BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σύστημα απάτης εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπει το Politico, οι κίνδυνοι για τη νέα ΚΑΠ

Την πόρτα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χτυπάει αυτές τις µέρες το θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ µε το σύστηµα απάτης που είχε στηθεί από οργανωµένα συµφέροντα εντός και εκτός Οργανισµού, βάζοντας συστηµατικά χέρι στις κοινοτικές επιδοτήσεις και προσαρµόζοντας τους κανόνες της ΚΑΠ στα µέτρα τους.

politico

Γιάννης Πανάγος

819
0

 Επιτελείς των Βρυξελλών ανησυχούν αυτή τη φορά ότι το σκάνδαλο διαρκείας» στον ΟΠΕΚΕΠΕ µπορεί να υπονοµεύσει τα θεµέλια της ΚΑΠ, προσφέροντας επιχειρήµατα σε εκείνους που αµφισβητούν την αποτελεσµατικότητά της, εν όψει της κατάρτισης του κοινοτικού προϋπολογισµού, άρα και της χρηµατοδότησης της ΚΑΠ, για τη νέα προγραµµατική περίοδο µετά το 2027. 

Η αδυναµία ή και η άρνηση της ελληνικής πολιτείας να ρίξει φως σε όλα όσα από ετών αποκαλύπτονται (βλέπε Agrenda) σχετικά µε τη λειτουργία του υπό επιτήρηση πλέον Οργανισµού Πληρωµών και την καταβολή αποζηµιώσεων και επιδοτήσεων στους αγρότες µε αδιαφανή κριτήρια και τουλάχιστον αµφισβητήσιµες διαδικασίες, φέρνουν πλέον σε δύσκολη θέση την πολιτική ηγεσία του αγροτικού υπουργείου αλλά και τη νέα διοίκηση του Οργανισµού.

Ως γνωστόν, επικεφαλής της νέας διοίκησης,  τοποθετήθηκε προ ηµερών ανώτερος πρώην δικαστικός, µε την ελπίδα ότι θα φέρει εις πέρας τις δικαστικές υποθέσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του Οργανισµού και θα ενισχύσει το έργο της διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε να προστατευθούν οι πραγµατικοί δικαιούχοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων και φυσικά η ίδια η αγροτική παραγωγή.

Απικαλυπτικό των προεκτάσεων που έχει λάβει η κατάσταση µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το αναλυτικό ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Politico, µε πληροφορίες για το πώς στήθηκε η απάτη στην καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, σχέδιο το οποίο είχε όλα τα σηµάδια ότι είχε «στηθεί» εντός του Οργανισµού, για υπεξαιρέσεις κεφαλαίων εκατοµµυρίων ευρώ, για έρευνες που ξεκίνησαν εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες ξαφνικά σταµάτησαν µε την αποµάκρυνση ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά.

Χαρακτηριστικό για το χάος που επικρατεί στον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξε έξι προέδρους, ενώ όσοι προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση αποµακρύνθηκαν άµεσα, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Γρηγόρης Βάρρας, που αποµακρύνθηκε εν µια νυκτί από τη θέση του προέδρου του Οργανισµού το 2020, από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) εξετάζει δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν µισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας τα ποσά αυτά από τους αγρότες που τα δικαιούνταν.

Σύµφωνα µε το Politico, υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος µε τον οποίο δηµιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εµπλοκή των κρατικών αρχών.

Oλόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ του Politico στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαθέσιμο εδώ

Οι παράνομες επιδοτήσεις και οι κίνδυνοι για τη νέα ΚΑΠ

Η μεθοδολογία Τυχεροπούλου και η συμβολή της στις αποκαλύψεις

Θέµατα σοβαρότατων ευθυνών ανακύπτουν και για άτοµα που εργάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και που είχαν την επίβλεψη της διανοµής των χρηµάτων. «Ενώ οι επιτήδειοι έχουν ήδη προσαχθεί στο δικαστήριο, κανείς στον Οργανισµό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντίθετα, κάθε φορά που κάποιοι εκ των ιθυνόντων εξέφραζαν τη βούληση να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, αναγκάζονταν σε αποµάκρυνση, συνήθως από την πολιτική ηγεσία. 

Οι υπεξαιρέσεις κεφαλαίων

Σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως, ήτοι συνολικά πάνω απο 170 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν υπεξαιρεθεί, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα του Politico, το οποίο κάνει λόγο για «µια από τις µεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών στη γεωργία».

Τονίζεται µάλιστα ότι το σχέδιο απάτης ήρθε στο φως λίγο πριν ξεκινήσουν οι  φετινές συζητήσεις της ΕΕ, για να καθοριστεί ο νέος προϋπολογισµός από το 2028 έως το 2034, πράγµα που σηµαίνει ότι «το ελληνικό σκάνδαλο θα δώσει νέα «όπλα» στους επικριτές ΚΑΠ, η οποία αντιστοιχεί στο 1/3 του επταετούς προϋπολογισµού της ΕΕ 1,3 δισ. ευρώ».

Η ανατοµία της απάτης

Από τις πρώτες που αντιλήφθηκαν τις παρατυπίες ήταν η προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ Παρασκευή Τυχεροπούλου. Η απάντηση των ανωτέρων της στα όσα είχε ανακαλύψει ήταν ο αποκλεισµός της από τις βάσεις δεδοµένων της οργάνωσης και το κλείδωµά της έξω από το γραφείο της. Έκτοτε έχει προσκληθεί από την EPPO να συνδράµει τις έρευνές της και να παρέχει συµβουλές σε τεχνικά και νοµικά ζητήµατα.

«Η µεθοδολογία της Τυχεροπούλου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός εκτεταµένου κυκλώµατος το οποίο, µέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας, λάµβανε παράνοµα κοινοτική βοήθεια µέσω του εθνικού αποθέµατος», δήλωσε στο POLITICO ο δικηγόρος της, Αντώνης Βαγιανός.

«Υπήρξε µια συντονισµένη προσπάθεια απαξίωσης της… µε την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον της και την παράνοµη και εκδικητική αποµάκρυνσή της από τη θέση της προϊσταµένης του Τµήµατος Εσωτερικού Ελέγχου «για λόγους ανικανότητας», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, των οποίων η αρµοδιότητα είναι να παρακολουθούν την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το σύστηµα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις. Ένας έχει ήδη εκδικαστεί στο ελληνικό δικαστήριο, µε τους κατηγορούµενους να καταδικάζονται.

Με βάση την απόφαση επιβάλλονται ποινές φυλάκισης, ενώ δύο ακόµη υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.  

Πρόσβαση σε χάρτες με διαθέσιμες εκτάσεις γης

Οι πρόσθετες εκτάσεις για βοσκή το 2017, άνοιξαν την όρεξη για...καταπατήσεις. Οι υπεύθυνοι της απάτης «έκλειναν το μάτι» σε ακατάλληλες αιτήσεις ή εξέδιδαν εγκυκλίους που βοηθούσαν τους δράστες να αποφύγουν την έρευνα.

Η ανατοµία του εγκλήµατος

Από το 2005, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο οργανισµός, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων. Ετησίως καταβάλλει 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 900.000 δικαιούχους. Οι αλλαγές στη νοµοθεσία της ΕΕ το 2017, που άνοιξε περισσότερες εκτάσεις για βοσκή στην περιοχή της Μεσογείου, αποτέλεσαν την αρχή της υπόθεσης, καθώς η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις, ώστε ο ευρύτερος ορισµός, να περιλαµβάνει όχι µόνο λιβάδια αλλά και θαµνώδεις εκτάσεις και δασώδεις βοσκότοπους. Ως αποτέλεσµα, η επιλέξιµη περιοχή στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε - και µαζί της η ευκαιρία για διάπραξη απάτης.

Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονται µαζί τους ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία γης. Αµέσως µετά, άρχισαν να έρχονται αιτήσεις από άτοµα που υποτίθεται ότι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, αλλά που ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά µέρη της χώρας από τα αγροτεµάχια για τα οποία υπέβαλαν αξιώσεις, σύµφωνα µε αρκετούς αξιωµατούχους που εργάστηκαν στον οργανισµό και υπέβαλαν καταγγελίες και έγγραφα εσωτερικού ελέγχου, που είδε το POLITICO.

Οι ενάγοντες, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Politico, δήλωναν ιδιοκτησία γης χωρίς δικαιολογητικά, όπως συµβόλαια αγοράς και πώλησης. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση στην οποία µια έκταση δηλώθηκε ως ιδιοκτησία ενός δικαιούχου για ένα χρόνο, και τον επόµενο χρόνο η ίδια έκταση σε άλλον δικαιούχο. «Το ίδιο κοµµάτι γης δεν διεκδικήθηκε ποτέ δύο φορές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος µε συνολική πρόσβαση στα αρχεία ενορχηστρώνει το σχέδιο», σύµφωνα µε αξιωµατούχους που συµµετείχαν στην έρευνα του POLITICO.

«Αυτό το σχέδιο δεν θα µπορούσε να έχει δηµιουργηθεί χωρίς κάποιος στον Οργανισµό να σας πει ποια κοµµάτια γης είναι διαθέσιµα σε όλη τη χώρα και να ενορχηστρώσει ότι δεν θα υπάρξει «διπλή κράτηση» στους φερόµενους ιδιοκτήτες της γης», δήλωσε στο POLITICO πρώην στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτές του δεν ήταν υποχρεωµένοι να ελέγχουν συµβάσεις ή τίτλους ιδιοκτησίας ή να συγκρίνουν δηλώσεις µε προηγούµενα έτη.

Σχέδιο σε τρία επίπεδα

Το σχέδιο που είχε στηθεί εντός ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε αξιωµατούχους του Οργανισµού, λειτουργούσε σε τρία επίπεδα: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά µε τους διαθέσιµους βοσκότοπους στους τεχνικούς συµβούλους του.

Οι υπεύθυνοι της απάτης «έκλειναν το µάτι» σε ακατάλληλες αιτήσεις ή εξέδιδαν εγκυκλίους που βοηθούσαν τους δράστες να αποφύγουν την έρευνα, ενώ οι διευθυντές της υπηρεσίας που προσπάθησαν να αντιµετωπίσουν το σχέδιο αναγκάστηκαν να φύγουν. «Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον συντονισµό κάποιου που έχει πρόσβαση στον χάρτη µε τις διαθέσιµες εκτάσεις και τα όσα έχουν ήδη δηλωθεί», είπε ένας αξιωµατούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Τα 2/3 των επιδοτήσεων στην Κρήτη

Οι περισσότερες από τις πλαστές καταθέσεις έγιναν από την Κρήτη, η οποία έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ το 2020, σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε συµβόλαια και νοµικά έγγραφα που είδε το POLITICO, άτοµα από την Κρήτη ισχυρίζονται ότι κατέχουν γη αλλού - από τη Βόρεια Ελλάδα µέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί αγρότες από την Κρήτη που δηλώνουν γη σε όλη την Ελλάδα, καµία από τις αιτήσεις δεν πέφτει στην ίδια περιοχή και κανείς δεν δηλώνει το ίδιο κοµµάτι γης», πρόσθεσε ο αξιωµατούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Οι αιτούντες έλαβαν κεφάλαια για γη εκτός Ελλάδας σε 34 περιπτώσεις, συµπεριλαµβανοµένης µιας που διεκδίκησε οικόπεδο στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, που δεν βρίσκεται καν στην ΕΕ. «Τους εντοπίσαµε το 2021 και τους ζητήσαµε να επιστρέψουν τα χρήµατα», είπε ένα πρώην στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος άφησε την ανωνυµία του λόγω της ευαισθησίας του θέµατος. «Αλλά το πρόβληµα στην περιοχή ήταν πολύ ευρύτερο».

Το 2019 δύο ιδιώτες από το Ρέθυµνο της Κρήτης υπέβαλαν αίτηση για επιδότηση µισθωµένης γης στο νησί της Τζιάς για χρήση ως βοσκότοπο. Η αίτησή τους περιλάµβανε ενοικιαζόµενα συµβόλαια, τα οποία εντόπιζαν άλλους δύο κατοίκους του Ρεθύµνου ως ιδιοκτήτες. Έλαβαν περίπου 73.000 ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Την επόµενη χρονιά δύο άλλοι Ρεθυµνιώτες παραγωγοί µίσθωσαν την ίδια έκταση στην Τζιά και, σε συµβόλαια που υποβλήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η γη φαινόταν να έχει νέους ιδιοκτήτες.

«Οι υποτιθέµενοι εναλλασσόµενοι ιδιοκτήτες των ίδιων τεµαχίων στην Τζιά των Κυκλάδων άλλαξαν τη γη σαν πουκάµισα», αναφέρει έκθεση που κατέθεσε στους εισαγγελείς Ρεθύµνου ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόριος Βάρρας. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις συνενοχής».

Ένα ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε τους απατεώνες του Ρεθύµνου τον Οκτώβριο σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 24 µήνες — οι πρώτες µεγάλες καταδίκες για το πλαστό σύστηµα βοσκής. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε από στοιχεία, που υποβλήθηκαν από την EPPO και στην ακρόαση συµµετείχε Ευρωπαίος εισαγγελέας. Σε άλλη υπόθεση, που εκδικάζεται στις 19 Φεβρουαρίου, ένας άνδρας από την Κρήτη ισχυρίστηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης βοσκοτόπων στον Γράµµο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο ιδιώτης, πρώην υπεργολάβος του υπουργείου Γεωργίας, κατηγορείται µαζί µε µέλη της οικογένειάς του ότι έλαβε χιλιάδες ευρώ, αφού ισχυρίστηκε ότι ενοικίαζε 450 στρέµµατα σε ορεινό έδαφος κοντά στα αλβανικά σύνορα. Το άτοµο επέστρεψε την «αχρεωστήτως» καταβληθείσα επιδότηση, ελπίζοντας να γλιτώσει την τιµωρία. Ωστόσο, αυτός και άλλα πέντε µέλη της οικογένειάς του αντιµετωπίζουν κατηγορίες σε βαθµό κακουργήµατος.

Απολύσεις «πάγωσαν» την υπόθεση

Όσα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπάθησαν να βάλουν το µαχαίρι στο κόκαλο και να φέρουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους, απολύθηκαν. Ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισµού που έφερε στο φως της δηµοσιότητας το σκάνδαλο µε τις αποκλίσεις το 2020, ο Γρηγόρης Βάρρας, απολύθηκε από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και η έρευνα πάγωσε.

Όµως, ο κ. Βορίδης το αρνείται. «Ποτέ δεν είπα τίποτα στον Βάρρα για την έρευνα, ούτε θα µπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είχα την εξουσία», είπε στο POLITICO. «Αυτό ασκείται αποκλειστικά από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Να σηµειωθεί ότι ο κ. Βάρρας µετά από έρευνα, µπλόκαρε 3.500 ΑΦΜ που συνδέονται µε ύποπτες αιτήσεις, ενώ τρεις υποθέσεις στάλθηκαν στους Έλληνες εισαγγελείς. Η EPPO δραστηριοποιήθηκε αργότερα σε αυτήν την έρευνα.

Στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων εκείνο το έτος, η Τυχεροπούλου, η ελεγκτής που αποβλήθηκε αργότερα από τη θέση της και υποβιβάστηκε, συνέκρινε δηλώσεις για τα ίδια κοµµάτια γης σε διαφορετικά έτη. «Αυτή η µεθοδολογία ελέγχου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός εκτεταµένου σχεδίου το οποίο, µέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας, λάµβανε παράνοµα βοήθεια από την ΕΕ», δήλωσε ο Βαγιανός, δικηγόρος της.

Το 2021, παρά την αποτελεσµατικότητα της µεθοδολογίας Τυχεροπούλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε εντολή στους ελεγκτές του να περιορίσουν τους ελέγχους τους σε ένα µόνο έτος και είπε ότι δεν χρειάζεται να ελέγξουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. «Αυτές οι οδηγίες δηµιούργησαν την εντύπωση… ότι υπήρχαν αξιωµατούχοι εντός της υπηρεσίας που ήταν διατεθειµένοι να παράσχουν µια οµπρέλα προστασίας και κάλυψης για προγράµµατα κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ», είπε ο δικηγόρος της Τυχεροπούλου. Το 2023, ένας άλλος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Ευάγγελος Σηµανδράκος, µπλόκαρε 6.000 ΑΦΜ που ήταν ύποπτα για ανακριβείς δηλώσεις. Ο Σηµανδράκος δέχθηκε σύντοµα επίθεση από τον τότε υπουργό Γεωργίας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εκπροσωπεί µια εκλογική περιφέρεια στην Κρήτη.

Ο Αυγενάκης ζήτησε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας προβλήµατα µε τις πληρωµές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Σηµανδράκος στην αρχή αρνήθηκε, ισχυριζόµενος ότι η πίεση οφειλόταν στη συνεχιζόµενη έρευνα. Τελικά υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του, Κυριάκο Μπαµπασίδη.

Πρόστιµο 283 εκατ. ευρώ

Καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα στοιχεία για την απάτη, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να την καθαρίσει. «Ωστόσο, η παρεµπόδιση από το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζεται».

Τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιµο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε πληρωµές βοήθειας της ΕΕ που έγιναν το 2020, το 2021 και το 2022. Στη συνέχεια, η Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση για 12 µήνες, επικαλούµενη µια σειρά από ελλείψεις και καθυστερήσεις στη διανοµή των κεφαλαίων. «Η έλλειψη επαρκών, αποτελεσµατικών και άµεσων διορθωτικών µέτρων µπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρει η Επιτροπή σε επικριτική επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές.

Στις 11 Σεπτεµβρίου, ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του υπουργείου του και συµφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης µε το τµήµα Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθαρισµό του οργανισµού.

Το τελευταίο κεφάλαιο του δράµατος εκτυλίχθηκε µετά την καταδίκη της 4ης Οκτωβρίου των Κρητικών που εµπλέκονται στις αξιώσεις της Τζιάς. Στις 14 Οκτωβρίου, ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαµπασίδης αποµάκρυνε αιφνιδιαστικά την κ. Τυχεροπούλου, την επικεφαλής ελεγκτή, η οποία εργάζονταν επί 22 χρόνια στον Οργανισµό και είχε αποκαλύψει πρώτη το σχέδιο απάτης «για λόγους ανικανότητας». Να σηµειωθεί ότι στην κ. Τυχεροπούλου, µπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στα αρχεία της και σφραγίστηκε η πόρτα του γραφείου της. Η ίδια έχει κινηθεί νοµικά για να ακυρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν εναντίον της, ενώ η EPPO ζήτησε έκτοτε την απόσπαση της Τυχεροπούλου στο γραφείο της στην Αθήνα ως εµπειρογνώµονας,  επιβεβαίωσαν στο Politico Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι. «Λαµβάνοντας υπόψη την εξαιρετική τεχνογνωσία της κας Τυχεροπούλου, στόχος αυτής της απόσπασης είναι να υποστηρίξει τις έρευνες της EPPO για απάτες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις», δήλωσε αξιωµατούχος της EPPO. Ο κ. Τσιάρας, ο υπουργός Γεωργίας, δεν έχει ακόµη υπογράψει τη µεταβίβαση, παρόλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης. Αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της µεταγραφής της Τυχεροπούλου. Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε µε στελέχη της ΕΡΡΟ στα τέλη Νοεµβρίου και ενώ δεν έγιναν γνωστές λεπτοµέρειες της συνάντησης, στη συνέχεια ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαµπασίδη. Η EPPO επιβεβαίωσε τη συνάντηση µε τον Τσιάρα, χωρίς να αποκαλύψει τι συζητήθηκε. «Η εντολή µου προς τη νέα διοίκηση είναι να προχωρήσει στην εφαρµογή του σχεδίου δράσης το συντοµότερο δυνατό. Αυτός ο στόχος είναι το µεγάλο µας στοίχηµα», είπε ο Τσιάρας στο Politico.

Στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας δήλωσε: «Οι δυσλειτουργίες και τα προβλήµατα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι καινούργιες. ∆εν αγγίζουν τη σηµερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου -ούτε καν τη σηµερινή κυβέρνηση. Τα προβλήµατα πάνε πιο πίσω και όσο περισσότερο τα αφήνει κανείς τόσο µεγαλύτερα γίνονται», και συνέχισε «το πιθανότερο είναι ότι περισσότερες υποθέσεις θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Η σαφής εντολή του υπουργού Τσιάρα είναι να διενεργείται πλήρης, ενδελεχής και σε βάθος διερεύνηση κάθε καταγγελίας».

Ο κ. Τσιάρας διόρισε τον Νικόλαο Σαλάτα, πρώην δικαστή, στα τέλη Ιανουαρίου ως νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ -κάνοντάς τον τον έκτο επικεφαλής του φορέα µέσα σε πέντε χρόνια.

«Τι σχέση έχει ένας συνταξιούχος δικαστής µε αγροτικά θέµατα;», ρώτησε στη Βουλή την προηγούµενη εβδοµάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ή χρησιµοποιείτε έναν συνταξιούχο δικαστή επειδή το κριτήριο για την επιλογή του σχετίζεται µε την τακτοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που ήδη ερευνούν οι ευρωπαϊκές αρχές;». Οι Έλληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δηµοσίευµα του Politico.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές