![46-47_01_2](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/46-47_01_2.jpg)
Όπως το 1994 (πρώτο µπλόκο Βιοκαρπέτ), έτσι και φέτος, πολλά θα κριθούν από την ειδική πρόσθετη στήριξη που θα παράσχει η κυβέρνηση στο βαµβάκι. Βεβαίως, εδώ το θέµα δεν είναι απλό, καθώς, στήριξη λόγω ξηρασίας και κλιµατικής αλλαγής, θα µπορούσε να αναζωπυρώσει σειρά ανάλογων αιτηµάτων για πολλά προϊόντα, της ελιάς και του αραβοσίτου συµπεριλαµβανοµένων. Ήδη έχει τεκµηριωθεί αντίστοιχο αίτηµα για τον ηλίανθο, ενώ περιµένουν στην ουρά οι καλλιεργητές ρυζιού, ακρόδρυων, πυρηνόκαρπων κ.α.
Το κακό είναι ότι ακόµα και στο βαµβάκι, η στάση των αγροτών δεν είναι ενιαία. Λίγο γιατί οι καθοδηγητές των µπλόκων θέλουν να εκφράσουν τους πάντες, λίγο γιατί, κάποιοι «θεσµικοί» σπεύδουν να εκµεταλλευθούν το κλίµα και να πιστωθούν «νίκες» σε αγώνες που δεν έδωσαν, η κατάσταση παραµένει θολή.
Ακόµα και η ανακοίνωση Τσιάρα, µετά από συνάντηση µε εκπροσώπους της ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος (∆ηµήτρης Μελάς, Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης ΔΟΒ, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ!!!) µοιάζει µε βήµα πίσω απ’ αυτά που άφησαν να εννοηθούν οι συνοµιλητές του.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κλάδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη συνάντηση με την Διεπαγγελματική.
«Ο Υπουργός επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μειωθεί το υφιστάμενο πλαφόν παράδοσης του προϊόντος, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους δικαιούχους, με στόχο να στηριχθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της κλιματικής κρίσης».
Και συνεχίζει: «Παράλληλα, θα εξεταστεί κάθε δυνατή λύση για την αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί». Αυτό το «μεμονωμένων» δεν ηχεί καθόλου καλά στα αυτά των εκπροσώπων των μπλόκων.
Άλλωστε, το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των µπλόκων της Μακεδονίας δεν συµµετείχαν στη συνάντηση µε τον υπουργό την περασµένη Τετάρτη στην Αχαρνών 2, πολλώ δε µάλλον η καταγγελίες για το πρόσωπο του προέδρου της Οργάνωσης, Ευθύµιου Φωτεινού, δείχνουν σοβαρές διαφωνίες τόσο σε επίπεδο τακτικής, όσο και στην ουσία των αιτημάτων που τίθενται στις συζητήσεις με το υπουργείο.
Αν και όλα δείχνουν ότι οι Θεσσαλοί Τζέλλας και Μαρούδας, συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι για τα µπλόκα όχι µόνο στη Θεσσαλία αλλά και Πανελλαδικά, οι κινήσεις τους µέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε βαθµό που να απορεί κανείς αν πρόκειται για αλλαγή τακτικής ή για έλλειµµα συµµετοχής που αυτή τη φορά κάνει ακόµα πιο δύσκολη τη δουλειά τους.
Θα µπορούσε να είναι πάντως, και µεθοδικός τρόπος διείσδυσης σε ένα ευρύτερο φάσµα αγροτών. Μιας και κανείς δεν αµφιβάλει ότι τα προβλήµατα για την συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου είναι αξεπέραστα και µόνο το έλλειµµα οργάνωσης και εµπιστοσύνης στους «καθοδηγητές» δεν τα κάνει... επανάσταση.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επιµένει να κρατά χαµηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς, εποµένως και η αναζήτηση λύσεων κρίνεται επιβεβληµένη.
«Αυτή η χρονιά είναι δύσκολη και αναζητούµε κάθε δυνατό τρόπο για να στηρίξουµε τους παραγωγούς της χώρας, αλλά οι δυνατότητες είναι συγκεκριµένες», υπογράµµισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ.
Ο Υπουργός επισήµανε ότι η εφετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον αγροτικό κόσµο λόγω δύο βασικών παραγόντων: «Ο πρώτος λόγος αφορά στην κλιµατική κρίση και τις συνέπειές της. Και ο δεύτερος λόγος ότι είναι µια κακή συγκυρία, µια συγκυριακά κακή χρονιά για τις τιµές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην παγκόσµια αγορά» (βλέπε βαµβάκι).