BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δικαιολογητικά από το λογιστή μόνο με email

Ο νέος Γενικός Κανονισµός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδοµένων αυτών» έχει άµεση εφαρµογή από τις 25 Μαΐου 2018 σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

24_80

Γιώργος Παπαδημητρίου

14
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Το µέρος Θ’ «Επείγουσες διατάξεις αρµοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων», περιλαµβάνει τα άρθρα 146 και 147 που ενδιαφέρουν τους αγρότες.

Τι σχέση όµως έχει αυτό µε του αγρότες; Τεράστια καθώς έχει αλλάξει πλέον την καθηµερινότητα όλων, διότι όλοι τους σχεδόν κάθε µέρα, επικοινωνούν µε το λογιστή  τους για οτιδήποτε: «στείλε µε fax εκκαθαριστικό στην τράπεζα, το θέλει ο υπάλληλος», «στείλε τους κωδικούς taxis να κάνω την αίτηση για το τάδε πρόγραµµα»,  στείλε email το Ε1 των τριών τελευταίων ετών στο δείνα γεωπόνο» κλπ.

Αυτό πλέον δεν µπορεί να έχει εφαρµογή, δεν φεύγει τίποτε από το γραφείο για κανέναν λόγο και µε καµία εντολή. Ας δούµε αναλυτικά τα γιατί:

  Οι υπάλληλοι της τράπεζας -θα το πω πολύ ευγενικά- πρέπει να σταµατήσουν να επικοινωνούν µε το λογιστή κατόπιν εντολής του πελάτη για να ζητήσουν δικαιολογητικά. Αυτό –ειδικά στην περιφέρεια- γίνεται κατά κόρον, στα πλαίσια της γνωριµίας και για εξυπηρέτηση του πελάτη. Αυτό απαγορεύεται: όποιος θέλει, ό,τι κι αν θέλει, θα πρέπει να επικοινωνήσει µε το λογιστή του, να ζητά και να λαµβάνει οποιοδήποτε δικαιολογητικό χρειάζεται µέσω email. Ή, αν δεν διαθέτει, θα πρέπει να περάσει να τα παραλάβει από το γραφείο του λογιστή του.

  Καλό είναι όλα τα δικαιολογητικά που παραλαµβάνετε µέσω email από το λογιστή σας, να φροντίσετε να τα έχετε σε φωτοτυπίες µαζί σας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τα προσκοµίσετε κάπου και δεν µπορείτε, να τα στείλετε µε κάποιον δικό σας.

 

Προσοχή: Η διαδικασία προστασίας των προσωπικών σας δεδοµένων, δεν έχει να κάνει µε το ποιος τα προσκοµίζει κάπου, αλλά µε το ποιος τα παραλαµβάνει. Οι ποινές  που προβλέπονται είναι από µεγάλες έως τεράστιες και πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως, όταν ζητάνε να σταλεί από το λογιστή οτιδήποτε µε οποιονδήποτε τρόπο, αυτοµάτως δηµιουργείται ποινικό αδίκηµα εις βάρος του λογιστή.

Όλη αυτή η διαδικασία µπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβληµα από την πλευρά του λογιστή; Φυσικά και είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις: αρκεί ο πελάτης να έχει email, οπότε ο λογιστής αποστέλλει στο email του πελάτη του, οτιδήποτε του ζητηθεί, χωρίς κανένα πρόβληµα και καµία ανησυχία.

Αν ο πελάτης δεν έχει email; Τότε ο λογιστής δεν στέλνει τίποτε και µε κανένα τρόπο τίποτε και πουθενά, σε οποιονδήποτε τρίτο. Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν µπορεί να αποδείξει στον ελεγκτή του µέλλοντος, ότι αυτά που έστειλε όπου τα έστειλε, το έκανε επειδή του ζητήθηκε από τον πελάτη του να το κάνει. Συνεπώς κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούµενος  για διακίνηση προσωπικών δεδοµένων.

Και να µην θεωρηθεί ότι το πρόβληµα δηµιουργείται από τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην ίδια κατηγορία της «απαιτητικής αποστολής δικαιολογητικών» ανήκουν κάποιοι δικηγόροι και συµβολαιογράφοι. Για να γίνει η αποδοχή κάποιας κληρονοµίας, να γίνει ένορκη βεβαίωση, να γίνει η σύνταξη συµβολαίου, να γίνει η ρύθµιση οφειλών κ.λπ., χτυπάνε τηλέφωνα από οπουδήποτε και ζητάνε τα πάντα, απαιτώντας να σταλούν άµεσα και θεωρώντας ότι έχουµε και υποχρέωση να το κάνουµε άµεσα.

 

Συνεπώς, προς αποφυγή παρεξηγήσεων µε όλους:

  Τίποτε δεν φεύγει πλέον από το λογιστή χωρίς την έγγραφη συναίνεση του δικαιούχου.

  Όταν πρόκειται για εκκαθαριστικό ή Ε1, τότε µπορεί να το ζητήσει και ο σύζυγος και η σύζυγος αφού, µε τους κωδικούς του ο καθένας µπορεί να τα δει και τα δύο.

  Όταν πρόκειται όµως για Ε2, Ε3, Ε9 και οφειλές, τότε ο καθένας λαµβάνει µόνο τα δικά του, επειδή δεν µπορεί να δει του/της συζύγου του/της. Είτε αρέσει είτε όχι, έτσι είναι τα πράγµατα και καλό είναι να αρχίσουν όλοι να αντιλαµβάνονται τις νέα δεδοµένα. Αρχής γενοµένης από τις υπηρεσίες, τα τράπεζες, και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελµατίες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδοµένα.

Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο καλύτερη συνεργασία θα συνεχίσουµε να έχουµε µε όλους, κυρίως όµως τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα θα εξυπηρετούνται οι αγρότες και γενικότερα όλοι οι πελάτες των λογιστικών γραφείων. 

 

Φορολογικές δηλώσεις εισοδηµάτων του 2020

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν από τις 27/5/21 αλλά προς το παρόν… στα χαρτιά. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρειάζονται για να υποβληθεί µία φορολογική δήλωση ολοκληρωµένη, δεν έχουν αναρτηθεί ακόµη στο taxis από τις διάφορες υπηρεσίες. Εκτίµηση µου είναι ότι σε πλήρη ρυθµό θα µπούµε µετά του Αγίου Πνεύµατος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2021 15:25Σ.Κ.

Το να έχει ο λογιστής τους κωδικούς Taxis του αγρότη και να μπαίνει με όνομα χρήστη και συνθηματικό του αγρότη στο taxisnet, στο gov.gr, ακόμη και στο emvolio.gov.gr είναι νόμιμο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία