BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δέσμευση για επαναξέταση του φόρου επιτηδεύματος από Κέλλα

H κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, όπως προκύπτει κατόπιν σχετικής επικοινωνίας που είχε ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, με τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, στους οποίους υπογράμμισε την ανάγκη αναστολής ή οριστικής κατάργησης του εν λόγο φόρου.

Kellas-Xristos-2

2
1

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε στα κυβερνητικά στελέχη  το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, ιδιαίτερα την παρούσα στιγμή, που τα καλλιεργητικά έξοδα είναι αυξημένα και χρειάζεται όπως είπε "ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη".

Αναλυτικά η ενημέρωση από το πολιτικό γραφείο του κ. Κέλλα:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΛΛΑ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ – ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ

ΘΕΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 Την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του κανονικού καθεστώτος, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.  

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε στα κυβερνητικά στελέχη “το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος του νομού Λάρισας, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική στιγμή, που τα καλλιεργητικά έξοδα είναι  αυξημένα και ο παραγωγός χρειάζεται  ουσιαστική  και  στοχευμένη στήριξη”.

Οι κκ. Σταικούρας και Βορίδης αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος, απαντώντας στον κ. Κέλλα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και θετικές ανακοινώσεις.

Χρ. Κέλλας

Κατόπιν τούτου, ο  Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή επεσήμανα στους αρμόδιους Υπουργούς, την αναγκαιότητα αναστολής ή και οριστικής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Σε νεώτερη τηλεφωνική μου επικοινωνία, ενημερώθηκα με ικανοποίηση ότι επίκειται σχετική ευνοϊκή ρύθμιση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. 

Στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή και την γενική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε προβλήματα, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα».


Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Θέμα κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος θέτουν οι κτηνοτρόφοι

Την άμεση κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους ασκούντες δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, ζητούν με επιστολή τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τ

Θέμα άμεσης κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος θέτουν οι κτηνοτρόφοι

Σε μια εποχή που αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά είναι τουλάχιστον παράδοξο να τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομικής τους θέση, τονίζουν στην επιστολή τους οι εν λόγω σύλλογοι. Καταλήγοντας επισημαίνουν μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα 650 ευρώ που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών σαν φόρο επιτηδεύματος είναι πολύ περισσότερα από αυτά που υπόσχεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σαν ειδική ενίσχυση (4 ευρώ το κεφάλι για κάθε θηλυκό ζώο) για τη ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Το ζήτημα μετέφερε στις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με τους κυρίους Σταϊκούρα και Βορίδη να φέρεται ότι αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος, απαντώντας στον κ. Κέλλα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και θετικές ανακοινώσεις.

  

Αναλυτικά η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων έχει ως ακολούθως:

Θέμα : «Αίτημα άμεσης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τον πρωτογενή τομέα»

Κύριε υπουργέ

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πρωτογενή παραγωγή στην πατρίδα μας, από το 2014 έχουμε ενταχθεί υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, τηρώντας βιβλία εσόδων εξόδων. Εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση, όσοι συνάδελφοι εισπράττουν επιδοτήσεις κάτω από 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα τα ακαθάριστά τους έσοδα είναι κάτω των 15.000 ευρώ.

Από το 2014 ίσχυε, πενταετής απαλλαγή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για τον πρωτογενή τομέα.

Η φορολογική δήλωση που καταθέτουμε αυτές τις ημέρες για τα εισοδήματα του 2019, είναι η πρώτη μετά την πενταετή απαλλαγή.

Από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται, τα μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών και όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω ηλικίας εντός τριών ετών. Επίσης όσοι ασκούν την οικονομική τους δραστηριότητα σε Δήμους ή Κοινότητες, κάτω των 500 κατοίκων, όπως αυτές υπήρχαν πριν την έναρξη ισχύος του σχεδίου ‘’Καποδίστριας’’ ν.2539/1997(Α’244) και όσοι ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε νησιά που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως τουριστικά, με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή του 2011, για όλα τα παραπάνω.

Από το 2014 και μετά, περιμέναμε όλοι την οικονομική ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες μας οικονομικές υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές και λογιστικές.

Αντίθετα είδαμε τα εισοδήματά μας να συρρικνώνονται, ιδιαίτερα εμείς οι κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμένοι και μη, ενώ οι έμποροι και οι μεταποιητές των προϊόντων μας, συνέχισαν να αυξάνουν τα κέρδη τους, κάτι που είναι θεμιτό, όταν δεν προέρχεται από την εκμετάλλευση και την αφαίμαξη των παραγωγών. Αυτή τη

δυνατότητα τους την έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά και διακομματικά, αφού δεν κατάφεραν να θωρακίσουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρωτογενή παραγωγή της πατρίδας μας, από τη γάγγραινα των ελληνοποιήσεων, των ανοιχτών τιμών, αλλά και των πολλών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται.

Το 2014 εφαρμόστηκε η οικονομική λογική των αντικρουόμενων συμφερόντων, στο νέο τρόπο φορολόγησης του πρωτογενή τομέα, με τελικό στόχο την πάταξη των μαύρων συνδιαλλαγών και την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Φορολογήθηκαν και οι ενισχύσεις, άνθρακας όμως ο θησαυρός. Δείτε τα εισοδήματα όλων μας και θα καταλάβετε.

Βαδίζοντας όλα αυτά τα χρόνια χωρίς στόχο και σχέδιο, οδηγήθηκαν οι τιμές των προϊόντων μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που πάντα προσελκύουν τη δημοσιογραφική πένα.

Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη της λάθος πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι η γήρανση και η μη ανανέωση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα αλλά και η εγκατάλειψη των κλάδων που τον αποτελούν. Ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία η κατάσταση είναι τραγική και μάλλον μη αναστρέψιμη. Δε νομίζουμε να υπάρχει κάποιο επάγγελμα, που ενώ υπάρχει ικανοποιητικό εισόδημα, αυτό να εγκαταλείπεται, σε περίοδο κρίσης και ανεργίας.

Μετά από όλα τα παραπάνω κι εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, έρχεται και το τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή ένα νέο οικονομικό βάρος, ένα νέο χαράτσι.

Ο πρωτογενής τομέας μέχρι σήμερα δεν έχει στηριχθεί, ούτε με ένα ευρώ για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κάποιοι συνάδελφοι θα έχουν, ελπίζουμε σύντομα, μία μικρή οικονομική στήριξη λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στο προϊόν τους.

Δυστυχώς για πολλούς από αυτούς, τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, θα είναι περισσότερα από την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το ‘’συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας’’, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα του ‘’οικονομικού μειονεκτήματος του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου’’.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-06-2020 13:59nikos

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ δεν υπαρχει κατι αλλο. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ,οργανωμενα,συλλογικα,πανελλαδικα,με επαφη ,επικοινωνια,σντροφικοτητα,ανταλλαγες προιοντων ,ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία