BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προβληματίζει

Συνεχίζω µε το θέµα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πλέον το κακό έχει παραγίνει. Μέχρι τώρα είχαµε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Χατζηδάκη και τον ∆ιοικητή της ΑΑ∆Ε κ. Πιτσιλή, να ενεργούν χωρίς να λαµβάνουν υπόψη την πληθώρα λαθών που συµβαίνουν στις Υπηρεσίες τους.

974-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

547
0

Εσχάτως εµφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Όµηρος Τσάπαλος, ο οποίος µιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκποµπή «Γιατί µε ξύπνησες πρωί» µε τους δηµοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη την Τετάρτη 10 Ιουλίου αναφέρθηκε στην οριστικοποίηση και υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λέγοντας µεταξύ άλλων:

«Φέτος για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα σε πάνω από 1,3 εκατ. µισθωτούς-συνταξιούχους, µε µοναδική πηγή εισοδήµατος αυτή, να δουν προ-συµπληρωµένη και αυτόµατα υποβληθείσα τη δήλωσή τους χωρίς την παρέµβαση κάποιου φοροτεχνικού ή λογιστή. Μάλιστα το µισό εκατοµµύριο εξ αυτών επεδίωξε και το έκανε και όντως αυτόµατα υποβλήθηκε η φορολογική του δήλωση. Όλα αυτά που λέγονται περί λαθών µαζικών, περί αστοχιών του συστήµατος κ.ο.κ. είναι υπερβολές. Η κατάσταση σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια είναι πολύ πιο καλή, πολύ πιο βελτιωµένη.

Ξεκάθαρα λέµε ότι είναι υπερβολές και ξεκάθαρα θα πρέπει να σκεφτούµε και ποιοι θίγονται από αυτές τις αλλαγές. Μήπως ένα µέρος των λογιστών και των φοροτεχνικών θίγονται και το λέω ευθέως, οικονοµικά;

∆εν είναι λογικό και προφανές; ∆ηλαδή όταν χάνει κάποιος ένα κοµµάτι της δουλειάς του ακριβώς επειδή ψηφιοποιείται όλη αυτή η διαδικασία...»

Για να δούµε ποιος είναι ο κ. Τσάπαλος.

Σύµφωνα µε το βιογραφικό του, ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία λαµβάνοντας (µε το καληµέρα και µπράβο του) θέση συµβούλου Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άµυνας και Εξωτερικών.

Καθ’ όλη τη µέχρι τώρα πορεία του έχει τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις σε διάφορα υπουργεία, ξέρετε και µπράβο του επαναλαµβάνω. Για να αναλαµβάνει τόσο εύκολα τέτοιες θέσεις σε όλα τα υπουργεία, δεν µπορεί, κάτι καλό θα ξέρει να κάνει.

Στις δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο όµως, έχει υπερβεί τα όρια. Είπαµε, είναι εκπρόσωπος τύπου του Οικονοµικών, αλλά δεν του έδωσε κανένας το δικαίωµα να λοιδωρεί έναν ολόκληρο κλάδο.

Μας έσπασαν τα νεύρα από το υπουργείο Οικονοµικών ότι θα υποβληθούν 1,3 εκατοµµύρια δηλώσεις. Υποβλήθηκαν µόλις 420.000 από τις οποίες πλέον του 60% ήταν λανθασµένες. Το υπουργείο Οικονοµικών και η ΑΑ∆Ε, αντί να ζητήσουν συγνώµη για τα λάθη, έστειλαν µε θράσος χιλιάδες µηνύµατα λέγοντας του πολίτες να προχωρήσουν σε τροποποιητικές.

Η ουσία είναι ότι η 26η Ιουλίου είναι η καταλυτική ηµεροµηνία για την οποία έβαλε στοίχηµα ο κ. Χατζηδάκης. Όπως όλα τα παιδιά, όταν βάζεις ένα στοίχηµα είναι ιερό πράγµα, συνεπώς το πιο πιθανό είναι να µην δοθεί παράταση.

Άρα, οι επαγγελµατίες λογιστές είµαστε υποχρεωµένοι να βάλουµε προτεραιότητες:

  • Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων.
  • Υποβολή φορολογικών δηλώσεων των αγροτών, επιχειρήσεων και εταιρειών και
  • Τέλος, υποβολή των λοιπών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτή είναι η σειρά των υποβολών. Αυτό σηµαίνει ότι θα µείνουν έξω εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες θα επιβληθούν πρόστιµα αφενός, µε ευθύνη του yπουργείου αφετέρου. Μία ευθύνη που απορρέει από την ανικανότητα των Υπηρεσιών του και της ΑΑ∆Ε να είναι εντάξει την ώρα τους.

Κάτι τελευταίο: Tο τηλεφωνικό κέντρο της  ΑΑ∆Ε (εξυπηρέτησης φορολογουµένων) λειτουργεί ∆Ε-ΠΑ 09:00-17:00. Όµως στην αρχική σελίδα της ΑΑ∆Ε, κάποιος έδωσε εντολή και εµφανίζεται ρολόι που µετράει ανάποδα µέχρι τη λήξη των δηλώσεων.

Προς τον διοικητή της ΑΑ∆Ε

Κ. Πιτσιλή, όταν λέτε άνοιξαν οι δηλώσεις, να είστε ειλικρινής και να µην λέτε µισές αλήθειες.

Άνοιξαν οι δηλώσεις, αλλά οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ αναρτηµένες οι µισές, οι  βεβαιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκαν 6 µέρες µετά. Και κάποια στιγµή πρέπει να µας εξηγήσετε, πως στην ευχή η 30η Μάρτη έγινε η ηµεροµηνία έναρξης δηλώσεων. Καταλαβαίνω ότι µπορείτε και κάνετε ό,τι θέλετε αλλά, που και που –έτσι για τα µάτια του κόσµου- χρειάζεται και µία εξήγηση για κάτι, οτιδήποτε.



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία