BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Στην υποχρεωτική αναδιανεμητική ενίσχυση 300.000 εκμεταλλεύσεις

Στις 300.000 εκτιμώνται περίπου οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αναδιανεμητική στήριξη που αφορά τη συμπλήρωση της βασικής ενίσχυσης με ένα ετήσιο στρεμματικό πριμ.

16_11

Γιώργος Κοντονής

2
0

Ένα νέο καθεστώς άµεσης ενίσχυσης θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργοποιήσει η Ελλάδα την ερχόµενη περίοδο, που θα έχει τη µορφή αποσυνδεδεµένης ετήσιας στρεµµατικής στήριξης (πριµ) και θα συµπληρώνει τη βασική ενίσχυση για µικρές εκµεταλλεύσεις. Πρόκειται για το καθεστώς «Συµπληρωµατική αναδιανεµητική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα» (CRISS), που µε βάση την πρόταση της Κοµισιόν είναι υποχρεωµένα όλα τα κράτη-µέλη να ενεργοποιήσουν. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις και µε βάση το µέγεθος των εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα, θα αφορά περίπου 300.000 µικρές µονάδες. Αρκεί να σηµειωθεί ότι όσα κράτη-µέλη είχαν προβλέψει το αναδιανεµητικό καθεστώς την τρέχουσα περίοδο (ήταν προαιρετικό) κάλυπταν µε αυτό το 50% των επιλέξιµων εκτάσεων. Αναλυτικότερα, το καθεστώς αυτό που είναι µέρος των άµεσων ενισχύσεων λειτουργεί ως εξής:

Πώς λειτουργεί το καθεστώς

Κάθε χρόνο µαζί µε τη βασική ενίσχυση, θα υπολογίζεται και ένα συµπληρωµατικό ποσό που θα κατανέµεται σε µικρές και µεσαίες εκµεταλλεύσεις. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται ανά στρέµµα ή  θα είναι διαφορετικό για ανά εύρος εκταρίων. Συγκεκριµένα, όσον αφορά το εύρος εκταρίων, έτσι λειτουργεί σήµερα η εξισωτική. Για παράδειγµα, για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 25 στρέµµατα θα χορηγείται ποσό 30 ευρώ το στρέµµα και για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 στρέµµατα και έως 50 στρέµµατα θα χορηγούνται 20 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, τα ποσά αυτά µπορούν να διαφοροποιούνται και µε βάση την περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκότοποι, δενδρώδεις, αροτραίες). Όπως και να έχει θα υπάρχει ένα όριο στρεµµάτων που θα ενισχύονται.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

∆ικαιούχοι του καθεστώτος είναι κάτοχοι µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων. Το ζήτηµα εδώ είναι στα πόσα στρέµµατα θα θεωρούνται οι εκµεταλλεύσεις µικρές ή µεσαίες για τη χώρα µας. Στην Ελλάδα, στα καθεστώτα της ΚΑΠ, µικρές θεωρούνται οι εκµεταλλεύσεις µε τυπική απόδοση 2.000 ευρώ έως 7.999 ευρώ, και µεσαίες εκείνες µε τυπική απόδοση 8.000 έως 25.000 ευρώ. Ωστόσο µένει να φανούν οι εθνικές αποφάσεις.

Πώς εξασφαλίζονται τα κονδύλια

Τα κονδύλια για την ενίσχυση των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων, µπορούν να να προέλθουν µεταξύ άλλων από την περικοπή της στήριξης στις λεγόµενες «µεγάλες εκµεταλλεύσεις». H πρόταση της Κοµισιόν προβλέπει υποχρεωτική κλιµακωτή µείωση των άµεσων ενισχύσεων από 60.000 ευρώ και άνω, ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, η µείωση θα είναι 100%. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό µεταφράζεται µόλις στα 4 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ή θα πρέπει να µειωθεί το όριο της συνολικής βασικής ενίσχυσης που θα λαµβάνει ένας δικαιούχος στη χώρα µας για να αποκτήσει νόηµα αυτό το καθεστώς. Είτε, πιο απλά, θα πρέπει στο στρατηγικό σχέδιο να προβλεφθεί ένα ποσοστό (π.χ 15%) του εθνικού φακέλου για τη χρηµατοδότηση αυτού του καθεστώτος, εις βάρος άλλων άµεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, οικοπρογράµµατα, συνδεδεµένη ενίσχυση, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας).

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιουλίου  μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία