BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μπαίνει καρτελάκι στο πριμ μηδικής, κίνδυνος να χαθεί λόγω πλαισίου η συνδεδεμένη για τις παλαιότερες σπορές

Από φέτος αλλάζει το πλαίσιο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι (ΟΣΔΕ 2025), με τους παραγωγούς να καλούνται να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), γεγονός που θέτει προβληματισμούς για το τι θα συμβεί σε σπορές που μπήκαν σε περασμένες περιόδους, καθώς ως γνωστόν η καλλιέργεια είναι πολυετής.

DiTbF9e7T6dWrThY7Kjr5X

Γιώργος Κοντονής

6347
7

Προς το παρόν το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημοσιευτεί, δεν λαμβάνει υπόψη το χαρακτηριστικό της πολυετούς φύσης της σποράς στη μηδική, με παραγωγούς να εκφράζουν φόβους πως ίσως θα αναγκαστούν να οργώσουν και να ξανασπείρουν ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη του 2025. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει τελικώς κάποια ρύθμιση, που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό πριν τις ανοιξιάτικες σπορές.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 999 της Agrenda


Σημειώνεται εδώ πως λόγω της απαίτησης για πιστοποιημένο σπόρο, οι παραγωγοί ζητάνε επίσης μία εύλογη αναπροσαρμογή της επιδότησης ώστε να καλύψει τα επιπρόσθετα κόστη. Προς το παρόν η επιδότηση, και με βάση τη 2η τροποποίηση της ΚΑΠ, έχει μείνει σταθερή με τιμή αναφοράς τα 8,30 ευρώ/στρέμμα. Πάντως εφόσον το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, και με βάση τους ανανεωμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που παρέχουν ευελιξία πλέον στις τροποποιήσεις του στρατηγικού σχεδίου, μπορούν να ζητήσουν την αναπροσαρμογή του πριμ, με την κατάλληλη φυσικά δικαιολόγηση. 

Αναλυτικότερα η απόφαση για τη συνδεδεμένη μηδικής αναφέρει:

Α. Το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 955/275372/07-09-2023 υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

  1. «Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται στο Παράρτημα II της παρούσας, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις: 1. Να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς. Για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για το έτος 2024.
  2. Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει μηδική και τριφύλλι και το χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα III της παρούσας.
  3. Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
  4. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
  5. Να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/ οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
  6. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
  7. i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
  8. ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,

iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

  1. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛ.Γ.Α., υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης».

Β. Η παρ. 2 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων εκταρίων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους του Τμήματος Δημητριακών, Ελαιούχων Σπόρων, Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Φυτών και άλλους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Οι ενισχύσεις παρέχονται σύμφωνα με τα άρθρα 32-35 του Καν. (ΕΕ) 2115/2021 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2116/2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γνωστοποιεί, κάθε έτος, τον αριθμό επιλέξιμων εκταρίων πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνολικά, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Δημητριακών, Ελαιούχων Σπόρων, Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Φυτών.».

Γ. Στο άρθρο 5 προστίθεται η παρ. 5 ως εξής:

«Να διατηρούν τις επίσημες ετικέτες πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) επί διετία. Σε περίπτωση καταστροφής τους συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ο αριθμός των ετικετών αυτών κατά το αντίστοιχο έτος ενίσχυσης».

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

09-01-2025 17:52Vag

Αντί να προσπαθούν να ανεβάσουν το εισόδημα των Αγροτών, αυτοί ψάχνουν τρόπο να το εκμηδενίσουν!Πέσαν οι μάσκες, εκτίθενται όλοι οι ΝΔημοκρατες!

Απάντηση

09-01-2025 16:30Φουφουτος

Σιγά δουλευταραδες εσείς πιος θα σας δώση καρτελάκια ρε ξύπνιοι

Απάντηση

09-01-2025 16:25Φουφουτος

Σιγά δουλευταραδες , πιος θα σας δώση ρε ξυπνηοι καρτελάκια, ρωτήστε πρώτα πόσο πάει ο σπόρος το κιλό και μετά τις εξυπνάδες σας

Απάντηση

09-01-2025 16:01Τριφυλια

Στον κωλο τους να την βάλουν τη συνδεδεμένη οι εταιρίες που πουλάνε σπόρο πιστοποιημένο, 10 ευρώ το κιλό ο σπόρος επί 4 κιλά σημαίνει κόστος 40ευρω το στρέμμα για πάρω τι 8 ευρώ / στρέμμα στα τέσσερα χρόνια που θα πάει η καλλιέργεια θα πάρω 32 ευρώ, ποιος λοιπόν κερδίζει από την συνδεδεμένη ο παραγωγός η' οι γεωπόνοι εταιρίες σπόρο παραγωγής που πουλούσαν τον τριφυλοσπορο όλα τα χρόνια 5 μέχρι 6 ευρώ και τον έφτασαν 10 ευρώ τα αρπακτικά κοράκια! Σπέρνουμε απιστοποιητο με τα μισά χρήματα και να τον κρατήσουν το σπόρο τους τον πιστοποιημενο

Απάντηση

09-01-2025 10:41 Νίκος

Πολύ απλό πληρώνουν τό φ.π.α και τά καρτελακια Καί είναι κύριοι

Απάντηση

09-01-2025 08:27ΑΓΡΟΤΗΣ

Πολύ σωστά καρτελάκια και τιμολόγια παντού όπως πχ από κάτι χαμομήλια όχι τα πετάμε στο χωράφι ότι φύτρωσει και απλά δηλώνουμε ενώ κοιτάμε το μεροκάματο και γελάμε με αυτούς που τρέχουν μέρα νύχτα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές