BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξεκίνησε νέος κύκλος αγροτοδικείων, για τις κινητοποιήσεις του 2024

Οργή, αγανάκτηση, αλλά και εύλογες απορίες, προκαλεί ο νέος κύκλος αγροτοδικείων και δικαστικής ταλαιπωρίας, που αντιμετωπίζουν περί τους 40 αγροτοσυνδικαλιστές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2024, από το «μπλόκο» που είχε στηθεί στο Νησέλι της Ημαθίας.

IMG_7750

Λεωνίδας Λιάμης

56
0

Οι διώξεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, όπως πληροφορείται το Agronews και η Agrenda, έχουν να κάνουν με παραβάσεις όπως είναι η κατάληψη του οδοστρώματος και η παρακώλυση της συγκοινωνίας των οχημάτων στο παρακείμενο τμήμα της Εγνατίας οδού, με κατηγορούσα Αρχή την Τροχαία της Βέροιας.

Ο δικαστικός «μαραθώνιος» για τους διωκόμενους αγρότες ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου, με τους πρώτους 7 κατηγορούμενους αγροτοσυνδικαλιστές να κάθονται στο «σκαμνί» του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Βεροίας κι αναμένεται να ακολουθήσουν μία ακόμη δίκη στις 12 Ιουνίου και μία το Νοέμβριο του 2025.

«Έχουν συνταχθεί συνολικά εννέα ξεχωριστές δικογραφίες, στις οποίες περιλαμβάνονται από 7 έως 10 άτομα στην κάθε μια. Κάποιοι είναι έως και έξι φορές κατηγορούμενοι, άλλοι από δύο έως τρεις φορές και είναι και ελάχιστοι που περιλαμβάνονται σε μια δικογραφία. Συνολικά μιλάμε για περίπου 40 άτομα και σήμερα ξεκινά η δίκη των πρώτων επτά», είπαν στο Agronews ορισμένοι από τους διωκόμενους αγρότες.

Αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε από τους κατηγορούμενους, το βασικό επιχείρημα είναι οι κινητοποιήσεις του 2024 ήταν «light» σε σχέση με άλλες προηγούμενες χρονιές.

«Το 2024 δεν έγιναν σοβαρές καταλήψεις εθνικών οδών. Υπήρξαν μόνο συμβολικού χαρακτήρα ολιγόλεπτες παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες, μάλιστα, οργανωνόταν σε συνεργασία και καθ΄ υπόδειξη από την Τροχαία, την Αστυνομία και την εταιρεία διαχείρισης της εθνικής οδού, ακριβώς για να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων και αυτό είναι που μας ξενίζει», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προστέθηκε, ακόμη, πως όταν έγινε η παράδοση των κλητεύσεων στους διωκόμενους αγρότες το αίσθημα που τους κυρίευσε ήταν της οργής και αγανάκτησης και συνοδεύτηκε και με ένα πελώριο «γιατί μόνο εμάς;». «Αισθανόμαστε ότι το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία, ίσως και να μην είναι ακριβώς δικαίωμα. Ο μόνος τρόπος που έχουν μέχρι και σήμερα οι αγρότες να εκφράζουν τη δυσφορία και την αντίδρασή τους εν τέλει κι αυτός τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εκτός και αν μας θέλουν να διαμαρτυρόμαστε κάνοντας στάση εργασίας στο χωράφι, σταματώντας το όργωμα ή το σκάλισμα», σημείωσε με πικρία ο παραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος, που κλήθηκε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της 28ης Απριλίου, για να προσθέσει πως «μάλλον είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που διωκόμαστε για τις κινητοποιήσεις του 2024 και μπορεί από τη μια αυτό να είναι παράσημο αγωνιστικότητας, από την άλλη όμως μας βάζει σε σκέψεις πως μπορεί να έχει και εκδικητικό χαρακτήρα για την περιοχή μας». Δεν απέκλεισε δε, τα νέα αγροτοδικεία να αποτελούν και ένα μήνυμα συνετισμού προς τους αγρότες για το μέλλον. «Αν δεν δικάζονται πολιτικά φρονήματα σήμερα, σίγουρα αποκαλύπτονται προθέσεις, ενόψει πιθανών επόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων» εκτίμησε ο έμπειρος αγρότης και έσπευσε να υπενθυμίσει πως για πρώτη φορά φέτος, το 2025, σε μπλόκο στον Ε65 υπήρξε προληπτική εισαγγελική παρέμβαση για την απαγόρευση οργάνωσης διαμαρτυρίας αγροτών πάνω στην εθνική οδό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές