Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)
Βέβαια ανέκαθεν, ο εκάστοτε υπουργός κρίνεται δευτερευόντως για τις γνώσεις του και πρωτίστως για την ικανότητα του να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες για να στελεχώσει το υπουργείο και να παράξει αποτέλεσµα. Θέλοντας να συνδράµουµε –όπως κάνουµε από την πρώτη µέρα που ξεκινήσαµε αυτό το άρθρο µε τον αγαπηµένο φίλο Κώστα Νιφορόπουλο-θα επισηµάνω µερικά από τα καθηµερινά προβλήµατα των αγροτών που έπρεπε να έχουν λυθεί πολύ καιρό τώρα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε, (δεν είναι δουλειά µας να κρίνουµε τους λόγους).
1. ΜΗΤΡΩΟ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΙΩΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η δηµιουργία της εφαρµογής σκοπό της είχε τη διασφάλιση της ρευστότητας στους αγρότες και την προστασία τους από την «όποτε να ‘ναι» εξόφληση των τιµολογίων τους από τους εµπόρους.
∆υστυχώς, τα προβλήµατα που δηµιουργούνται είναι απείρως µεγαλύτερα από τις λύσεις που δίνονται. Για την ακρίβεια δεν βλέπω κανένα θετικό αποτέλεσµα.
Απαιτείται το ανέβασµα των τιµολογίων εντός –το αργότερο- 25 ηµερών από την έκδοση του καθενός. Ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανάρτησης; Εντός -το αργότερο- 60 ηµερών θα πρέπει ο αγρότης να τσεκάρει στην πλατφόρµα, τα τιµολόγια που είναι ανεξόφλητα. Αν δεν τα τσεκάρει, θεωρούνται εξοφληµένα. Ποιος διασφαλίζει ότι ο παραγωγός επίτηδες δεν θα τσεκάρει τα τιµολόγια, αφήνοντας τα να θεωρούνται εξοφληµένα; Λόγοι υπάρχουν.
Η παράταση που δόθηκε µέχρι τις 30.09.19 για τη ΜΗ ανάρτηση δεν λύνει το πρόβληµα, γιατί από την 01.10.19 τα πρόστιµα θα αρχίσουν να µετράνε
Βρείτε τρόπο να γίνει χρηστική για τους αγρότες αλλιώς καταργείστε τη, αυτή τη στιγµή είναι άχρηστη.
2. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓιΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Η υποβολή του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού για τους απασχολούµενους στα χωράφια εργάτες γης, είναι µία γελοία υποχρέωση που έχει ξεχαστεί και εκ των πραγµάτων είναι αδύνατο να γίνει σωστή χρήσης της, διότι:
Για να υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού, πρέπει να γνωρίζω τους εργάτες που θα απασχολήσω στο χωράφι µου, πράγµα που πολλές φορές δεν είναι εφικτό, (όποιος από το υπουργείο Εργασίας έχει απορία, τον καλώ να του εξηγήσω το ανέφικτο της υπόθεσης).
Ακόµη και στην περίπτωση που είναι στάνταρ οι εργάτες γης, είναι αδύνατο να προσδιορίσεις το χρόνο εργασίας. Αν δηλώσεις π.χ. ότι θα τους απασχολήσεις ∆ευτέρα-Παρασκευή 06:00-14:00 και Τρίτη και Τετάρτη βρέξει, δεν θα πάνε µία-δύο µέρες στο χωράφι, αλλά θα πάνε Σάββατο-Κυριακή. Γιατί τα χωράφια δεν είναι κατάστηµα που ανοίγεις και κλείνεις την ώρα που επιθυµείς.
Έστω ότι υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού µε όλα τα στοιχεία. Εάν πάει το µικτό συνεργείο ελέγχου στο χωράφι και βρει να απασχολούνται εργάτες γης σε ωράριο εκτός από αυτό που είναι δηλωµένο στον πίνακα προσωπικού, τότε το πρόστιµο πέφτει κατά πολύ: 1.500 ευρώ ανά άτοµο. Τσάµπα πράγµα δηλαδή.
Μακάρι το θέµα του πίνακα προσωπικού να ήταν αρµοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είχε ήδη λυθεί. ∆υστυχώς είναι του υπουργείου Εργασίας.
Φροντίστε στο ΥΠΑΑΤ (επειδή µπορείτε να καταλάβετε) για την άµεση κατάργηση αυτής της γελοιότητας. Καλύτερα ακόµη, φροντίστε να ενηµερώσετε τους Υπηρεσιακούς του Εργασίας για την άχρηστη ύπαρξή της.
3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΩ∆ΙΚΩΝ TAXIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ∆Ο ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
∆εν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να απαγορεύσει την είσοδο µε τους κωδικούς taxis στην καρτέλα του αγρότη, αλλά η δικαιολογία ότι πρόκειται για προσωπικά δεδοµένα φαντάζει περισσότερο γελοία από τον ίδιο τον ισχυρισµό. Πιο προσωπικό δεδοµένο από τους κωδικούς taxis δεν υπάρχει. Απεναντίας τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργήσει είναι απίστευτα.
Επαναφέρετε τη δυνατότητα εισόδου µε τους κωδικούς taxis προκειµένου να υπάρχει άµεση ενηµέρωση για τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις, ώστε να υπάρχει ορθή αποτύπωση της φορολογητέας ύλης στις δηλώσεις των αγροτών.
Υπουργέ, η αντίληψη είναι το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα. Υπάρχουν κι άλλα πολλά προβλήµατα που έχουµε επισηµάνει στο παρελθόν. Περιµένουµε τις ενέργειές σας.
Οµάδες παραγωγών:
Αποτυχηµένο παράδειγµα
Ζωντανό αποτυχηµένο παράδειγµα οι Οµάδες Παραγωγών: εδώ και δύο χρόνια, ακούς από παντού, να µιλάνε. Το µόνο που έχουν καταφέρει είναι να γίνουν Οµάδες για να αντικατασταθούν µηχανήµατα. ΟΚ, έγιναν και 500 οµάδες (άρα 500 x 5 άτοµα /οµάδα = 2.500 αγρότες). Με 250.000 επαγγελµατίες αγρότες και άλλους 600- 700.000 µικροκαλλιεργητές, αυτό µόνο επιτυχία δεν µπορεί να θεωρηθεί. Λύσεις υπάρχουν, αναζητείστε τις.
03-08-2019 14:13Στέφανος Στυλίδης
Ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η ασφάλιση στον ΟΓΑ νυν ΕΦΚΑ, μένουν χωρίς ασφάλιση, τους υποχρεώνουν να πληρώσουν αναδρομικά ενώ άμα ζητήσεις βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕΛ δεν την χορηγεί γιατί ζητάει βεβαίωση ασφάλισης και τον θεωρεί ανασφαλιστο, με αποτέλεσμα να μην θεωρείτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Πρέπει να διορθωθεί άμεσα η διαδικασία ασφάλισης τω αγροτών
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)30-07-2019 17:07ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ. Υ.Γ. ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΡΟΥΝ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Απάντηση29-07-2019 23:08ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ
Επιτέλους κάποιες σωστές προτάσεις
Απάντηση29-07-2019 15:40Giorgos
Παλιά έμπαινα με τους κωδικούς του ταχις και έβλεπα τη επιδότηση επερνα τώρα τα αλλάξανε Πώς μπαίνουμε γειά να δουμε τα ποσά της επιδότησης.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)