
«Η εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής στο εμπόριο και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, το οποίο στηρίζουμε και εφαρμόζουμε με συνέπεια. Ωστόσο, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας -ιδίως σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές ζώνες– καθιστούν την έκδοση ηλεκτρονικών παραστατικών όχι απλώς δυσχερή αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ανέφικτη.», αναφέρει στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ.
Η ΕΘΕΑΣ, στην επιστολή προτείνει :
- Την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου και τη θεσμοθέτηση ειδικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία η έκδοση των παραστατικών διακίνησης να γίνεται αποκλειστικά από τον μοναδικό φορέα και λήπτη – τον Συνεταιρισμό στον οποίο είναι μέλη, ο οποίος θα αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της καταγραφής και υποβολής των σχετικών στοιχείων στα αρμόδια ηλεκτρονικά συστήματα.
- Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από τον Συνεταιρισμό θα αποτελούν ταυτόχρονα και τα ηλεκτρονικά βιβλία του κάθε παραγωγού, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο τη συμμόρφωση με τις αρχές διαφάνειας και ελέγχου, όσο και την αποσυμφόρηση των παραγωγών από μία διαδικασία που, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνεται πρακτικά ανεφάρμοστη.
Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, επιθυμεί να θέσει υπόψη σας ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών σε ορεινές και ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, σε σχέση με την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών παραστατικών διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Η εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής στο εμπόριο και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, το οποίο στηρίζουμε και εφαρμόζουμε με συνέπεια.
Ωστόσο, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας -ιδίως σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές ζώνες– καθιστούν την έκδοση ηλεκτρονικών παραστατικών όχι απλώς δυσχερή αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ανέφικτη. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται τα εξής προβλήματα:
- Επιταχυνόμενες κλιματικές μεταβολές (όπως παρατεταμένοι καύσωνες) καθιστούν τον τρύγο και άλλες συγκομιδές ιδιαίτερα απαιτητικές σε χρόνο και οργάνωση.
- Γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, με τα μέλη πολλών συνεταιρισμών να ανήκουν στη τρίτη ηλικία, χωρίς την αναγκαία εξοικείωση με τεχνολογικά εργαλεία.
- Έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, η οποία επιτείνεται στους θερινούς μήνες και στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
- Κατακερματισμένος κλήρος και ιδιαίτερη γεωμορφολογία (όπως αναβαθμίδες, μεγάλα υψόμετρα, περιοχές χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας) καθιστούν τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών πρακτικά αδύνατη την ώρα της ολοκλήρωσης της συγκομιδής και μεταφοράς των προϊόντων.
Η επιμονή στην εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας απειλεί με εγκατάλειψη την καλλιέργεια, μικρών εκτάσεων ιδιαίτερα σε αμπελουργικές περιοχές ιστορικής σημασίας, ορεινών και νησιωτικών περιοχών χωρίς τη δυνατότητα διαδοχής ή στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας.
Προτείνουμε την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου και τη θεσμοθέτηση ειδικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία η έκδοση των παραστατικών διακίνησης να γίνεται αποκλειστικά από τον μοναδικό φορέα και λήπτη – τον Συνεταιρισμό στον οποίο είναι μέλη, ο οποίος θα αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της καταγραφής και υποβολής των σχετικών στοιχείων στα αρμόδια ηλεκτρονικά συστήματα. Παράλληλα, τα παραστατικά που θα εκδίδονται από τον Συνεταιρισμό θα αποτελούν ταυτόχρονα και τα ηλεκτρονικά βιβλία του κάθε παραγωγού, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο τη συμμόρφωση με τις αρχές διαφάνειας και ελέγχου, όσο και την αποσυμφόρηση των παραγωγών από μία διαδικασία που, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνεται πρακτικά ανεφάρμοστη.
Η παραπάνω πρόβλεψη εφαρμόστηκε με επιτυχία στο παρελθόν μέσω παλαιότερων διατάξεων του Κ.Β.Σ. και δεν παραβιάζει καμία από τις αρχές ελέγχου, αφού ο Συνεταιρισμός αποτελεί οικονομική οντότητα της Κοινωνικής Οικονομίας, υπό συνεχή εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων, της Α.Α.Δ.Ε., των Ορκωτών Ελεγκτών και της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.
Άλλωστε, το Κράτος, αναγνωρίζοντας διαχρονικά τη σημασία της διατήρησης της παραγωγικής βάσης σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, έχει νομοθετήσει ειδικά μέτρα όπως μειωμένος Φ.Π.Α., μεταφορικό ισοδύναμο και μειώσεις φορολογίας για συνεταιρισμένους αγρότες. Η ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών εντάσσεται όχι μόνο στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της υπαίθρου. Καθώς η διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε στρατηγικά ευαίσθητες περιοχές αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής σημασίας, ζητούμε τη θετική ανταπόκριση των Υπουργείων σας, προς όφελος της ελληνικής υπαίθρου, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής».