BACK TO
TOP
Θεσμικά

«Λάδι στη φωτιά» φαίνεται να ρίχνουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές στα χωριά, το αγροτικό στη Βουλή

Με τα αγροτικά μηχανήματα να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στις πλατείες των χωριών και σε περιφερειακές αρτηρίες από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (σήμερα), στη Βουλή μεταφέρεται την Παρασκευή το αγροτικό ζήτημα, μετά την ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, εν όψει της απάντησης που αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

mitsotakis-androulakis-2

Γιάννης Πανάγος

2534
1

Εν τω μεταξύ, σε πολλές αγροτικές περιοχές και δη στις μικρές κοινωνίες των χωριών, παρατηρούνται έντονες διεργασίες αναφορικά με τη στάση την οποία θα τηρήσουν οι εμπλεκόμενοι με τα αγροτικά, με τα μηνύματα να είναι αντιφατικά, όπως είναι και το κράμα των ανθρώπων που πρωτοστατούν αυτές τις μέρες στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στον αγροτικό χώρο είναι δύσκολα, καθώς οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των αγροτών λίγο πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου είναι πολλές και οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά ιδιαίτερα χαμηλές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι ακραίες φωνές και να γίνεται όλο και εντονότερη η παρουσία εκείνων που έχουν μάθει στην άμεση κρατική υποστήριξη, ανεξαρτήτως του αν τεκμηριώνεται ή όχι η όποια ενίσχυση.

Η αίσθηση που υπάρχει μάλιστα, είναι ότι, νερό στο μύλο της αναταραχής φαίνεται να ρίχνουν αυτές τις μέρες και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι, μπροστά στον αγώνα πολιτικής επιβίωσης που έχουν μπροστά τους, δεν διστάζουν να σιγοντάρουν τις φωνές της αμετροεπούς διεκδίκησης, αρκεί να γίνονται αρεστοί στις τοπικές κοινωνίες.

Βέβαια, τις προσδοκίες των αγροτών και κυρίως τα αιτήματα για ειδικού χαρακτήρα αποζημιώσεις, όπως αυτές που ακούγονται για το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τις ελιές, καλλιεργεί και η ίδια η κυβέρνηση με τα ήξεις αφίξεις των υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Τσιάρα και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε «χαρτιά» που έχει στο μανίκι του ο πρωθυπουργός εν όψει της αυριανής (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) συζήτησης στη Βουλή. 

Οι προετοιμασίες στα χωριά

Από τις πλατείες των χωριών προς τις κύριες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλίας μετακινούνται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου εκατοντάδες τρακτέρ και μηχανήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, προς υλοποίηση των αποφάσεων της  πανθεσσαλικής σύσκεψης που έγινε στον Παλαμά την προηγούμενη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.

Τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους με αιχμή το αίτημα για αποζημίωση των καλλιεργειών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές ελέω ξηροθερμίας το περασμένο έτος και την αξίωση να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το πάγιο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΜ (Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά ανά Kwh και κατώτατες εγγυημένες τιμές) έρχονται φέτος να πλαισιώσουν αιτήματα όπως η ανάγκη κατάργησης των ΚΥΔ με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Agronews αναφέρεται επίσης στις έντονες διεργασίες των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο την συνάντηση δεκάδων εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών 20 Ιανουαρίου στη Χαλάστρα, όπου και σχεδιάστηκε το πλάνο της διεκδίκησης μιας έκτακτης ενίσχυσης της τάξης των 53 ευρώ το στρέμμα για την βαμβακοκαλλιέργεια.

Ως πρώτη ενέργεια, αποφασίστηκε να ετοιμαστεί, μέσα στα επόμενα 24ωρα, ένα υπόμνημα που θα τεκμηριώνει με αριθμούς την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η καλλιέργεια και θα δικαιολογεί το αίτημα για έκτακτη οικονομική στήριξη των βαμβακοπαραγωγών.

Μπορεί οι αγροτοσυνδικαλιστές να δοκιμάζουν αρχικά την «διπλωματική οδό», ωστόσο είναι αρκετά σαφές πως ήδη γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίας για δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν τα αιτήματά τους συναντήσουν «τοίχο» άρνησης για την ικανοποίησή τους από την πολιτεία.

Συνοπτικά τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης ανά την Επικράτεια:

  • Στην Καρδίτσα, δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται εδώ και μέρες παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών του νομού. Οι αγροτικοί σύλλογοι προγραμματίζουν μπλόκο στον κυκλικό κόμβο στον Ε65 στη 13:00 το μεσημέρι.
  • Στο νομό Λάρισας σχεδιάζεται μαζική έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο της Γυρτώνης, στο ύψος του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ. Στο συγκεκριμένο μπλόκο θα κατευθυνθεί κόσμος και αγροτικά μηχανήματα από Ελασσόνα, Τύρναβο Αγιά αλλά και λοιπές περιοχές.
  • Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες της Μαγνησίας, οι οποίοι θα αποκλείσουν την παλιά εθνική οδό στο Ριζόμυλο. Όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, προσυγκεντρώσεις αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Καράβωμα 09:00 π.μ , Γέφυρα μπελεγρίνο 09:45 π.μ., Περιφερειακός με Ιωλκού 10:15 π.μ.. Οι προσυγκεντρώσεις θα καταλήξουν στο μπλόκο Ριζομύλου όπου θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της Παλιάς Εθνικής οδού στις 12:00 το μεσημέρι.
  • Στην Αχαΐα, οργανώνεται συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 11.30 π.μ. στην Πάτρα. Προσυγκέντρωση για τους αγρότες του Ερυμάνθου και της γύρω περιοχής, έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στον κόμβο Κουρλαμπά.
  • Σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας που πραγματοποίησαν συσκέψεις για να οργανώσουν τη δράση των αγροτών της περιοχής. Συγκεκριμένα, δίνουν ραντεβού με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στις 11 π.μ. στην Πτολεμαΐδα, στην Πυροσβεστική.

Συνοπτικά τα μπλόκα και οι σχεδιασμένες δράσεις των επόμενων ημερών

  • Στην Ηλεία, την Τετάρτη στις 8 μ.μ., πραγματοποιήθηκε  πανηλειακή σύσκεψη συντονισμού και προγραμματισμού πολύμορφης δράσης στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία, οι ΑΣ Ακτίου - Βόνιτσας και Κατούνας, μετά από κοινή  σύσκεψη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση μηχανοκίνητων συλλαλητηρίων, με πρώτο σταθμό τη Δευτέρα 27 Γενάρη στις 11.30 π.μ., στον κόμβο Βόνιτσας - Λευκάδας.
  • Στη Μεσσηνία, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Χανδρινό Πυλίας, αποφασίστηκε την Κυριακή 26 Γενάρη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από το πρωί στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη.
  • Συμφωνήθηκαν, επιπλέον, η πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου στην Καλαμάτα, μέσα στην πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη.
  • Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 12 μ. στη Ζίτσα (παλιό δημαρχείο) καλούν ο Αμπελουργικός και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας, μια απόφαση που πήραν σε κοινή σύσκεψη με κτηνοτρόφους από την ευρύτερη περιοχή του νομού.
  • Στη Σάμο, ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος διοργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στον Πύργο Σάμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πλατεία του χωριού.

Η σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα της ΠΕΜ έχει ως ακολούθως:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, εντείνουμε την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε χωριό, να ενημερώσουμε κάθε αγρότη, κάθε κτηνοτρόφο, κάθε μελισσοκόμο.

Στόχος ο συντονισμός μας και η κλιμάκωση του αγώνα μας για να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια, τους στάβλους τα μελίσσια μας.

Όπλο μας οι αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της ΠΕΜ, για πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και των μαζικών συσκέψεων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά βλέπουμε να επιταχύνεται η πολιτική που μας πετάει έξω από την παραγωγή, η πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή, χάρη και στις διάφορες συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες (πχ Mercosur), οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας, και οι “ελληνοποιήσεις” αποτελούν πλέον “κανονικότητα” και όχι εξαίρεση.

Το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη ενώ η κυβέρνηση,  κινούμενη όπως και οι προκάτοχοί της στις ράγες της ΚΑΠ, αρνείται να ορίσει εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, κάνοντας τις πλάτες στα καρτέλ της μεταποίησης και της εμπορίας που αγοράζουν κοψοχρονιά, με “ανοιχτές” τιμές την παραγωγή μας, για να την πουλήσουν 3, 4, 5 φορές παραπάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Έτσι φέτος, η χρονιά είναι ιδιαίτερα καταστροφική καθώς κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα που έκανε για την καλλιέργεια ή την εκτροφή του.

Η επιστροφή των 100 εκ. ευρώ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου κίνησης δεν ικανοποιεί το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία όπως αυτό που οι κυβερνήσεις δίνουν σε εφοπλιστές κ.α οι οποίοι δεν πληρώνουν σεντ για ΕΦΚ. Είναι ένα μέρος του φόρου που καταβάλλουμε, που κερδήθηκε ύστερα από την πίεση που ασκήσαμε με  τις μεγαλειώδεις περυσινές κινητοποιήσεις.

Είμαστε “ξέφραγο αμπέλι” που μπάζει απο τις ζωονόσους, όπως η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για την κάλυψη της απώλειας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Ποιος κτηνοτρόφος μπορεί να επιβιώσει όταν δεν μπορεί να σφάξει, όταν είναι αναγκασμένος να κρατάει τα ζώα σε καραντίνα, να τα ταΐζει με πανάκριβες ζωοτροφές, χωρίς ενίσχυση από το κράτος;

Μας αφανίζουν οι πλημμύρες, η λειψυδρία και η ξηρασία, οι πυρκαγιές κλπ. Ταυτόχρονα τα προγράμματα της κυβέρνησης για έργα μέσω ΣΔΙΤ όπως και η σύσταση ΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων πρόκειται να εκτοξεύσουν το κόστος άρδευσης για τους αγρότες αλλά και της ύδρευσης για τον λαό.

Οι κατευθύνσεις του υπουργείου για τον ΕΛΓΑ είναι φανερό ότι οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και σε αύξηση των ασφάλιστρων που καταβάλλουν οι αγρότες. Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, με τον παρασιτισμό των ΚΥΔ, τον  χορό εκατομμυρίων που στήνουν στις πλάτες μας οι διάφοροι επιτήδειοι παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους απομυζώντας αγροτικές επιδοτήσεις. Παράλληλα το “άρμεγμα” των αγροτών από τα διάφορα μελετητικά γραφεία  έχει με την νέα ΚΑΠ ενταθεί.

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά πεδία κι εμείς πληρώνουμε βαρύ τίμημα, με την απώλεια μεγάλων αγορών για τα προϊόντα μας, όπως αυτή της  Ρωσίας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής για πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία, την υγεία ή την αγροτική παραγωγή κλπ, την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟικούς πολέμους. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματά μας και τα αιτήματά μας. Ομολογεί ότι μας καλεί σε διάλογο όχι για να δώσει λύσεις αλλά για να μας εξηγήσει τα “δημοσιονομικά δεδομένα” τα οποία εμείς ζούμε στο πετσί μας.

Μόνο με τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μας, την αλληλεγγύη όλου του λαού και με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε ορισμένες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, την αναστολή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια του τέλους επιτηδεύματος, την χορήγηση αποζημιώσεων και διάφορων ενισχύσεων καθώς και την ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων κ.α.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να νιώσει η κυβέρνηση την πίεση μας, με τα τρακτέρ μας, στα μπλόκα και τις άλλες μορφές αγώνα πανελλαδικά.

Να απαντήσουμε οργανωμένα και συντονισμένα στην πολιτική που μας έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης. Που μας αφήνει απροστάτευτους εμάς και όλο τον λαό απέναντι σε κάθε καταστροφή να τρέχουμε να σωθούμε. Δεν είναι λογικό σήμερα, με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να πνιγόμαστε το χειμώνα και να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Εμείς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παράγουμε όλον τον πλούτο και μας αξίζει εν έτει 2025  να ζούμε μια καλύτερη ζωή σε μία καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας.

Είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και διεκδικούμε κόντρα στις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της πολιτικής των κυβερνήσεων:

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
  • Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
  • Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
  • Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
  • Κατάργηση των ΚΥΔ - Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
  • Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” - στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών
  • Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων».

Η συζήτηση για το αγροτικό σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή

Σημειωτέον, την Παρασκευή τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής θα βρεθούν και στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε αυτήν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις για την έλλειψη, όπως καταγγέλλει, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, τη συνολική εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και των αγροτών, την αύξηση του κόστους παραγωγής, την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ενεργειακά βάρη που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και εκμεταλλεύσεων.

Η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως ακολούθως:

«Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

Θέμα: «Οι πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον πρωτογενή τομέα οδηγούν τους παραγωγούς σε πλήρες αδιέξοδο επιτείνοντας την ερήμωση της υπαίθρου». 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η αξία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διαδραματίζει παράλληλα και κομβικό ρόλο στην ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ωστόσο, καθ’ όλη την εξαετή διακυβέρνησή σας, ο πρωτογενής τομέας υφίσταται συνεχή απαξίωση με τα σοβαρά προβλήματα του να παραμένουν δισεπίλυτα, ναρκοθετώντας την παραγωγική ικανότητα και ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην χώρα μας.

Η ελλειμματική αξιοποίηση και η αναποτελεσματική κατανομή των σημαντικών κοινοτικών πόρων, το αυξημένο κόστος παραγωγής ιδίως αυτό της ενέργειας, η ασυδοσία στην αγορά, οι ελληνοποιήσεις, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης αρδευτικού νερού, η ανυπαρξία κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών και τα προβλήματα των συνεργατικών σχημάτων δημιουργούν ένα αρνητικό πλέγμα που αποτρέπει τους νέους να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα:

Η ολοκλήρωση των πληρωμών του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ βρήκαν τους παραγωγούς μας να βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματος τους. Όπως αποδείχθηκε, το έτος 2024 εξελίχθηκε στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας. Οι άμεσες ενισχύσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το έτος 2024, ανήλθαν σε 915.875.879,39 ευρώ έναντι 1.878.941.917 ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ για το έτος 2024, ενώ 971 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν μέχρι και σήμερα αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς για το 2024. Η χώρα μας βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της εσωτερικής σύγκλισης και αντί να επιτυγχάνεται η προσέγγιση των στόχων, οι αγρότες διαπιστώνουν την απόκλιση της αξίας των δικαιωμάτων τους από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Παράλληλα, με γραφειοκρατικές επιλογές, πελατειακές εξυπηρετήσεις και κακό συντονισμό, έχετε προκαλέσει διαχειριστική κρίση και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταφέρατε η συνέχιση της ορθής καταβολής των ενισχύσεων για τους αγρότες να τίθεται υπό αμφιβολία για πρώτη φορά τόσο έντονα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας έχει αλλάξει πέντε διοικήσεις τελώντας πλέον υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, ενώ εκκρεμεί η επιβολή πρόστιμου στην χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές αρχές για σοβαρές παραλείψεις και αστοχίες στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το κόστος παραγωγής παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, επιδρώντας αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος αγροτικής παραγωγής με έτος αναφοράς το 2020, εξακολουθεί να παραμένει υψηλό με αύξηση 28,4%. Οι αυξήσεις στα αναλώσιμα ανέρχονται σε 29,8%, στην ενέργεια και στα λιπαντικά 31,9%, στα λιπάσματα 46.8% και τις ζωοτροφές 34,07%.

Ειδικότερα, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων, καθώς εκτινάσσει το συνολικό κόστος παραγωγής. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, συνεταιρισμοί θα έπρεπε να έχουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης σε ενεργειακές κοινότητες για να σταθεροποιήσουν το κόστος παραγωγής, αντισταθμίζοντας έτσι τα κόστη για λιπάσματα και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση αντί να υιοθετήσει αυτήν τη δίκαιη πολιτική -όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες- έχει επιλέξει να ναρκοθετήσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας, δεσμεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού χώρου προς όφελος των ισχυρών παραγωγών ενέργειας. 

Η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα καθώς η ανικανότητά σας να επανδρώσετε τις πύλες εισόδου της χώρας με το κατάλληλο προσωπικό και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, οδήγησε στην εισχώρηση των ζωονόσων, της πανώλης και της ευλογιάς, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Ενδεικτικό του εμπαιγμού της Κυβέρνησης αποτελεί επιπλέον η μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στους νησιώτες κτηνοτρόφους, αν και έχουν παρέλθει δυόμισι χρόνια από την εξαγγελία της και δύο χρόνια περίπου από την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Περαιτέρω, η δυνατότητα παραγωγής καθώς και το κόστος παραγωγής δυσχεραίνονται και από την έλλειψη εργατών γης καθώς οι τελευταίες σας νομοθετικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν αλυσιτελείς στην αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών ζητημάτων που αφορούν στην έκδοση αδειών εργασίας.

Επιπλέον, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (πχ φέτα), τίθεται σε κίνδυνο και από την εμπορική συμφωνία Mercosur. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη δεν μας έχετε ενημερώσει για τις θέσεις της Κυβέρνησης επ’ αυτής, αν βεβαίως υπάρχουν. Οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων βρίσκονται σε έξαρση και παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Η βασικότερη πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση, αυτή της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες αναβάλλεται εδώ και έξι χρόνια. Η μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης αφήνει απροστάτευτους τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Επιπροσθέτως, δεν έχετε ακόμα προβεί σε καμία σημαντική ενέργεια για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις Κλιματικές Μεταβολές ή εναλλακτικά η δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Κλιματικής Κρίσης για την αποζημίωση ζημιών που δεν προβλέπονται και προέρχονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τα παραπάνω αποτέλεσαν προτάσεις μας, τις οποίες ουδέποτε υλοποιήσατε.

Παράλληλα, περισσότεροι από το 70% των αγροτών μας και των συνεταιρισμών έχουν οφειλές στην εφορία, στον ΕΦΚΑ στις Τράπεζες και κινδυνεύουν ακόμα και με κατασχέσεις της αγροτικής τους γης από funds.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μη γίνει αναφορά στο χαμηλό ποσοστό γεωργικής εκπαίδευσής των αγροτών της χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τη EUROSTAT η Ελλάδα βρίσκεται στην προ τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ απουσιάζουν από την ελληνική γεωργία οι καινοτόμες λύσεις και η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα.

Αναντίρρητα, όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου σχεδίου της Κυβέρνησης σας για τον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα την έξοδο παραγωγών από το επάγγελμα εξαιτίας της αδυναμίας βιοπορισμού τους, την ερήμωση της υπαίθρου, τη διεύρυνση περιφερειακών ανισοτήτων και τη δημιουργία σοβαρών επιπτώσεων στο μείζον εθνικό ζήτημα του Δημογραφικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε, κ. Πρωθυπουργέ:

1) Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας; Ποια είναι η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης για τη στήριξη και αναζωογόνηση του εν λόγω τομέα για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και της βιωσιμότητας των παραγωγών;

2) Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε και σε ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εικόνα εγκατάλειψης της ελληνικής περιφέρειας και του αγροτικού κόσμου;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Ανδρουλάκης

Πρόεδρος της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2025 09:50Argyro

Στήριξη στον αγρότη και πολλά παραμύθια.Αρχιζοντας από την μείωση ΦΠΑ σε ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ-ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ κ.α είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση τιμών και όχι την στήριξη-βοήθεια προς τον αγρότη ως πότε αυτή η κοροϊδία!!!! Ο παραγωγός ζει τον πλανήτη αλλά τώρα έχει έρθει το «ψεύτικο και ακατάλληλο » Αλλά το φτηνό και το πιο επικερδές.Φτανει πια ας ξυπνήσουμε!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές