BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η στρεβλή αντίληψη του υπουργού Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

Έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για όλους, άρα και τους αγρότες, µε τον διοικητής της ΑΑ∆Ε κ. Πιτσιλή να ανακοινώνει το άνοιγµα των Φορολογικών ∆ηλώσεων στις 26 Απριλίου, ξεχνώντας βέβαια να αναφερθεί στα µύρια προβλήµατα του συστήµατος.

968-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

998
3

Ο υπουργός Οικονοµικών Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε µεγάλο τηλεοπτικό κανάλι και περήφανος έβαζε στοίχηµα µε το δηµοσιογράφο ότι «δεν πρόκειται να δώσω ούτε µέρα παράταση…». Μας προβληµατίζει εξαιρετικά ο τρόπος που λειτουργούν οι επικεφαλής της Φορολογικής ∆ιοίκησης της χώρας: Ο µεν υπουργός Οικονοµικών βάζει στοιχήµατα µόνος του, ο δε ∆ιοικητής της ΑΑ∆Ε λειτουργεί χωρίς να γνωρίζει καν ότι οι υπηρεσίες του έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν µπορούν να συµπληρωθούν δηλώσεις.

η ουσία των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Στις 15/05/2024 δηµοσιεύθηκε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας µε επισηµάνσεις για τα προβλήµατα στην υποβολή των δηλώσεων µέχρι εκείνη τη στιγµή:

  • 26/4/2024: ∆εν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: Το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόµα και σε µη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: ∆εν είχε ανεβεί το επίδοµα παιδιού (Επιλύθηκε 1/5).
  • 26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συµπληρώθηκε (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν µπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).
  • 26/4/2024: Λανθασµένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα για όλες τις τράπεζες).
  • 29/4/2024: ∆εν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδηµα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).
  • 29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειµένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5)
  • 29/4/2024: ∆εν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόµατα συνταξιούχων (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 8/5/2024: ∆ιάφορα υπουργεία, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονοµικές περιφέρειες και κάποιοι δήµοι δεν έχουν ανεβάσει ακόµα βεβαιώσεις αποδοχών (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν µπορεί να δηλωθεί φορολογούµενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβληµα µε τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελµατιών (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκµήρια – λανθασµένος υπολογισµός εκκαθάρισης (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το µεταφορικό ισοδύναµο ιδιωτών (χωρίς επαγγελµατική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από εµάς αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόµατα η διαδικασία).
  • 11/5/2024: Πρόβληµα Κωδικός 047 – 048 (σχετική µε την µείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήµατος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη µία φορά να λαµβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).
  • 11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην µεταφορά ζηµίας προηγούµενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).
  • 13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (∆εν έχει επιλυθεί ακόµα).

Σήµερα, ένα µήνα  µετά το υποτιθέµενο άνοιγµα των δηλώσεων, κάποια από τα παραπάνω έχουν επιλυθεί, αλλά έχουν δηµιουργηθεί άλλα τόσα.

Για όλο αυτό µπάχαλο ο κ. Χατζηδάκης το µόνο που σκέφτηκε να κάνει, ήταν να εκφράσει απορία γιατί αποφάσισαν οι λογιστές να δηµοσιοποιήσουν φέτος τα προβλήµατα, ενώ είναι γνωστό ότι υπήρχαν πάντα.

Η εκτίµηση µου είναι ότι φέτος, στις 26 Ιουλίου θα µείνουν  πάνω από 2.000.000 φορολογικές δηλώσεις εκτός. Τα πρόστιµα βεβαιώνονται στα ΑΦΜ των φορολογουµένων, όχι στους λογιστές. Επίσης, παράταση δίνει η Φορολογική ∆ιοίκηση προκειµένου να καλύψει τις δικές της  αδυναµίες, το ατελές σύστηµα υποβολών και κυρίως το γεγονός ότι δεν µπορεί να υποχρεώσει τις ∆ηµόσιες Υπηρεσίες να αποστείλουν εµπρόθεσµα τις βεβαιώσεις που έχουν υποχρέωση

Προς υπουργό Οικονοµικών

Κύριε υπουργέ, όποτε βρείτε διάθεση και κουράγιο, ελάτε απέναντι µου να µιλήσετε για τις φορολογικές δηλώσεις, τους χρόνους υποβολής τους και τα προβλήµατα που υπάρχουν στη ροή τους και µετά βγείτε και κουνήστε το δάχτυλο στους λογιστές. Μαζί να µιλήσουµε, µη µιλάτε µόνος σας (οι δηµοσιογράφοι απλά ρωτάνε). Εκτός και αν το µόνο που σας ενδιαφέρει είναι, να πείτε όσα θέλετε χωρίς να σας ενδιαφέρει καθόλου πόσα από αυτά που λέτε στέκουν.





Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2024 04:15Donalddaync

buying prescription drugs in mexico https://cmqpharma.online/# buying prescription drugs in mexico mexican online pharmacies prescription drugs

Απάντηση

09-06-2024 11:27Λογιστης

K.Παπαδημητριου ως συναδελφος αλλα και ως μελος ΔΣ συλλογου λογιστων (δεν αναφερω ποιας γιατι μιλαω για μενα) εχω προτεινει ακομα και τη μηνυση του υπουργου τοσο για την προσβλητικη συμπεριφορα οσο και για ολες τις αποφασεις που παιρνει κατα του κλαδου εξοντωνοντας μας, πχ κλειδωμα ΦΠΑ με ανετοιμο συστημα κτλ, ενω ταυτοχρονα σοβαρα ζητηματα οπως η ασθενεια μας δεν τα προχωραει. Δεν τολμαει να γεννησει μια γυναικα λογιστρια γιατι θα την φανε οι υποχρεωσεις και τα προστιμα. δεν τολμαμε να αρρωστηουμε, μονο να πεθανουμε μια και εξω μας παιρνει! ΠΡεπει να αντιδρασουμε σοβαρα καποια στιγμη! τα δελτια τυπου τα εχουν γραμμενα και πρεπει να παμε σε κατι πιο ουσιαστικο. Αν οι αγροτες εχουν τρακτερ και κλεινουν εθνικη, εμεις εχουμε τα ΙΧ μας και μπορουμε να το κανουμε εξισου, και ας ειμαστε πιο λιγοι.

Απάντηση

07-06-2024 12:23πιτσικαμορτης

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΛΟΧΑΝΕΙΟ<ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΛΔ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία