![ektakti-enisxisi](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/_gsdata_/ektakti-enisxisi.jpg)
Στην λίστα αναμονής βέβαια βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου και ελιάς, αν και η διαδικασία στοιχειοθέτησης των διεκδικήσεων σε αυτούς τους κλάδους βρίσκεται σε αρκετά πρωιμότερο στάδιο.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα μόνα αγροτικά προϊόντα για τα οποία έχει ανακοινωθεί επίσημα -δίχως όμως αναφορά σε νούμερα - ενίσχυση είναι το βαμβάκι και ο ηλίανθος, ενώ δυναμική αποκτά το αίτημα για ενίσχυση και στο σιτάρι, ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό σε παραπάνω από μία δημόσιες τοποθετήσεις, ο επικεφαλής της Αχαρνών 2.
Μεσοβδόμαδα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο υπουργός Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε η όποια καταβολή, θα πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η όποια χρηματοδότηση, ενίσχυση, η όποια βοήθεια πλέον πρέπει να είναι υπόψιν και υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν ξέρω αν αυτά είναι γνωστά σε όλους. Πλέον, για να δοθεί η όποια αποζημίωση, όπως αυτές που έδωσε ο ΕΛΓΑ, τα 290 εκατ. για τον Ντάνιελ, έπρεπε να τύχουν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γιατί σε έναν πρωτογενή τομέα που οι όροι του ανταγωνισμού πρέπει πάντα να είναι υπό έλεγχο, τον τελικό λόγο τον έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και αν μιλάμε για διάθεση Εθνικών πόρων. Για τους Εθνικούς πόρους, θα πρέπει και πάλι η Ευρώπη να δώσει έγκριση».
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 1004 της Agrenda
Στα 23 ευρώ το στρέμμα το αίτημα ενίσχυσης για το σκληρό
Έκτακτη ενίσχυση της τάξης των 23 ευρώ το στρέμμα, για την απώλεια εισοδήματος την καλλιεργητική περίοδο του 2024, ως πρώτο στόχο που θα διεκδικηθεί άμεσα σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε δεύτερη φάση σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, βάζουν πλέον στο τραπέζι οι σιτοπαραγωγοί της χώρας.
Οι βάσεις, για να αποκτήσει ο κλάδος των σιτηρών εκ νέου τη φωνή που έχει χάσει εδώ και 20-25 χρόνια και να εξασφαλίσει όπως τονίστηκε τη μεταχείριση που του αρμόζει μπήκαν το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αιγίνιο της Πιερίας.
Εκεί, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από μία εβδομάδα, συγκεντρώθηκαν περίπου 40 - 50 παραγωγοί σιτηρών από παραγωγικά κέντρα της χώρας, όπως το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Ροδόπη και η Λάρισα, προκειμένου να συμφωνήσουν πώς θα κινηθούν εφεξής για να μπορέσουν να διαμορφώσουν συνθήκες, που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια των σιτηρών.
Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από μακρά συζήτηση, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή, με σκοπό να ζητήσει συνάντηση το ταχύτερο δυνατό, με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Τσιάρα, ώστε να του εκθέσει τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί σιτηρών της χώρας τα δύο τελευταία έτη και να του υποβληθεί το αίτημα στήριξης.
Στην επιτροπή αυτή εκτός απροόπτου θα συμμετέχουν από τη Λάρισα ο Νίκος Καρυπίδης, από τη Χαλκιδική ο Δημήτρης Παπαδάκης, από το Κιλκίς ο Βασίλης Σύγκου, από την Ημαθία ο Κώστας Βενιόπουλος, από τα Γιαννιτσά Πέλλας ο Γιώργος Παπαδόπουλος και από τη Ροδόπη ο Νίκος Μποτρότσος, ο Χρήστος Πάντσιος από τη Μαγνησία, ενώ αναμένεται ο ορισμός εκπροσώπου από την περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας.
Έντονες ζυμώσεις για συνάντηση σιτοπαραγωγών - Τσιάρα
Για το ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ξεκινήσει, ήδη, μια παρασκηνιακή προεργασία, στην οποία ζητήθηκε η συνδρομή του αρμόδιου υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και φαίνεται πως σύντομα θα βρεθεί το χρονικό παράθυρο για να οριστικοποιηθεί.
Το πνεύμα που θα διέπει την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων των σιτοπαραγωγών, όπως μεταφέρθηκε στο Agronews και την Agrenda, θα εστιάζει στην απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν τα τελευταία δύο χρόνια. «Με μέσο όρο αποδόσεων το 2024 στα 250 κιλά το στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και με τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν από 23 έως 27 λεπτά το κιλό, με το ζόρι έγινε ένας τζίρος στα περίπου 50-60 ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα 100 ευρώ ανά στρέμμα. Αγοράζουμε τον πιστοποιημένο σπόρο 80 λεπτά το κιλό και πουλάμε την παραγωγή μας με 23 λεπτά. Αντιλαμβάνεστε ότι η καλλιέργεια έγραψε μεγάλη ζημία και το ίδιο συνέβη και με το κριθάρι, όπως επίσης και την καλλιεργητική περίοδο του 2023. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μια έκτακτη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, την οποία προσδιορίσαμε σε 23 ευρώ το στρέμμα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τουλάχιστον στις υποχρεώσεις μας» σημείωσε παραγωγός που συμμετείχε στη συνάντηση του Αιγινίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν σοβαρές αιχμές και για μεταφορά επιδοτήσεων από καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, σε άλλες που δεν τις χρειάζονται καθώς -σύμφωνα με όσα λέχθηκαν, πετυχαίνουν έως και 1.000 ευρώ κέρδος ανά στρέμμα. «Το σιτάρι έχει πραγματική ανάγκη να επιδοτηθεί, ειδάλλως κινδυνεύει με εγκατάλειψη, μια και πετυχαίνει 10-15 ευρώ το στρέμμα κέρδος στην καλή χρονιά και στην κακή «γράφει» 30 έως 50 ευρώ ζημία», ήταν μία από τις αναφορές που έγιναν από τους παριστάμενους, υπενθυμίζοντας πως στην καλλιέργεια μπαίνουν περί τα 2,5 εκατ. στρέμματα και άλλα σχεδόν 1,5 εκατ. στρέμματα είναι το κριθάρι και άλλα παρεμφερή.
Μεγάλη η δυσφορία για ΕΛΓΑ και υψηλά ενοίκια
Αναφορές έγιναν επίσης, σε υψηλούς τόνους για «συστηματική ληστεία από τον ΕΛΓΑ», για «καταστροφικούς και αποτρεπτικούς κανονισμούς ως προς τα σιτηρά, όπως είναι τα βοσκοτόπια, τα ιστορικά δικαιώματα, οι αναπτυξιακοί νόμοι, τα σχέδια βελτίωσης, υπό το πρίσμα ότι πιέζουν όλους σε κατοχή όλο και περισσότερης γης, ακόμα και χωρίς να υπάρχει εκμετάλλευσή της, με συνέπεια να σπρώχνουν τα ενοίκια στα ύψη και να είναι ήδη από τα πιο ακριβά στην ΕΕ», αλλά και για «άφαντες πολιτικές στήριξης και υπεραξίας», για «υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής και φτωχές αποδόσεις, με αστείες τιμές».
Δέσμευση Τσιάρα για έκτακτη στήριξη στο βαμβάκι
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Θύμιος Φωτεινός ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους για το τί συζητήθηκε στη δική του συνάντηση με τον υπουργό, για το θέμα της έκτακτης στήριξης στο βαμβάκι, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε δέσμευση του Κώστα Τσιάρα ότι θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση στο προϊόν και πως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και για το στάρι. Θυμίζουμε εδώ πως το αίτημα για έκτακτη στήριξη στο βαμβάκι έχει προσδιοριστεί στα 53 ευρώ το στρέμμα, αλλά από το ΥπΑΑΤ, που βάζει στο τραπέζι και την ενίσχυση για το αποτύπωμα άνθρακα, δεν συζητείται τέτοιο ποσό.
Ο πρόεδρος της ΔΟΒ μετέφερε, επίσης, την εμπειρία του για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι εκπρόσωποι των σιτοπαραγωγών προκειμένου να συγκροτήσουν Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Σιτηρών, που θα είναι ο αμέσως επόμενος στόχος των εκπροσώπων του κλάδου.
Ίσως 10 ευρώ το στρέμμα η στήριξη για ηλίανθο
Στη σειρά για ειδική στήριξη λόγω ξηρασίας, εν τω μεταξύ, μπαίνει και ο ηλίανθος. Το θέμα του ήδη συζητήθηκε προ ημερών σε συνάντηση παραγωγών του προϊόντος από τις Σέρρες με τον αρμόδιο υπουργό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ηλίανθο η ενίσχυση θα είναι σίγουρα μικρότερη του βάμβακος και ίσως να φθάσει στα 10 ευρώ το στρέμμα, όπως έγραψε η Agrenda το περασμένο Σάββατο.
Στα σκαριά στοιχειοθέτηση αιτήματος και για το συμπύρηνο
Δεν αποκλείεται, επίσης, να εκδηλωθεί σύντομα ανάλογη κίνηση κι από τους παραγωγούς του βιομηχανικού ροδάκινου. Σχετική απόφαση έχει ληφθεί σε πρόσφατη συνάντηση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, καθώς όπως ειπώθηκε, «την περσινή χρονιά υπέφεραν τα βιομηχανικά ροδάκινα από άθλιες εμπορικές πρακτικές, χαμηλές τιμές και από καταστροφικές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν μεταξύ 18-20 Αυγούστου του 2024».