BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Μέχρι 60 ευρώ το στρέµµα οι άµεσες ενισχύσεις 2024 στην καλλιέργεια σκληρού σίτου

Τη χρυσή τοµή στο πεδίο που είναι σε θέση να δώσει αρκετά κιλά, υψηλή ποιότητα και το πριµ της συνδεδεµένης καλούνται να βρουν οι δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί σκληρού σίτου. Στις ιδιόµορφες συνθήκες του σήµερα, καµία παράµετρος που δύναται να βοηθήσει στο τελικό εισόδηµα δεν µπορεί να παραληφθεί.

23-35_pin_C_2

Γιάννης Ρούπας

8358
5

Να σηµειωθεί πως µε το που πέφτει ο πιστοποιηµένος σπόρος σιταριού στο χωράφι, αυτόµατα ο παραγωγός έχει να περιµένει τουλάχιστον 44 ευρώ το στρέµµα άµεσες ενισχύσεις, και αν µπορέσει να αξιοποίησει και τις νέες τεχνολογίες θρέψης, τότε το συνολικό «πακέτο» επιδοτήσεων, φτάνει τα 57-60 ευρώ το στρέµµα.

Οι παραπάνω τιµές βασίζονται σε όσα πληρώθηκαν οι παραγωγοί που έσπειραν σκληρό σιτάρι το 2023, µε εκείνες βέβαια που προβλέπει η ΚΑΠ να είναι υψηλότερες, ωστόσο θα πρέπει πάντα να λαµβάνεται υπόψη η υπερβάλλουσα ζήτηση.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

Το Α στη καλλιεργητική διαδικασία είναι ο σπόρος και πιο συγκεκριµένα ο πιστοποιηµένος σπόρος. Η εµπειρία έχει δείξει πως η συνδεδεµένη ενίσχυση είναι σε θέση να καλύψει σχεδόν το 100% του επιπλέον κόστους που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ της αγοράς αποκλειστικά πιστοποιηµένου σπόρου και της ιδιοπαραγωγής. 

Στη συνέχεια έρχεται η ώρα της σποράς. Εδώ αξίζει να σηµειωθεί πως ανοµοιόµορφο βάθος σποράς συνεπάγεται ανοµοιόµορφη ανάπτυξη των σποροφύτων, κάτι που οδηγεί σε προβλήµατα κατά την µηχανική συγκοµιδή. Αυτό που ισχύει ως γενικός κανόνας είναι ότι οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 3-4 φορές µεγαλύτερο από το µέγεθος τους. Συνήθως αν υπάρχει λίγη υγρασία στην επιφάνεια και αναµένονται βροχοπτώσεις, τα χειµερινά σιτηρά σπέρνονται ρηχά στα 2,5 µε 4 εκατοστά βάθος. Σηµαντικό ρόλο επίσης παίζει το µέγεθος του σπόρου και η υγρασία του εδάφους.

Αναλυτικότερα οι επιδοτήσεις για το σκληρό σιτάρι 2024 έχουν ως εξής:

  • Συνδεδεµένη ενίσχυση: Ελάχιστη τιµή 8,5 ευρώ το στρέµµα και µέγιστη 11,5 ευρώ το στρέµµα. Για πρώτη φορά φέτος ορίζεται αυτό το εύρος τιµών ώστε κανείς να µη λαµβάνει πριµ χαµηλότερο από 8,5 ευρώ στο σκληρό όσο και να ξεπερνάνε οι εκτάσεις που θα µπουν φέτος το φθινόπωρο τις τιµές αναφορές που ορίζει η ΚΑΠ.
  • Οικολογικά σχήµατα: Η σπορά σκληρού σίτου (οποιαδήποτε ποικιλία) πληρώθηκε µε 13 ευρώ το στρέµµα (µέση τιµή που ορίζει η ΚΑΠ είναι 31,3 ευρώ/στρέµµα). Συνδυάζεται µε το κοµπόστ που πληρώθηκε µε 5,4 ευρώ το στρέµµα και µε τις δράσεις ειδικής θρέψης (παρεµποδισµένα λιπάσµατα, βραδείας αποδέσµευσης, βιοδιεγέρτες) και χρήσης τεχνολογίας ακριβείας στη λίπανση (νέα δράση µε µέση τιµή 10 ευρώ/στρέµµα), το σύνολο των πριµ eco-schemes ξεπερνάει τα 26 ευρώ το στρέµµα. Οι παραπάνω τιµές βασίζονται στα ποσά που πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τις επιδοτήσεις οικολογικών σχηµάτων 2023.
  • Βασική ενίσχυση: Η µέση αξία του δικαιώµατος για όλους τους παραγωγούς προσεγγίζει τα 23 ευρώ το στρέµµα για το 2024.

 

 

 

 

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2024 13:48ΑΓΡΟΤΗΣ

Αα ωραία αφού είναι 60 ευρώ το στρέμμα κύριε ρουπα ποσα στρέμματα θα βάλετε να τα κονομισετε εσείς και όλοι εσείς εκεί στην Αθήνα ποιον κοροϊδευετε

Απάντηση

01-10-2024 13:31Μάκης

Κουφαλίτσες δεν σας πιστεύει κανείς.Ξέρουμε πως δεν είστε Μ την αγροτιά αλλά Μ εκείνους που είναι γύρω απ' την αγροτιά και τα κονομάνε.Δείξε μου τα χέρια σου να δώ αν έχεις συμπεθεριό Μ το αντικείμενο.

Απάντηση

01-10-2024 10:23Χρηστος

Αρχίσατε πάλι το ψήσιμο των κορόιδων εν οψη σποράς χειμερινών σιτηρών κουφάλες.............

Απάντηση

01-10-2024 10:04ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Ναιιιιι αφού εγώ άνοιξα καινούργιο IBAN λογαριασμό για να μπουν τα λεφτά ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Απάντηση

01-10-2024 10:01Δημητρησ

Προβοκατορικα αρθα για να βαλει ξανα ο κοσμος σιταρι....αγραναπαυση να το βαλεις βασικη θα παρεις....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία