BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Σχεδόν δεκτό το αίτημα Μακεδόνων για στρεμματική ροδακίνων

Επιτάχυνση απόδοσης αποζηµιώσεων, στρεµµατική ενίσχυση έναντι της αδυναµίας απορρόφησης της παραγωγής, αναδιάρθρωση καλλιέργειας, παραγωγικό κόστος, µητρώο αγροτών και στο… βάθος, αν χρειαστεί, τα τρακτέρ στους δρόµους για δυναµικές κινητοποιήσεις, καθώς ο κόµπος της οικονοµικής ανέχειας έχει φτάσει στο χτένι και η χρονιά δεν βγαίνει.

2-rodakino-pinakas

Λεωνίδας Λιάμης

10
0

Το διεκδικητικό πλαίσιο και το σαφές προειδοποιητικό µήνυµα προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, προέκυψαν στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεµβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέµατα που καίνε τους ροδακινοπαραγωγούς της Ηµαθίας και της Πέλλας.

Παρουσία εκπροσώπων από άλλους 13 αγροτικούς συλλόγους-µέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων, που πήγαν στη Βέροια από Λάρισα, Καρδίτσα, Τύρναβο, Κατερίνη, Πέλλα και Αµύνταιο Φλώρινας, ιεράρχησαν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια του ροδάκινου και αποφάσισαν να ζητήσουν δια ζώσης συνάντηση µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να του το θέσουν και να διεκδικήσουν λύσεις, καθώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Ακόµη δεν έχουµε εξοφληθεί το 10% των αποζηµιώσεων για τις ζηµίες που υπέστη η παραγωγή µας το 2018 και φυσικά εκκρεµεί η πληρωµή του 100% για τις φετινές καταστροφές, για την οποία ακούµε πως πάει για την άνοιξη του 2020. Υπάρχουν πολλά χωριά στην περιοχή, όπως το Μακροχώρι, η Νικοµήδεια, η Παλαιά και η Νέα Λυκογιάννη, αλλά και αλλού, όπου η ζηµιά από τη χαλαζόπτωση ήταν ολοκληρωτική. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί και σε ένα µήνα έχουµε Χριστούγεννα, που σηµαίνει ότι έρχονται ένα σωρό υποχρεώσεις για πληρωµή και θα πρέπει να προετοιµαστούν και για τη νέα καλλιεργητική σεζόν. Πώς να καλλιεργήσουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης, σηµειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι πληρωµές των αποζηµιώσεων.

Λίγο-πολύ σε ανάλογα δυσµενή κατάσταση, ωστόσο, βρίσκεται όλος ο αγροτικός κόσµος της περιοχής που ασχολείται µε την καλλιέργεια του ροδάκινου, καθώς οι τιµές, ειδικά στο επιτραπέζιο, έχουν κατρακυλήσει σε µη βιώσιµα επίπεδα.

«Πουλήσαµε φέτος επιτραπέζιο ροδάκινο από 15 έως και 20 λεπτά το κιλό. Είναι η απόλυτη ξεφτίλα για το προϊόν και για να πάρει ο κόσµος µια πραγµατική ανάσα θα πρέπει να δοθεί µια έκτακτη στρεµµατική ενίσχυση, ανάλογη µε εκείνη που προέβλεπε το πακέτο Καρασµάνη, διότι από τη στιγµή που επιβλήθηκε το ρωσικό εµπάργκο έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, η απορρόφηση του παραγόµενου ροδάκινου είναι ιδιαίτερα προβληµατική», εξήγησε ο κ. Χαλκίδης.

«Αποφασίσαµε να ζητήσουµε ένα ραντεβού µε τον υπουργό για να του εκθέσουµε προβληµατισµούς και αιτήµατα, διεκδικώντας λύσεις, για να πληρωθούν οι αγρότες και να µπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Πρόθεσή µας είναι να συνδέσουµε την ικανοποίησή τους µε ένα χρονοδιάγραµµα, το οποίο αν δεν τηρηθεί δεν έχουµε άλλα όπλα στα χέρια µας, παρά να βγάλουµε τα τρακτέρ στους δρόµους, ακόµη και πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε ο κ. Χαλκίδης, προσθέτοντας πως «η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν ερηµώσει τα χωριά και αν δεν υπάρξει στήριξη, η συνέχεια θα είναι χειρότερη».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία