Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Μόσχος Κορασίδης, σε µία πρώτη αποτίµηση για την εφαρµογή των κανονισµών της τρέχουσας ΚΑΠ, µε βάση τα στοιχεία των πληρωµών των άµεσων ενισχύσεων 2023:
Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Αιγοπρόβατα:
Στους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη την σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 36% περίπου.
Περιφέρεια Π1 Βοσκότοποι Βοοειδή:
Αντίστοιχα στους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η µη λήψη της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 κτηνοτρόφους βοοειδών που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 13% περίπου.
Περιφέρεια Π2 Αροτραίες:
Στους 14 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελµα αγρότες η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε την σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 28% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 14 παραγωγούς που έχουν τη γεωργία ως συµπληρωµατική ενασχόληση η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 18%.
Περιφέρεια Π3 Δενδρώδεις:
Στους 10 παραγωγούς κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής µαζί µε τη σύγκλιση των δικαιωµάτων είχε αρνητική επίδραση κατά 26% στην ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) µεταξύ 2022 και 2023. Για τους 10 ετεροεπαγγελµατίες, η κατανοµή της αναδιανεµητικής απορρόφησε ολόκληρη τη σύγκλιση και αύξησε την ενίσχυση ανά εκτάριο (Ηα) κατά 5% περίπου.
Οι στρεβλώσεις στα οικολογικά σχήµατα
Ο κ. Κορασίδης παρέθεσε έπειτα στοιχεία τα οποία δείχνουν την κατανοµή των επιδοτήσεων eco-schemes (βλ. Πίνακες παρακάτω). Συγκεκριµένα στη ∆ράση 31.5 που αφορά τα αγροδασικά συστήµατα η Περιφέρεια της Κρήτης (Περιφέρεια 7 όπως παρουσιάστηκε) εµφανίζεται πρώτη σε ποσό πληρωµής 13,4 εκατ. ευρώ, µε το 23% των παραγωγών να λαµβάνει το 32% των ενισχύσεων της σχετικής δράσης. Το ίδιο συµβαίνει και στην Παρέµβαση 6 που αφορά τα ψηφιακά εργαλεία και τις επιµέρους δράσεις (κλαδέµατα, εναλλακτική ζιζανιοκτονία κ.λπ), µε το 26% των παραγωγών να λαµβάνουν το 29% των ενισχύσεων δηλαδή 34,1 εκατ. ευρώ. Στη βιολογική γεωργία (∆ράση 9) φαίνεται πως η µεγαλύτερη βιολογική καλλιέργεια στη χώρα, δηλαδή η ελαιοπαραγωγή, απορροφά µόλις το 7% των επιδοτήσεων, ενώ, την ίδια ώρα το βαµβάκι έλαβε το 10,1%, τα ψυχανθή το 7,2% και η µηδική το 9,4%. Παράλληλα και στα βιολογικά εµφανίζεται η Κρήτη να απορροφά το 29% της ενίσχυσης, δηλαδή 42,2 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Άκαπνη η διαδήλωση αγροτών στην Κρήτη ξανά ραντεβού 25 Ιανουαρίου