BACK TO
TOP
Φορολογικά

H χορήγηση της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Κάθε χρόνο δηµιουργούνται προβλήµατα κατά τη διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Για κάποιο λόγο, πολλοί επαγγελµατίες αγρότες, µια ζωή αγρότες χωρίς κανένα άλλο εισόδηµα, δεν έχουν στη δήλωσή τους το χαρακτηρισµό του επαγγελµατία αγρότη, µε αποτέλεσµα να µην τυγχάνουν του αφορολόγητου κατά την εκκαθάριση του φόρου. Επιπλέον, από το 2022 έχουµε και τη συµβολαιακή γεωργία, µέσω της οποίας δίνεται έκπτωση 50% στον καταβλητέο φόρο. Όµως, χωρίς τον χαρακτηρισµό του επαγγελµατία αγρότη στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, δεν µπορεί να λειτουργήσει η έκπτωση µέσω της συµβολαιακής γεωργίας.

978-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

455
0

Άρα είναι πολύ πιο σηµαντικός χαρακτηρισµός «επαγγελµατίας αγρότης»  και κατ’ επέκταση εξίσου σηµαντικός ο τρόπος που λειτουργούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, οι οµάδες παραγωγών και γενικότερα όλα τα γραφεία που ασχολούνται µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Να επισηµάνω ότι οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται από πιστοποιηµένα γραφεία [Φορέας Α], αλλά και από κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών. Όταν για κάποιους λόγους δεν εµφανίζεται ο αγρότης µε τσεκαρισµένο το κωδικό 037/038 του εντύπου Ε1, σηµαίνει ότι δεν θεωρείται (για τη φορολογική αρχή) κατά κύριο επάγγελµα. Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται (ηλεκτρονικά) αίτηση στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής του µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ΚΕΠΠΥΕΛ τα ελέγχει και στη συνέχεια προχωρά κατά περίπτωση, στην έκδοση της βεβαίωσης του επαγγελµατία αγρότη, ή στην απόρριψη της αίτησης αυτής.

Στα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι: το Ε1, το Ε3 και το εκκαθαριστικό. Όµως δηµιουργούνται πολλές φορές τριβές εξαιτίας της λανθασµένης απαίτησης από κάποιους υπαλλήλους σε γραφεία Φορέων, αρνούµενοι να υποβάλλουν την αίτηση.

Επειδή το ζήτηµα αυτό δεν µπορεί και δεν πρέπει να ταλαιπωρεί κανέναν από τους εµπλεκόµενους, κάνουµε ξεκάθαρο τι απαιτείται, διαβάζοντας την τελευταία απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ορίζεται ότι: «κατά α) Έως και την ηµεροµηνία λήξης της υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαµβάνονται υπόψη:

αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2023, τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης. 

αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2023, τα οικονοµικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση µε την Ε.Α.Ε. έτους 2023.

β) Από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2023, λαµβάνονται υπόψη τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2023 και την Ε.Α.Ε. έτους 2024, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης».

Τι λέει  η απόφαση:  Σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλλει κάποιος την τρέχουσα φορολογική δήλωση, προσκοµίζει τα στοιχεία της προηγούµενης και ο υπάλληλος που ανέλαβε να υποβάλλει την αίτηση, είναι υποχρεωµένος να τα παραλάβει.

Συνεπώς καλό είναι, ή µάλλον είναι υποχρεωτικό, όσοι ασχολούνται στα διάφορα ΚΕΠΠΥΕΛ της χώρας µε το θέµα αυτό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να µην ταλαιπωρείται ο κόσµος.

Με την ευκαιρία να ενηµερώσω ότι στις περιπτώσεις που για κάποιο λόγο, σε έναν επαγγελµατία αγρότη  δεν εµφανίζεται η ιδιότητα του αυτή, υποβάλλεται η δήλωση και στη συνέχεια: ο Φορέας µε τον οποίο συνεργάζεται για τη δήλωση ΟΣ∆Ε, υποβάλλει αίτηµα στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής. Μόλις χορηγηθεί η βεβαίωση του επαγγελµατία αγρότη, την προσκοµίζει στο λογιστή του, ο οποίος 10-15 µέρες αργότερα θα υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση για να µειωθεί ο φόρος που αρχικά βεβαιώθηκε. Να σηµειωθεί ότι η ενηµέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την ΑΑ∆Ε γίνεται κάθε 10-15 µέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι  γεγονός ότι ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση. Και αυτό είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο. Το χειρότερο όµως είναι ότι, κάποιοι από τους εµπλεκόµενους δεν έχουν καταλάβει ακόµα τις τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία