BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πρόταση για ΙΚΑ του αγροτικού τομέα με 17% κρατήσεις αντί εργόσημου

Έντονα αντιδρούν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες του πρωτογενή τοµέα στην ερµηνεία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, που χαρακτηρίζει ως παρανοµούσες τις δραστηριότητες αναδροµικά από 1η Ιανουαρίου 2017, κατηγορώντας τους επαγγελµατίες πως οι συναλλαγές εργοσήµου ΟΓΑ ως τρόπος πληρωµής των εργατών γης που έχουν απασχολήσει από τότε είναι συνολικά µη σύννοµες, θεωρώντας πως υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

ika-ergosimo

Γιάννης Ρούπας

67
1

Στο τραπέζι η πρόταση για ΙΚΑ αγροτικού τομέα με 17%  κρατήσεις αντί εργόσημου

Όλα αυτά όταν από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και σήµερα ο ΕΦΚΑ αποδέχεται κανονικά την ασφάλιση των εργατών γης, που εργάζονται για λογαριασµό π.χ. των φυτωριούχων στις αγροτικές εργασίες, µε µία εξαίρεση στην Άρτα, όπου ο τοπικός ΕΦΚΑ εδώ και κάποιους µήνες αρνείται να ασφαλίσει τους εργάτες γης σε συγκεκριµένους αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τοµέα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda

 

Οι επαγγελµατίες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένας νόµος που είναι σε εφαρµογή από 1-1-2017 και όλοι οι τοπικοί ΕΦΚΑ στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια να δέχονται κανονικά τα εργόσηµα ως τρόπο ασφάλισης στους εργάτες γης; Ακόµη και ο τοπικός ΕΦΚΑ της Άρτας από το 2017 έως τον Σεπτέµβρη του 2022 δεχόταν κανονικά τα εργόσηµα των εργατών γης του πρωτογενούς τοµέα. Παράλληλα σηµειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν σε συναντήσεις του κλάδου  µε αρµόδιους του υπουργείου Εργασίας να γίνεται αναφορά ότι «ο κύκλος του εργοσήµου έλαβε τέλος» στην χώρα για όλο τον πρωτογενή τοµέα, αλλά χρειάζεται να εκδοθούν διευκρινιστικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το θολό εργασιακό καθεστώς για τους εργάτες γης. Επίσης ένα ακόµη µεγάλο ερώτηµα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να εφαρµοστεί κάτι αναδροµικά για έναν τόσο µεγάλο κλάδο, όταν µέχρι και χθες δέχεται ο ΕΦΚΑ εργόσηµα;

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, από την πλευρά των επαγγελµατιών φυτωριούχων γίνονται απόλυτα αντιληπτά, όπως και έχουν δοθεί και οι σχετικές διευκρινίσεις, τα παρακάτω: 

  • ότι το καθεστώς του εργοσήµου είχε αρκετά κενά και «παραθυράκια» για µη σύννοµες διαδικασίες,
  • ότι το καθεστώς του εργοσήµου µε το 10% των κρατήσεων δεν µπορούσε να καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργατών γης.
  • ότι µε την ύπαρξη του εργοσήµου γίνεται πολύ δύσκολη η εφαρµογή της εργασιακής νοµοθεσίας από τις υπηρεσίες, γιατί υπάρχουν πολλές συγκεχυµένες ερµηνείες όσον αφορά τις δραστηριότητες, τους πίνακες προσωπικού, τον στεγαζόµενο χώρο, τα θερµοκήπια κ.α.

Σύµφωνα λοιπόν µε τη γενική αντίληψη, χρειάζεται να γίνει το επόµενο βήµα στο σύνολο του πρωτογενούς τοµέα και ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισµός να συµβαδίζει και µε τον εκσυγχρονισµό του εργασιακού καθεστώτος. Ταυτόχρονα όµως είναι απαραίτητο να λάβει υπόψιν της η διοίκηση τις ειδικές συνθήκες του πρωτογενούς τοµέα στην Ελλάδα, όπως ο µικροτεµαχισµός, η κλιµατική αλλαγή, το υψηλό κόστος αγοράς γης σε σχέση µε τη ∆υτική Ευρώπη, τον χαµηλό συντελεστή εφαρµοσµένης έρευνας, αδυναµία του κράτους να παρέχει τις υποδοµές που υπάρχουν σε άλλα ανταγωνιστικά κράτη κ.ά..

Λαµβάνοντας υπόψιν όλες αυτές τις συνθήκες, και προσπαθώντας να βρεθεί µια λύση σε ένα διαφαινόµενο αδιέξοδο, ο κλάδος των φυτωριούχων προτείνει την πιθανή λύση ενός ενιαίου εργασιακού καθεστώτος µε τη µορφή ΙΚΑ. Ένα ΙΚΑ που θα µπει στη σηµερινή θέση του εργοσήµου, αλλά µε κρατήσεις που θα φτάνουν συνολικά το 17%. ∆ηλαδή θα είναι στο 50% του σηµερινού ΙΚΑ που υπάρχει. Με αυτό τον τρόπο, σηµειώνουν, και η εφαρµογή της νοµοθεσίας θα γίνει πιο λειτουργική, η διοίκηση θα µπορέσει να δώσει µια λύση σε κάτι που χρόνια ταλανίζει τη χώρα, και ο ελεύθερος επαγγελµατίας – αγρότης του πρωτογενούς τοµέα θα αναγκαστεί να οργανωθεί ουσιαστικά και να δηµιουργήσει συνθήκες εργασίας ικανές όπου θα στηριχτεί για ένα πιο ευοίωνο και παραγωγικό µέλλον.



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία