BACK TO
TOP
Θεσμικά

Καμπανάκι για συνωστισμό στα λίγα σφαγεία της ΑΜ-Θ ενόψει Πάσχα

Συνωστισμό στα λίγα τοπικά σφαγεία, χωρίς να αποκλείεται να μείνουν ακόμη και άσφαχτα αρνιά, ενόψει του Πάσχα, με ό,τι αυτό θα σημάνει για το ήδη εξασθενημένο εισόδημα των κτηνοτρόφων, αναμένεται να επιφέρει το πισωγύρισμα στη διαχείριση της ευλογιάς, σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου αυτές τις μέρες θα αρχίσουν να μοιράζονται οι αποζημιώσεις για τα θανατωμένα ζώα.

sfageia-AMTH

288
0

Τα τρία τελευταία κρούσματα στη Ροδόπη, με πλέον πρόσφατο ένα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά από αυτό στο χωριό Γέροντας, στα σύνορα Ξάνθης και Καβάλας επανάφεραν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της ζωονόσου, με συνέπεια να απαγορευτεί και πάλι, για τουλάχιστον 60 ημέρες, η μετακίνησή ζώων εκτός των νομών.

«Αυτό σημαίνει ότι για το Πάσχα όλες αυτές οι εκτροφές που είναι στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης θα σφάξουνε υποχρεωτικά τα αρνιά τους σε τοπικά σφαγεία και μάλιστα θα πρέπει να πετάξουν τα εντόσθια που είναι μια οικονομική απώλεια για τους παραγωγούς», επισημαίνει στην Agrenda ο Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα χαμένα έσοδα από την απώλεια των εσωτερικών οργάνων των αρνιών, ωστόσο, θα είναι πταίσμα μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του συνομιλητή μας. Με δεδομένο, όπως εξηγεί, ότι σε επίπεδο Περιφέρειας τα θανατωθέντα ζώα λόγω ευλογιάς είναι -μέχρι στιγμής- περίπου 80.000 ή σχεδόν 12% επί των 750.000 αιγοπροβάτων, που αριθμεί συνολικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπάρχει ένα 88% υγιών εκτροφών, που διαθέτει την περίοδο αυτή χιλιάδες αμνοερίφια αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί εγκαίρως από τα υφιστάμενα σφαγεία, διότι τα συνεργεία εκδοροσφαγέων είναι λίγα και οι δυνατότητές τους πεπερασμένες.

«Θα υπάρξει συνωστισμός. Θα κινηθούμε προς αυτή την κατάσταση και ο Θεός βοηθός, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα αντέξουν να εξυπηρετήσουν όλο το φόρτο που θα προκύψει, τα δύο σφαγεία της Ροδόπης, τα τρία της Ξάνθης, το ένα της Καβάλας και τα δύο του νομού Έβρου. Ως εκ τούτου ακόμη και αν εξυπηρετηθεί το 50% από το 88% των υγιών εκτροφών που έχει απομείνει στην Περιφέρεια, θα υπάρχει και ένα 38% που θα μείνει με άσφαχτα αρνιά για το Πάσχα. Σε μια τέτοια περίπτωση καταλαβαίνετε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Διότι αυτές οι εκτροφές όχι μόνο δεν θα έχουν έσοδα, που υπολόγιζαν για την περίοδο του Πάσχα, αλλά θα αναγκαστούν να κάνουν και παραπάνω έξοδα, γιατί αυτά τα αρνιά θα πρέπει να φάνε, μέχρι να έρθει η ώρα να βρεθεί χώρος και να οδηγηθούν στη σφαγή», ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς.

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα ευλογιάς στη Ροδόπη, ο συνομιλητής μας είπε πως αφορούσαν εκτροφές με 200-250 πρόβατα η κάθε μια και το ανησυχητικό είναι πως η απόσταση μεταξύ τους, ξεπερνά τα 10 χλμ.

«Αυτό είναι κακό, γιατί σημαίνει ότι ίσως οι κτηνοτρόφοι να χάσανε το ενδιαφέρον τους ως προς την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας που θα πρέπει να ακολουθούνται για να σταματήσει η διασπορά του ιού, λίγο να κουράστηκαν γιατί όλα μετράνε σε αυτή την περίπτωση και ίσως να ξεκινήσαν να βόσκουν λίγο μακρύτερα από ό,τι έπρεπε», ανέφερε και τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουν οι κτηνοτρόφοι ότι ο ιός υπάρχει και είναι ανθεκτικός στο περιβάλλον και μόλις κάνουμε οποιοδήποτε λάθος, καραδοκεί να το εκμεταλλευτεί».

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί το γεγονός πως τα νέα κρούσματα ευλογιάς εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο που δεν κάνει ακόμη πολύ ζέστη, ενώ είναι γνωστό πως ο ιός επεκτείνεται ταχύτερα σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες. «Από την εμπειρία μας από προηγούμενα χρόνια περιμέναμε δεύτερο κύκλο κρουσμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, την περίοδο δηλαδή που θερίζονται τα σιτάρια και βγαίνουν πιο αμέριμνοι οι κτηνοτρόφοι. Το ότι εκδηλώθηκαν τώρα είναι ένα δείγμα ότι ίσως στο τέλος της χρονιάς να έχουμε μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες για το τόπο και σε ζωικό κεφάλαιο και στο εν δυνάμει εμπόριο».

Συνολικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς, μέχρι και σήμερα, έχουν θανατωθεί σχεδόν 80.000 ζώα από συνολικά περίπου 350 εκτροφές. «Τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των ξεκληρισμένων εκτροφών ήρθαν και από ό,τι ενημερωθήκαμε από την οικονομική υπηρεσία θα δοθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους αυτές τις ημέρες», είπε ο κ. Φωτεινιάς, υπενθυμίζοντας πως την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, σε όλη τη χώρα, από την ευλογιά, το ποσό των αποζημιώσεων είναι περίπου στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ενίσχυση ανά θανατωθέν ζώο υπολογίζεται στα 180 ευρώ.




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές