφαγής της βάσης δεδοµένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ηµεροµηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασµό µε το ΟΠΣΚ.
- Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστηµα τουλάχιστον 5 µηνών στην ίδια εκµετάλλευση πριν τη σφαγή τους.
- Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιµο.
Διαβάστε επίσης: Ως 28 Φλεβάρη τιμολόγια για ειδική βάμβακος, 14 Μάρτη συνδεδεμένες
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί