
Ακόµη περισσότερες λεπτοµέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για την παρέµβαση αυτή, και είναι πολύ σηµαντικό να ξεκαθαριστεί από πού θα µπορούν να διοχετευτούν τα κονδύλια. ∆ηλαδή, µόνο από το ΠΑΑ όπως γίνεται µέχρι σήµερα ή και µε την αξιοποίηση από «ρέστα» των άµεσων ενισχύσεων.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1015 της Agrenda
«Σιγή ιχθύος» για τον φάκελο προς έγκριση για το Μέτρο 23
Αναφορικά τώρα µε το Μέτρο 23 που χρηµατοδοτείται βάσει του παλαιότερου κανονισµού (ΚΑΠ 2014-2022) µε 140 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγεται συστηµατικά κάθε είδους δέσµευση. Είτε για τις καλλιεργητικές οµάδες που θα αποζηµιωθούν, είτε για τα ίδια τα ποσά. Το µόνο που είναι γνωστό είναι πως βρίσκεται υπό έγκριση από την Κοµισιόν ο φάκελος που συνεχώς τροποποιείται ανάλογα τις συστάσεις των ευρωπαϊκών αρχών. Εκτιµάται ότι µέσα στον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε, εντός του Μαΐου να καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι σχετικές αιτήσεις από την πλευρά των παραγωγών και να ολοκληρωθούν οι εντάξεις των δικαιούχων στο Μέτρο έως το τέλος Ιουνίου 2025, όπως ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο. Υπενθυµίζεται πως στις υποψήφιες καλλιέργειες βρίσκονται µεταξύ άλλων βαµβάκι, ηλίανθος, καλαµπόκι, καπνός, νωπά σύκα, φιστίκια, αµύγδαλα, σταφύλια. Το µόνο σίγουρο από τα παραπάνω είναι το βαµβάκι, βάσει των όσων έχει αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, εν αναµονή και της ολοκλήρωσης της σχετικής µελέτης για το Μέτρο 23 που έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία συµβούλων από τις 31 Μαρτίου 2025. Σηµειώνεται εδώ πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διαχωρισµός του ποσού αποζηµίωσης ανάµεσα σε επαγγελµατίες και µη κατ’επάγγελµα αγρότες (όπως π.χ γίνεται στα de minimis), ή ακόµη και εξολοκλήρου αποκλεισµός των µη κατ’επάγγελµα (όπως έγινε στο Μέτρο 21 για την ελιά) εφόσον «δεν βγαίνει» ο λογαριασµός.
Τα κύρια στοιχεία του Μέτρου 23
1) Μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο µπορεί να είναι µε βάση τον κανονισµό τα 42.000 ευρώ
2) ∆εν θα χορηγηθεί στήριξη σε καλλιέργειες που έχουν λάβει ή προγραµµατίζεται να λάβουν ενισχύσεις de minimis.
3) Η επιδότηση θα είναι ανά στρέµµα και όχι µε κλάσεις στρεµµάτων.
4) Η αποζηµίωση θα αφορά καλλιέργειες που είχαν ζηµιά σε πάνω από 30% του παραγωγικού τους δυναµικού.
Tροποποίηση για καθεστώς µικρών
Έως 2.500 ευρώ επιδοτήσεις
Το καθεστώς των µικροκαλλιεργητών στις άµεσες ενισχύσεις επίσης αναθεωρείται για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Συγκεκριµένα αυξάνεται το ποσό άµεσων ενισχύσεων από τα 1.250 ευρώ στα 2.500 ευρώ και µάλιστα σε αυτό το ποσό δεν θα προσµετρώνται τα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes). Σηµειώνεται πως το καθεστώς των µικροκαλλιεργητών αφορά όσους λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ (θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ) και µπορούν να πληρώνονται χωρίς ελέγχους. Η Ελλάδα αν και την περασµένη περίοδο είχε ένα παρόµοιο καθεστώς (πάνω από 100.000 αγρότες είχαν ενταχθεί σε αυτό), στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο δεν το προέβλεψε. Η παραπάνω τροποποίηση που ετοιµάζει
η Κοµισιόν ίσως προσφέρει κάποιο επιπλέον κίνητρο προς υιοθέτηση, καθώς µειώνει σηµαντικά το διοικητικό βάρος των ελέγχων, ειδικά εφόσον στην Ελλάδα η µεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων λαµβάνουν κάτω από 2.500 ευρώ ετησίως, εξαιρουµένων των οικολογικών σχηµάτων.