BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναζητά εφαρμοστική απόφαση η συνδεδεμένη για κτηνοτροφική σόγια

Την ανάγκη έκδοσης υπουργικής απόφασης για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κτηνοτροφική σογιά τονίζει μέσω επιστολής του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ.Ε Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

sogia-ktin-2

70
0

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης προκειμένου να επιτύχει η επικείμενη σπορά της καλλιέργειας σόγιας στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά και για να επιτευχθεί η μαζική συμμετοχή των αγροτών της περιοχής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωστοποιηθούν άμεσα οι όροι και προϋποθέσεις της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε στις 18 Δεκεμβρίου 2024 εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. C(2024)8878 final – 18.12.2024 εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), η 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), η οποία υποβλήθηκε επίσημα στην ΕΕ στις 24 Οκτωβρίου 2024. Στην τροποποίηση αυτή εντάσσεται η Κτηνοτροφική Σόγια στο καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων. Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη καθότι η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό πρωτεϊνούχο προϊόν, χρησιμοποιούμενο ευρύτατα στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες δυστυχώς προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Στην Ελλάδα η Σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 20 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις της Σόγιας εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή του Παραρτήματος μας στην Ανατολική Μακεδονία (περίπου το 80 - 90% επί του συνόλου της έκτασης).

Για αυτό το λόγο γίναμε αποδέκτες της ανησυχίας αλλά και της διαμαρτυρίας αγροτών και γεωπόνων σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υ.Α., ή άλλη σχετική διοικητική διαδικασία, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις

για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τους καλλιεργητές της Σόγιας. Δηλαδή μια απόφαση που θα καθορίζει με σαφήνεια την απαιτούμενη ποσότητα σπόρου/στρέμμα, την απαιτούμενη ποσότητα πώλησης παραγόμενου προϊόντος ανά στρέμμα σε εμπόρους ή κτηνοτρόφους και άλλες τέτοιες σχετικές λεπτομέρειες.

Αξιότιμοι κύριοι

Λόγω της επικείμενης χρονικά σποράς της καλλιέργειας της Σόγιας στην περιοχής μας, αλλά και προκειμένου να υπάρξει επιτυχία της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή μας και να επιτύχουμε τη μαζική συμμετοχή των αγροτών μας, είναι απαραίτητο αυτοί να γνωρίζουν εγκαίρως τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για αυτό θα παρακαλούσαμε το συντομότερο δυνατόν να διευκρινιστούν αρμοδίως οι σχετικές προϋποθέσεις λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην Σόγια. Αν δεν συμβεί αυτό, λόγω της υπάρχουσας αβεβαιότητας, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες σύντομα θα στραφούν σε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εκτάσεων της Σόγιας στην περιοχή μας, μια ζωοτροφή που τόσο ανάγκη την έχει η ελληνική κτηνοτροφία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές