BACK TO
TOP
Φορολογικά

Βεβαίωση τσεκ και σύνολο πληρωμών για τις φορολογικές δηλώσεις αγροτών

Η βεβαίωση για τις επιδοτήσεις που λαμβάνει ο αγρότης, καλό είναι και πρέπει να εκτυπώνεται. ∆εν αρκεί όµως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνεργάτης της Agrenda Γιώργος Παπαδημητρίου, καθώς «πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκτυπώνεται και η κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών».

Βεβαίωση τσεκ και σύνολο πληρωμών για τις φορολογικές δηλώσεις αγροτών

3
0

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπαδημητρίου στην στήλη «Φοροτέχνης και Φορολογία Αγροτών» «στην κατάσταση αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι επιδοτήσεις, το είδος τους και ο χρόνος καταβολής τους. Ό,τι χρειαζόµαστε δηλαδή, για τη σωστή σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου».

Αναλυτικά, το σημείωμα του συνεργάτη της Agrenda Γιώργου Παπαδημητρίου στην στήλη «Φοροτέχνης και Φορολογία Αγροτών» της Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στα περίπτερα όλης της χώρας:

Επανέρχοµαι και πάλι στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, γιατί όσο και να ασχοληθούµε, πάντα θα υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα µας υποχρεώνει να επανερχόµαστε.

Να δούµε πρώτα τις υποχρεώσεις που έχουµε:

ΠΟΛ.1043/22.03.17:

Ωστόσο δεν αλλάζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων, όπου αυτές υπάρχουν, όσον αφορά στο χρόνο που αυτές βαρύνουν. Συγκεκριµένα, και κατ’ εφαρµογή της ΠΟΛ.1116/10.6.2015 εγκυκλίου, οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιµετωπίζονται φορολογικά στο έτος που αφορούν.

ΠΟΛ.1116/10.06.15:

Οι αγροτικές επιδοτήσεις λαµβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισµό του κέρδους από ατοµική αγροτική δραστηριότητα στο έτος που αφορούν. Στη περίπτωση που καθίσταται αδύνατο να προσδιοριστεί το φορολογικό έτος που αφορούν, µε την παρούσα γίνεται δεκτό ότι συµπεριλαµβάνονται στο εισόδηµα του έτους που εισπράχθηκαν.

Επειδή πολλά ακούγονται, άλλα τόσα γράφονται και πάντα µε γνώµονα ό,τι µας βολεύει, θα προσπαθήσω να επισηµάνω όσο το δυνατόν πιο απλά τις διατάξεις.

Το γεγονός ότι όλοι µας αισθανόµαστε αδικία την µία ή την άλλη διάταξη, δεν σηµαίνει απολύτως τίποτε. Η εξήγηση στη βάση της φορολογικής λειτουργίας πρέπει να είναι τελείως αδιάφορη µε την αδικία που µπορεί να αισθάνεται κάποιος.

Πάνω στη λογική αυτή λοιπόν, έχουµε και λέµε:

1. Οι επιδοτήσεις φορολογούνται στο έτος που εισπράχθηκαν, µόνο όταν δεν είναι γνωστό, ποιο έτος αφορούν. Μέχρι στιγµής, δεν έχει υπάρξει ούτε µία περίπτωση κατά την οποία να αµφισβητείται κάποια επιδότηση, όσον αφορά το έτος στο οποίο ανήκει.

Συμπέρασμα: Οι επιδοτήσεις φορολογούνται στο έτος που ανήκουν, όποτε κι αν αυτές εισπράχθηκαν.

2. Η επίκληση του εγγράφου της 01.06.16 σχετικά µε τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδικεί όσους την επικαλούνται. Γιατί γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι η βεβαίωση δεν ευσταθεί και δεν µπορεί να καλύψει φορολογικά το σύνολο των επιδοτήσεων του κάθε έτους.

3. Η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαµβάνει το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν καταβληθεί εντός του κάθε έτους. Γράφει π.χ. η βεβαίωση του φορολογικού έτους 2016: «από την 01.01.16 µέχρι τις 31.12.16, καταβλήθηκαν τόσες επιδοτήσεις..». τι σηµαίνει αυτό; Ότι δεν µπορεί να συµπεριλάβει τις επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν το 2017 και αφορούν το 2016. Πιο απλά δεν γίνεται να το γράψω.

4. Το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι αγανακτούν µε το ότι ενδεχοµένως θα χρειαστεί να υποβάλλουν συµπληρωµατικές δηλώσεις είναι εντελώς αδιάφορο σε σχέση µε το τι προβλέπεται από τη φορολογία.

5. Το γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι στο τµήµα εισοδήµατος κάποιων ∆.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα, επικαλούνται το έγγραφο του 2016 και δηµιουργούν πρόβληµα στους λογιστές, µη παραλαµβάνοντας συµπληρωµατικές δηλώσεις αν δεν υπάρχει η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι επίσης αδιάφορο γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από µένα ότι δεν έχουν δικαίωµα άρνησης και κακώς ταλαιπωρούν τους συναδέλφους µου.

6. Το γεγονός τέλος ότι πολλοί αγρότες διαβασµένοι, επιµένουν να µπουν οι επιδοτήσεις στο έτος που εισπράχθηκαν γιατί έτσι τους βολεύει –είτε από πλευράς κάλυψης τεκµηρίων, είτε από πλευράς καταβολής φόρου- είναι επίσης αδιάφορο. Γιατί ο υπολογισµός λιγότερου φόρου µε τη µέθοδο της φοροαποφυγής, είναι αδίκηµα.

Και παλι, Έχουµε και λέµε:

Πολλοί συνάδελφοι έχοντας στα χέρια τους υπεύθυνη δήλωση από τον πελάτη τους που να λέει «..κατ’ εντολή του πελάτη µου..», αν νοµίζουν ότι είναι καλυµµένοι σε περίπτωση ελέγχου γελιούνται. Για θέµατα που έχω εγώ την ευθύνη, εγώ αποφασίζω. Ούτε ο υπάλληλος της ∆.Ο.Υ., ούτε ο πελάτης µου.

Επαναλαµβάνω για θέµατα που άπτονται της ευθύνης µου. Π.χ., στην περίπτωση που µου φέρνετε αποδείξεις καυσίµων οι οποίες παραπέµπουν σε κόστος 500 λίτρων πετρελαίου / στρέµµα: νοµίζετε ότι τις βγάζω έξω; Όχι βέβαια… Τις καταχωρώ κανονικά στα βιβλία σας. Κι αν είναι ψεύτικες; Ας είναι. Μου είναι αδιάφορο. Ξέρετε γιατί; Γιατί η ευθύνη ανήκει σε αυτόν ο οποίος δηλώνει µε αυτό τον τρόπο, ότι ξόδεψε τόσα πολλά καύσιµα για να φτιάξει το χωράφι του. Όταν θα έρθει το πλήρωµα το χρόνου (γιατί µία φορά θα κάτσει), θα πέσει πολύ κλάµα. Με όλα αυτά που γράφω παραπάνω, κάπως προκλητικά είναι η αλήθεια, θέλω να καταστήσω σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι: ο καθένας αναλαµβάνει τις ευθύνες του σε αυτό που του αναλογεί. Άλλωστε ο ν.4308 λέει σε πολύ απλά ελληνικά: «κάνε ότι νοµίζεις, αρκεί να µπορείς να το τεκµηριώσεις».

Περί επιδοτήσεων και βεβαιώσεων συνέχεια

Η βεβαίωση καλό είναι και πρέπει να εκτυπώνεται. ∆εν αρκεί όµως. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκτυπώνεται και η κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών. Στις κατάσταση αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι επιδοτήσεις, το είδος τους και ο χρόνος καταβολής τους. Ό,τι χρειαζόµαστε δηλαδή, για τη σωστή σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία