BACK TO
TOP
Φορολογικά

Χωρίς μείωση φόρου 30% μη επαγγελματίες κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης

Hπροθεσµία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, µέχρι τη στιγµή που γράφονται αυτές οι σειρές, παραµένει η 26η Ιουλίου. Μία προθεσµία ασφυκτική η οποία δεν υπάρχει καµία αιτιολόγηση για να υφίσταται.

976-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

190
2

Εκτός από έναν µόνο λόγο µη σοβαρό: να µη χάσει το στοίχηµα ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κόντρα σε όλους και σε όλα εξακολουθεί να κινείται µονοµερώς, απαξιώνοντας φορείς (ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΦΕΕ, ΟΕΕ, Σωµατεία, ακόµα και τις δεκάδες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, από βουλευτές και κόµµατα.

Επαναφέρω το θέµα που έχει δηµιουργηθεί εξαιτίας της λανθασµένης ανάγνωσης ή/και καταγραφής στο άρθρο του νόµου 4935, σχετικά µε τη µείωση του φόρου, το οποίο είναι το εξής: δεν µπορούν να τύχουν της µείωσης του φόρου 30%, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, αλλά κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης.

ο ν. 4935/2022, στο άρθρο 15 παρ. 1α ορίζει ότι: «οι επαγγελµατίες αγρότες έχουν απαλλαγή από την καταβολή του φόρου κατά 50%, εφόσον…. είναι µέλη Ν.Π. και Ενώσεων Προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών….». Το άρθρο 15 όµως αναφέρεται στους επαγγελµατίες αγρότες.

Το πρόβληµα αυτή της στιγµή ανήκει στους κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Σε αυτούς αναφέρεται το άρθρο 4, φυσικά όχι ρητά -άλλωστε ποιος να γράψει ξεκάθαρα και µε σαφήνεια;- αλλά δια της πλαγίας µεθόδου: «…Με την επιφύλαξη του άρθρου 15, στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 2, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήµατος για κάθε συνεργαζόµενο πρόσωπο επί των πραγµατοποιούµενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν µε βάση τη φορολογική νοµοθεσία, κατά ποσοστό 30%. Στην περίπτωση που η συνεργασία πραγµατοποιείται δυνάµει της ίδρυσης νέου νοµικού προσώπου ή άλλης νοµικής οντότητας, καθένα από τα συνεργαζόµενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του υπό ίδρυση νοµικού προσώπου ή της νοµικής οντότητας ποσό ίσο µε το 10% τουλάχιστον του εταιρικού του κεφαλαίου και το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νοµικού προσώπου ή της νέας νοµικής οντότητας δεν υπολείπεται του ποσού των εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ. Αν η συνεργασία προσώπων πραγµατοποιείται δυνάµει σύµβασης µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε το άρθρο 16, ο συνεργαζόµενος παραγωγός εισφέρει στον αγοραστή ποσότητες προϊόντων ίσες µε το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής του».

Στο άρθρο 2 περ. β’ διαβάζουµε:

«...β) Ως «συνεργασία» νοείται η σχέση που συγκεντρώνει αθροιστικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

βα) δηµιουργείται δυνάµει οποιασδήποτε µορφής σύµβασης ή συµφωνίας µεταξύ µη συνδεδεµένων προσώπων, κατά την έννοια της περ. ζ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), I µε σκοπό την ίδρυση οποιασδήποτε µορφής νοµικού προσώπου ή άλλης νοµικής οντότητας από δύο (2) ή περισσότερα πρόσωπα, συµπεριλαµβανοµένων των κοινοπραξιών, των συνεταιρισµών, των οργανώσεων ή των οµάδων παραγωγών ανεξαρτήτως νοµικής µορφής ή ii µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία…». 

Ο αγρότης που είναι µέλος Α.Σ. ή οµάδας παραγωγών, δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει σύµβαση.  Συνεπώς, την έκπτωση έχουν µόνο οι επαγγελµατίες αγρότες. Το πρόβληµα αυτό έχει µεταφερθεί σε όλους τους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νοµικά πρόσωπα. Ειδικά για το 2023, δεν θα τύχουν της έκπτωσης του 30% και κανένα Νοµικό πρόσωπο εκτός από τα Φυσικά Πρόσωπα.

Ο νόµος 4935 υποτίθεται ότι έγινε µε σκοπό να δώσει κίνητρα στους αγρότες να ενταχθούν σε συλλογικά σχήµατα (Α.Σ., Οµάδες παραγωγών). Τελικά όπως είναι γραµµένα τα άρθρα του νόµου:

  • Οι επαγγελµατίες αγρότες που είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων, δικαιούνται της µείωσης του φόρου κατά 50%, χωρίς να έχουν υποχρέωση να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας.
  • Ενώ οι κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης (συνταξιούχοι, υπάλληλοι, ετεροεπαγγελµατίες), για να τύχουν της µείωσης του φόρου κατά 30%, θα πρέπει να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας, ακόµη και αν είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων.

Συνεπώς, από όλοι όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, δεν θα πάρουν την έκπτωση του 30%.

Πότε καταστρέφουµε τα τιµολόγια;

Η παραγραφή γίνεται στα 5+1 χρόνια. Φέτος, στις 31/12/24 παραγράφεται το φορολογικό έτος 2018. Σε καµία περίπτωση όµως δεν σηµαίνει ότι µπορείτε να καταστρέψετε τα βιβλία και στοιχεία του 2018. Προτείνω να διατηρείτε σε καλή κατάσταση τα βιβλία και στοιχεία της τελευταίας 10ετίας. Για να µην χρειαστεί να τρέχετε αν προκύψει κάτι έκτακτο.



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-07-2024 17:23Nikοσ

Αν φέτος πληρώσω φόρο 400€ που από αυτά λέει τα 150 είναι προκαταβολή για του χρόνου....του χρόνου όμως βγάζω μηδενική δήλωση..τι γίνονται αυτά τα 150;

Απάντηση

29-07-2024 12:07alex

Αν όμως κάποιος ετεροεπαγγελματίας αγροτικό εισόδημα έχει σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας, για κάθε ενα προϊόν που παράγει και για ποσότητα ίση με το 40% των συνολικών ποσοτήτων του κάθε προϊόντος, θα τύχει της έκπτωσης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία