BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πότε ο αγρότης κόβει τιμολόγιο, πότε εκδίδεται από τον αγοραστή, άμεση ανάρτηση σε Mydata

Εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

975-forologia-agrotwn

Γιώργος Παπαδημητρίου

1269
0

Οι παρεµβάσεις που ψηφίστηκαν µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, (νόµος του κράτους), έχουν ως εξής:

  • ∆ιασύνδεση εντός του 2024 των ταµειακών µηχανών µε τα POS των επιχειρήσεων, µε αρκετά και σοβαρά προβλήµατα ακόµα σε εξέλιξη.
  • Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελµατιών: Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται µόνο οι δαπάνες που περνούν µέσα από τα MyDATA.
  • POS παντού: επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS σε περισσότερες οικονοµικές δραστηριότητες καθώς σήµερα δεν ήταν υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελµατικοί χώροι, όπως για παράδειγµα γυµναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων, κινηµατογράφοι κλπ. Οι αγρότες δεν έχουν υποχρέωση, µε εξαίρεση τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
  • Έγινε διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης.
  • Απλοποιηµένο τιµολόγιο: Μείωση του ύψους του απλοποιηµένου τιµολογίου από τα 100 στα 50 ευρώ.
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδοµής, αγροτικά κ.λπ..). Αυτό θα αποτελέσει το µεγαλύτερο κακό σε βάρος των αγροτών, όχι γιατί θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά γιατί δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτογενούς τοµέα: Για να µεταφερθεί η  παραγωγή από το χωράφι στο σπίτι, περνάει πρώτα από την πλάστιγγα, ζυγίζεται και στη συνέχεια µεταφέρεται στην αποθήκη του αγρότη (βαµβάκι, σιτάρι, καλαµπόκι κλπ.), στο ελαιοτριβείο, στις αποθήκες του εµπόρου κλπ.
  • Επανεξέταση των προστίµων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις [σσ. ας ελπίσουµε να κατανοήσουν επιτέλους οι αρµόδιοι ότι δεν έχει καµία λογική να επιβάλλεται πρόστιµο 100, 250 ή 500 ευρώ, όταν δεν υποβάλλεται ή εκπρόθεσµα δήλωση αξίας 2 και 3 ευρώ.

Πρόκειται για εντελώς νέα δεδοµένα στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Κι επειδή και οι αγρότες θεωρούνται επιχειρήσεις, έχουν και οι αγρότες τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις λοιπές επιχειρήσεις. Η ΑΑ∆Ε απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στα MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Έτσι από 01/01/2024 τα τιµολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των my data µέχρι την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Π.χ. τα τιµολόγια που εκδόθηκαν στις 20/04/2024 πρέπει να διαβιβαστούν µέχρι τις 21/04/2024 κλπ.

Αυτό µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους:

  • Ο αγρότης - εκδότης του τιµολογίου, να το διαβιβάσει ο ίδιος µέσω της εφαρµογής e-timologio της ΑΑ∆Ε.
  • Ο αγρότης να εκδώσει τιµολόγιο µέσω προγράµµατος που θα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
  • Ο αγρότης να δώσει εντολή στον αγοραστή έµπορο, να εκδίδει εκείνος για λογαριασµό του (αυτοτιµολόγηση), κάτι που είναι το σύνηθες µέχρι σήµερα. Συνεπώς, σύµφωνα µε τα ανωτέρω, θα είναι ελάχιστοι οι αγρότες που θα έχουν αυτή την υποχρέωση, άρα ας ασχοληθούµε µε το συντριπτικό ποσοστό των υπολοίπων.

Εξαιρούνται από την εφαρµογή οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα: για τις πωλήσεις των αγροτών του ειδικού καθεστώτος εκδίδουν τιµολόγιο αγοράς οι αγοραστές, είτε αυτοί είναι έµποροι, είτε άλλοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Να επισηµάνω για µία ακόµη φορά ότι, σύµφωνα µε το φορολογικό νόµο, δαπάνη είναι ό,τι ξοδεύω για την επιχείρηση µου, για το οποίο έξοδο, έχω παραστατικό, το έχω εξοφλήσει νόµιµα και έχω στα χέρια µου το παραστατικό στη φυσική του µορφή.

Κλείδωµα περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Από 01/01/2024 έχουµε νέα δεδοµένα: η ΑΑ∆Ε αποφάσισε να κλειδώσει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Τι σηµαίνει αυτό: Έχεις έξοδα στο α’ τρίµηνο 10.000 ευρώ, τα πας στο λογιστή σου, τα καταχωρεί στα βιβλία σου και ετοιµάζεται να υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ σου. Αν ο εκδότης των παραστατικών (ο προµηθευτής σου) δεν τα διαβιβάσει στα MyDATA, ο λογιστής σου δεν µπορεί να  υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ, γιατί δεν θα αναγνωρίζει τα έξοδα.



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία