BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Αλλαγές στην αξία των δικαιωμάτων 2020 φέρνει η σύγκλιση

Ανάµεσα σε δύο σενάρια παίζει η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών για το 2020, καθώς αναµένονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ, που θα καθορίσει και το οριστικό ποσό των φετινών πληρωµών.

4_38

Γιώργος Κοντονής

4
0

Το πρώτο σενάριο, είναι να µείνει σταθερή η αξία των δικαιωµάτων, µε βάση το ποσό του 2019. Το σενάριο αυτό παίζει µόνο εάν περάσει η πρόταση της Κοµισιόν και του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που λέει συγκεκριµένα ότι «Τα κράτη µέλη µπορούν να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019 αντί να υιοθετήσουν ενιαίο κατ’ αποκοπήν ποσοστό ή να διατηρήσουν την αξία των δικαιωµάτων στο επίπεδο του 2019». ∆ηλαδή, είναι προαιρετική η εσωτερική σύγκλιση.

Το δεύτερο σενάριο, είναι να συνεχιστεί η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων και για φέτος. Άρα, οι αγρότες που έχουν αξία δικαιωµάτων κάτω από τον περιφερειακό µέσο όρο (απόκλιση άνω του 10%) θα δουν αύξηση στη βασική ενίσχυση και όσοι έχουν αξία πάνω από το µέσο όρο (απόκλιση από 100% και πάνω), θα υποστούν µείωση. Υπενθυµίζεται ότι ο περιφερειακός µέσος όρος για το 2019 στην αξία των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης έχει ως εξής:

Βοσκοτόπια: 21,5 ευρώ το στρέµµα

Αροτραίες: 27,9 ευρώ το στρέµµα

∆ενδρώδεις: 34,4 ευρώ το στρέµµα

 
Αυτό το σενάριο θα είναι µονόδροµος, εφόσον τώρα περάσει η πρόταση των Ευρωβουλευτών για υποχρεωτική εσωτερική σύγκλιση, η οποία αναφέρει: «Τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος».

Αυτή τη στιγµή, ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ βρίσκεται σε τριµερή διαβούλευση (Κοµισιόν, Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, Ευρωβουλευτές) και θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί µέχρι τον Αύγουστο. Εντός ενός µήνα από την οριστικοποίηση, η Ελλάδα οφείλει να έχει κοινοποιήσει στην ΕΕ την απόφασή της.

Η θέση της Κοµισιόν και Συµβουλίου της ΕΕ

«Ο µηχανισµός εσωτερικής σύγκλισης είναι η βασική διαδικασία για την πιο δίκαιη κατανοµή της άµεσης εισοδηµατικής στήριξης µεταξύ των γεωργών. Η ύπαρξη σηµαντικών ατοµικών διαφορών βάσει παλαιών ιστορικών αναφορών καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί. Στον κανονισµό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, το βασικό µοντέλο της εσωτερικής σύγκλισης συνίσταται στην εφαρµογή από τα κράτη µέλη ενιαίου κατ’αποκοπήν ποσοστού για όλα τα δικαιώµατα ενίσχυσης, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, από το 2015. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η οµαλότερη µετάβαση σε µια ενιαία αξία, προβλέφθηκε παρέκκλιση η οποία παρέχει στα κράτη µέλη τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τις αξίες των δικαιωµάτων ενίσχυσης εφαρµόζοντας µερική σύγκλιση, η οποία αποκαλείται επίσης «µοντέλο σήραγγας», µεταξύ του 2015 και του 2019. Ορισµένα κράτη µέλη έκαναν χρήση αυτής της παρέκκλισης. Για να συνεχιστεί η διαδικασία προς µια πιο δίκαιη κατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, τα κράτη µέλη µπορούν να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019 αντί να υιοθετήσουν ενιαίο κατ’ αποκοπήν ποσοστό ή να διατηρήσουν την αξία των δικαιωµάτων στο επίπεδο του 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος.»

Η πρόταση των Ευρωβουλευτών

[...] Για να συνεχιστεί η διαδικασία προς µια πιο δίκαιη κατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος.

Για το ηµερολογιακό έτος 2020, τα κράτη µέλη κοινοποιούν τις αποφάσεις τους εντός ενός µηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος µεταβατικού κανονισµού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία