BACK TO
TOP
Φορολογικά

Βελτιώσεις με ΚΥΑ για την μείωση κατά 50% φορολόγησης αγροτών

Ο νόµος 4935, για τον οποίο πολύ µελάνι χύθηκε και πολύς ντόρος έγινε πριν τις εκλογές του 2022, υποτίθεται ότι έγινε µε σκοπό να δώσει κίνητρα στους αγρότες να ενταχθούν σε συλλογικά σχήµατα (Α.Σ., Οµάδες παραγωγών). Τελικά καθηµερινά αποδεικνύεται ότι τα πάντα γράφονται εντελώς στο πόδι.

forologia-agrotwn-meiwsh-forou__1_

Γιώργος Παπαδημητρίου

790
1

Άμεσα βελτιώσεις με ΚΥΑ για να ενεργοποιηθεί η μείωση 50% φορολόγησης αγροτών

Έτσι όπως είναι γραµµένα τα άρθρα του νόµου:

  • Οι επαγγελµατίες αγρότες που είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων, δικαιούνται της µείωσης του φόρου κατά 50%, χωρίς να έχουν υποχρέωση να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής.
  • Οι κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης (συνταξιούχοι, υπάλληλοι, ετεροεπαγγελµατίες), για να τύχουν της µείωσης του φόρου κατά 30%, θα πρέπει να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας, ακόµη και αν είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων.
  •  Απαραίτητη προϋπόθεση για τους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης για να τύχουν της µείωσης του φόρου, είναι η ύπαρξη σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας, αναρτηµένης στην πλατφόρµα myBusinessSupport το αργότερο έως 30/06/2023.

Κάτι τέτοιο όµως θεωρώ ότι δεν υφίσταται ή θα το έχουν κάνει ελάχιστοι. Συνεπώς, αυτή τη στιγµή, όλοι όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, δεν θα πάρει κανείς την έκπτωση του 30%.

Ξέφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda

 

Ή να το πω διαφορετικά: Όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, δεν θα έχουν µείωση φόρου. Αυτά για να έχετε µία ενηµέρωση τι σας περιµένει στην εκκαθάριση φόρου, αλλά κυρίως τι ισχύει στην πραγµατικότητα.

Έχει ήδη ενηµερωθεί ο υφυπουργός κ. Σταµενίτης για το πρόβληµα, δείχνοντας ότι έχει απόλυτη αντίληψη για το τι πάει να συµβεί. Είµαι βέβαιος ότι θα επιληφθεί του θέµατος. Ωστόσο, αυτό για το οποίο δεν είµαι καθόλου βέβαιος, είναι µε ποιον τρόπο θα δει τις αλλαγές αυτές το Οικονοµικό Επιτελείο. Μην ξεχνάµε ότι όλες οι αποφάσεις που υπογράφηκαν και υπογράφονται για τη συµβολαιακή γεωργία, είναι κοινές (Κ.Υ.Α.) και απαιτούν υπογραφές από τους υφυπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών.

Εν τω µεταξύ, αρχίζει να συζητείται πολύ αµυδρά έως χαλαρά θα έλεγα, το θέµα της µείωσης του φόρου κατά  50%. Ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός της µείωση αυτής, αλλά δεν ξέρω τον λόγο.

Επανέρχοµαι: Κάποιοι θεωρούν ότι η µείωση του φόρου κατά 50% στους επαγγελµατίες αγρότες είναι εις βάρος άλλων κοινωνικών οµάδων και θα πρέπει να πάψει να υφίσταται. Αν το επόµενο διάστηµα αρχίσουµε να ακούµε κάτι τέτοιο σε διάφορα site ή έντυπα, θα σηµαίνει ότι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται σοβαρά.

Να πω στο σηµείο αυτό, ποια είναι τα οφέλη από την µείωση του φόρου στους επαγγελµατίες αγρότες:

  • Ένας από τους λόγους που ψηφίστηκε ο νόµος αυτός, ήταν µε σκοπό να «ασπρίσουν» οι όποιες ατιµολόγητες πωλήσεις, οι οποίες κατά τους διοικούντες ήταν πολλές. Με τη µείωση του φόρου -θεωρητικά- ένας που πούλαγε «µαύρα» δεν θα είχε λόγο να το κάνει.
  • Πάρα πολλοί αγρότες, πληρώνουν δαπάνες χωρίς να µπορούν να πάρουν παραστατικά για τα βιβλία τους.

Για παράδειγµα:

  • Απασχόληση προσωπικού στα χωράφια: Εργάτες απασχολούνται απαιτώντας να µην µπει εργόσηµο γιατί θα χάσουν τα επιδόµατα Το υπουργείο Εργασίας έχει αποτύχει παταγωδώς να εντοπίσει το πρόβληµα και να βρει λύση, αν και υπάρχουν λύσεις.
  • Παροχή υπηρεσιών µε µηχανήµατα: Άρνηση των ιδιοκτητών µηχανηµάτων συλλογής (βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές, αλωνιστικές µηχανές, όργωµα-σπορά-ψέκασµα κλπ), οι οποίοι µπαίνουν στα χωράφια υπό τον όρο ότι δεν θα τους ζητηθεί τιµολόγιο. 

Τι συµβαίνει όταν έχουµε τα παραπάνω περιστατικά; Οι αγρότες ψάχνουν να βρουν τιµολόγια δαπανών  (που δεν έκαναν) για να καλύψουν δαπάνες (που έκαναν) για τις οποίες τους αρνήθηκαν  την έκδοση παραστατικού. Κι όλα αυτά γιατί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονοµικών έχουν αποτύχει παταγωδώς να βοηθήσουν.

Η µείωση του φόρου σηµαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ψάξουν ψεύτικα παραστατικά για πραγµατικές δαπάνες. Μέχρι το υπουργείο Εργασίας να καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους του να ακούσουν τις προτεινόµενες λύσεις για τη µαύρη εργασία, καλό θα είναι να πουν στο Οικονοµικών να πάψει ακόµα και να σκέφτεται την κατάργηση της µείωσης του φόρου.

Προς υπουργό Οικονοµικών

Κύριε υπουργέ, όποτε βρείτε διάθεση και κουράγιο, ελάτε απέναντι µου να µιλήσετε για τις φορολογικές δηλώσεις, τους χρόνους υποβολής τους και τα προβλήµατα που υπάρχουν στη ροή τους και µετά βγείτε και κουνήστε το δάχτυλο στους λογιστές. Μη µιλάτε µόνος σας, οι δηµοσιογράφοι απλά ρωτάνε. Εκτός και αν θέλετε µόνο να πείτε χωρίς να σας ενδιαφέρει καθόλου πόσα από αυτά που λέτε στέκουν…


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία