BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αναδρομικά συμβολαιακή στην ΑΑΔΕ για έκπτωση φόρου 2022

Με ένα αναδρομικό συμφωνητικό μεταξύ παραγωγού και αγοραστή, στα πρότυπα εκείνων της συμβολαιακής, παρακάμπτονται τυχόν προσκόμματα που απαντούν οι αγρότες ενόψει της τελικής ευθείας (προθεσμία μέχρι 31 Αυγούστου) υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος 50% για το φορολογικό έτος 2022.

agrotisφ_midiki

Πέτρος Γκόγκος

20
0

Το αναδρομικό συμφωνητικό συμβολαιακής δίνει έκπτωση φόρου 50% για το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος της σύγχυσης έγκειται σε περιπτώσεις παραγωγών που παραδίδουν σε συνεταιρισμούς, ωστόσο δραστηριοποιούνται παράλληλα σε καλλιέργειες και εκτροφές που δεν απορροφούνται από τα σχήματά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και αν παραδίδεται το 100% ενός κωδικού προϊόντος στον συνεταιρισμό, η πώληση άλλων προϊόντων στο ελεύθερο εμπόριο, αποκλείει τους παραγωγούς από την έκπτωση φόρου, αν δεν υφίστανται τα αναγκαία παραστατικά, τα οποία πάντως δεν είναι δύσκολο να διαμορφωθούν.

Αν για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος παραδίδει το 100% της παραγωγής γάλακτος στον συνεταιρισμό, αλλά έχει παράλληλα και τιμολόγια πώλησης αμνοεριφίων από κάποιο σφαγείο, χάνει την έκπτωση φόρου εισοδήματος 50%, εκτός και αν διευθετήσει με τον αγοραστή του κρέατος την υπόθεση διαμόρφωσης μιας αναδρομικής σύμβασης συμβολαιακής καλλιέργειας για την παραγωγή που παραδόθηκε το 2022.

Επί της ουσίας, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ο αγοραστής και ο παραγωγός θα αναφέρουν τις πωλήσεις και την τιμή διάθεσης για την παραγωγή που διατέθηκε, η οποία θα ξεπερνά το όριο του 75% επί του συνόλου της παραγωγής που εισάγει η σχετική ευνοϊκή διάταξη για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν φέρει κάποια επιβάρυνση σε κανένα από τα δύο μέρη, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται από τον παραγωγό η έκπτωση φόρου και για τις πωλήσεις γάλακτος και για το κρέας που διέθεσε.

Η σύγχυση προκλήθηκε έπειτα από πρόσφατη παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, στην οποία γίνεται έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στα προϊόντα, ώστε να μην χάνουν την έκπτωση φόρου τέτοιες περιπτώσεις παραγωγών. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως εξηγεί στο Agronews ο ειδικός συνεργάτης της Agrenda και φοροτεχνικός, Γιώργος Παπαδημητρίου, είναι περιττό. «Ούτε απαιτούνται τέτοιες ενέργειες, ούτε και είναι πάντοτε εφικτές» αναφέρει, εξηγώντας πως μάλιστα είναι αδύνατον για την ΑΑΔΕ να υπολογίσει το επιμέρους ποσοστό καθαρού κέρδους από μια εμπορική πράξη προς έναν συνεταιρισμό, ώστε να υπολογίσει επί αυτού κάποια έκπτωση.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο υπόμνημα της ΕΘΕΑΣ ζητείται μεταξύ άλλων: «…μέριμνα από την ΑΑΔΕ, ώστε όταν ένας παραγωγός δεν μπορεί να διακινήσει όλα τα προϊόντα μέσα από το Συνεταιρισμό, γιατί η δραστηριότητα του συνεταιρισμού αφορά μόνο λίγα προϊόντα από αυτά που παράγει ο παραγωγός, να μη χάνει την έκπτωση για όλα τα προϊόντα, αλλά μόνο για αυτά που δεν μπορούν να διακινηθούν μέσω του συνεταιρισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί γάλακτος που διακινούν μόνο την παραγωγή γάλακτος των κτηνοτρόφων και όχι κρέατος ή ζώντων ζώων. Πρέπει η απαλλαγή φόρου 50% να εφαρμόζεται σε όσα από τα προϊόντα μπορούν να διακινηθούν μέσω του συνεταιρισμού».

Στο ίδιο υπόμνημα της ΕΘΕΑΣ, υποβάλλονται μερικά ακόμα αιτήματα, τα οποία σχετίζονται με την έκπτωση φόρου και εστιάζουν στην γραφειοκρατική διευκόλυνση της όλης υπόθεσης στο βαθμό που αφορά συλλογικά σχήματα, μέσω της καλύτερης διασύνδεσης μεταξύ του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και ΑΑΔΕ, καθώς και την ειδικότερη περίπτωση των αναγκαστικών συνεταιρισμών. Αναλυτικά, αναφέρεται:

  • Άμεση δημιουργία Βάσης Δεδομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που να επικαιροποιείται συνεχώς και στην οποία θα έχει άμεση πρόσβαση η ΑΑΔΕ (on line), έτσι ώστε να μη χρειάζεται η ανταλλαγή CD για την επικαιροποίηση των στοιχείων της ΑΑΔΕ από το αρχείο του Ε.Μ.Α.Σ. για τον έλεγχο των δικαιούχων. Σήμερα, κατά τη μεταφορά του αρχείου αυτού στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ παραλείπονται ΑΦΜ, με αποτέλεσμα τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχοι να μην μπορούν να τύχουν της απαλλαγής φόρου και να δημιουργείται αναστάτωση. Για το εν λόγω θέμα προτείνουμε κοινή σύσκεψη Τμήματος Μητρώου Συνεταιρισμών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείου Οικονομικών, ΑΑΔΕ και ΕΘ.Ε.Α.Σ..
  • Αλλαγή του Άρθρου 2, έτσι ώστε να μπορούν να τύχουν της απαλλαγής του 30% για το τρέχον έτος 2023, οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί. Το άρθρο καθίσταται άδικο για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς της παραγράφου 4, έναντι των υπολοίπων αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς η υπαγωγή τους στο συγκεκριμένο άρθρο αφορούσε μόνο το κίνητρο και όχι τις διαδικασίες της συμβολαιακής γεωργίας. Η αλλαγή αυτή έχει επισημανθεί και πρέπει να γίνει πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλιώς τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών δεν θα τύχουν της έκπτωσης φόρου σε σχέση με τα μέλη των υπολοίπων συνεταιρισμών, τη στιγμή μάλιστα που διακινούν το 100% της παραγωγής τους δια μέσου των συνεταιρισμών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία