Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας
Συγκεκριµένα, στο δελτίο τύπου λέει: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο εκσυγχρονισµού των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών, προχωρά στην απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης επαγγελµατία αγρότη. Μέσω της υπηρεσίας αυτής οι αγρότες θα µπορούν να εξυπηρετούνται ψηφιακά, µέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους µε ένα «κλικ» µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας https://contextapps.minagric.gr/maae/logininternal.zul. Σηµειώνεται ότι η βεβαίωση που εκδίδεται ψηφιακά δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης.
Η βεβαίωση ισχύει για την περίοδο από τις 01-01-2020 έως τις 31-12-2020 µε στοιχεία του φορολογικού έτους 2018 και αφορά τους αγρότες για τους οποίους έχουν πραγµατοποιηθεί οι προβλεπόµενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τις αρµόδιες υπηρεσίες.
Το υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της αναβάθµισης των υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά στους αγρότες στην κατεύθυνση της µετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή που επιχειρεί η Κυβέρνηση.
Στο ξεκίνηµά της δεν λειτουργει
Φυσικά, όπως όλες οι πλατφόρµες, έτσι κι αυτή δεν λειτουργεί τουλάχιστον στο ξεκίνηµα της. ∆εν ενοχλεί σε καµία περίπτωση το γεγονός, ότι δεν λειτουργεί πλατφόρµα την ηµέρα που ανακοινώνεται η λειτουργία της.
Είναι τουλάχιστον αστείο όµως, οι τύποι που γράφουν τα δελτία τύπου, να µην λαµβάνουν υπόψη την πιθανότητα ότι µπορεί να µην λειτουργήσει ρε αδερφέ. Ή µπορεί να έχει κάποια προβλήµατα στο ξεκίνηµα της τα οποία οι προγραµµατιστές ίσως δεν έλαβαν υπόψη. Άραγε πόσο δύσκολο είναι να γράψουν: «...και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία την τάδε του µήνα...», δίνοντας ένα περιθώριο στις όποιες διορθώσεις απαιτηθούν.
Παρατηρούµε επίσης για µία ακόµη φορά, όπως σε όλα τα δελτία τύπου / ανακοινώσεις κλπ., την έκφραση «µε ένα κλικ». Έχουν µάθει όλοι και χρησιµοποιούν την έκφραση «µε ένα κλικ». Από πού να ξεκινήσω;
Διαβάστε επίσης: Κλείνουν τα υπόλοιπα βιολογικών, ακολουθούν οι έκτακτες ενισχύσεις και μετά η προεργασία για την ενιαία του 2020
Πας στον ΟΑΕ∆, έχουν κλείσει και την αυλόπορτα και δίνουν εντολές από το τηλέφωνο, εφόσον φυσικά µπορέσεις να πιάσεις γραµµή.
Πας Εφορία, τα ίδια: µπαίνεις µόνο µε ραντεβού, το οποίο για να το κλείσεις πρέπει να το κάνεις µε το τηλέφωνο, αλλά δεν πιάνεις γραµµή και παλεύεις ώρες.
Επανέρχοµαι στο θέµα των βεβαιώσεων των αγροτών.
Aντί για τα ΚΕΠΠΥΕΛ, τωρα ηλεκτρονικά
Τη βεβαίωση, κάποιος µπορεί να τη χρειαστεί για πολλούς λόγους:
i. Γιατί τη ζητά η τράπεζα προκειµένου να ανανεώσει το δάνειο µε χαµηλό επιτόκιο.
ii. Γιατί πρέπει να υποβάλει το φάκελο για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραµµα.
iii. Γιατί θέλει να αγοράσει ένα αγροτεµάχιο και απαιτείται προκειµένου να τύχει της απαλλαγής κατά τη σύνταξη των συµβολαίων. Και φυσικά,
iv. Για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες, στην προσπάθεια υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, δεν είναι κλικαρισµένος ο κωδικός 037/ 038 του εντύπου Ε1, µε αποτέλεσµα να επιβαρύνεται µε επιπλέον φόρο, αφού δεν τυγχάνει του αφορολογήτου.
Μέχρι πέρυσι, τη βεβαίωση την ελάµβαναν οι ίδιοι οι παραγωγοί, προσκοµίζοντας τα δικαιολογητικά στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους.
Φέτος, από το ξεκίνηµα της φορολογικής περιόδου, πήγαιναν στα γραφεία που συνέτασσαν τη δήλωση ΟΣ∆Ε, προσκόµιζαν τα φορολογικά δικαιολογητικά και µαζί µε τα υπόλοιπα που απαιτούνταν, υποβάλλονταν από το φορέα µε email στο αρµόδιο γραφείο ΚΕΠΠΥΕΛ. Αυτή η διαδικασία τελικά δεν πρόλαβε να περπατήσει για πολλές µέρες, αφού πλέον έχουµε την ηλεκτρονική λήψη.
Εύχοµαι να λειτουργήσει υποδειγµατικά. Θα περιµένουµε λίγες µέρες να δούµε πώς θα πάει, αφού ανοίξει πρώτα. Και φυσικά, θα περιµένουµε να δούµε ποια θα είναι η αµφίδροµη σχέση της βεβαίωσης µε την ενηµέρωση του κωδικού 037/ 038 του Ε1, προκειµένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για την ακύρωση επιβολής πρόσθετου φόρου.
Φορολογικές δηλώσεις: τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!
Ξεκίνησαν να υποβάλλονται οι δηλώσεις σιγά σιγά. Στην ΑΑ∆Ε πρέπει να αντικαταστήσουν κάποιους, γιατί οι παρατηρητές που έχουν µάλλον λένε ψέµατα. ∆εν εξηγείται διαφορετικά όταν, τους τηλεφωνείς και τους ενηµερώνεις ότι «Ο Όλυµπος (taxis) έπεσε» (κατά την ταινία) και να σου απαντάνε «µα τι λέτε κύριε, εµείς δεν έχουµε τέτοια ενηµέρωση...». Να µας πείτε από πού ενηµερώνεστε µόνο, να πάρουµε κι εµείς.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Profi.