Επιλέξιµες για ενίσχυση 53 ποικιλίες από σιτηρά, κηπευτικά, δενδρώδεις, οινοποιήσιµα αµπέλια και αρωµατικά φυτά
Την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως µικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόµυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες έρχεται να ενισχύσει το Μέτρο 10.1.10, το θεσµικό πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου του 2020 και η πρόσκληση ένα µήνα µετά.
Κριθάρι Νάξου, σιτάρι σκληρό Μαυραγάνια, µονόκκοκο Καπλουτζάς, ξινόµηλα Αγιάσου, αµύγδαλα Αφράτα, Μαύρες συκιές, δαµάσκηνα Σκοπέλου, νεροκρέµµυδο Ζακύνθου, τοµατοπιπεριά, αγκινάρα Κρήτης, κερκυραϊκή µικρόκαρπη φράουλα, φασόλι Τήνου, ρίγανη Τρικάλων, τσάϊ του βουνού Κρήτης. Οι παραπάνω αποτελούν κάποιες καλλιέργειες από τις συνολικά 53 που θα επιδοτούνται από το πρόγραµµα που θα προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το έγγραφο των διαχειριστικών αρχών που θα παρουσιαστεί στην 8η Επιτροπή Παρακολούθησης στο Βραχάτι Κορινθίας στις 11 ∆εκεµβρίου.
Πρόκειται για ένα µέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριµοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυµεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιµοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόµενο.
Μόνο σε τόπους που ευδοκιµούν
Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαµβάνεται για την καλλιέργεια µόνο σε τόπους που ευδοκιµούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγµα η ρίγανη λαµβάνει ενίσχυση µόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυµπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιµο ροδάκινο Νάουσας, µόνο στην Ηµαθία. Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες, στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής ανά πληθυσµό - ποικιλία και ενισχύονται για τηναπώλεια εισοδήµατος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Επίσης δεσµεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγµα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρµόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.
Διαβάστε επίσης: Κατώτατο όριο άμεσης ενίσχυσης 26 ευρώ το στρέμμα για όλες τις χώρες ψαλιδίζει το κονδύλι στην Ελλάδα
Η δέσµευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσµευσης.
Ύψος ενίσχυσης
Τα ποσά στήριξης ανά στρέµµα:
- Χειµερινά σιτηρά: 36,7 ευρώ
- Ψυχανθή: 52,4 ευρώ
- ∆ενδρώδεις-θάµνοι-λοιπά µικρά καρποφόρα: 90 ευρώ
- Ελιά: 62,1 ευρώ
- Αµπέλια: 72,9 ευρώ
- Κηπευτικά: 60 ευρώ
- Φαρµακευτικά, αρωµατικά: 60 ευρώ
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
26-01-2021 17:23Γιώργος
Στην Σέρρες μπορώ να βάλω κάποια από τις 53 ποικιλίες? ?
Απάντηση09-12-2019 21:22Χρήστος Παναγόπουλος
Είμαι νέος αγρότης μέτρου 6.1 και έχω ελιές.δικαιουμαι κάτι από αυτό το πρόγραμμα;
Απάντηση09-12-2019 18:35Δημητρης
Δίνουν λεφτά στα χαμένα πάλι δεν έβαλαν μυαλό αντί να στιριξουν την κτηνοτροφία πάνε πάλι τα χρήματα σε δράσεις παιδικής χαράς μπορεί να υποχρεώσει πχεχει 50 στρέμματα ροδάκινο το δέκα τοις εκατό θα είναι προσταταυομενο είδος έχεις 500 στρεμμ. Σιτάρι θα σε υποχρεώνει να καλλιεργης και 50 στρέμματα μαυραγανι που είναι το δύσκολο δεν το καταλαβαίνω η δουλειά του κτηνοτρόφους δεν πληρώνετε με καμία καλλιέργεια.
Απάντηση09-12-2019 16:04Μανος Κοκκος
Για ελιές ενδιαφέρομαι
Απάντηση08-12-2019 20:08βασιλης Ευσταθίου
καλησπέρα ειμαι παραγωγος κηπευτικον . Τι χρειάζεται για να κάνουμεαυτό το πρόγραμμα?
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)08-12-2019 19:28Κωστας
Καλησπέρα Σε αμπέλια και δένδρα ποιες ποικιλίες αναφέρονται?Είμαι από Τυρναβο
Απάντηση