BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι αγρότες δεν έχουν υποχρέωση ενεργοποίησης της δυνατότητας πληρωμών μέσω IRIS

Τη ∆ευτέρα 2 Σεπτεµβρίου λήγει η προθεσµία εντός της οποίας ατοµικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες πρέπει να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα πληρωµής µέσω IRIS. Με τα άρθρα 45, 46 και 47 του ν. 5072/2023 συµπληρώνεται η κείµενη νοµοθεσία σχετικά µε την υποχρεωτική αποδοχή πληρωµών IRIS από τους ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που τηρούν επαγγελµατικό λογαριασµό και συγκεκριµένα τροποποιείται ο νόµος 4446/2016.

981-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

7370
4

Με το άρθρο 46 διασαφηνίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που τηρούν επαγγελµατικό λογαριασµό υποχρεούνται να αποδέχονται πληρωµές µε σύστηµα άµεσης πληρωµής.

Άρθρο 46

Υποχρεωτική αποδοχή πληρωµών µε υπηρεσίες άµεσης πληρωµής

Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), περί αποδοχής πληρωµών µε κάρτα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες που τηρούν επαγγελµατικό λογαριασµό, σύµφωνα µε την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 33, δέχονται υποχρεωτικά πληρωµές µέσω υπηρεσιών άµεσης πληρωµής».

Με το άρθρο 47 προβλέπεται η υποχρέωση όσων αποδέχονται πληρωµές µε κάρτες πληρωµών και υπηρεσίες άµεσης πληρωµής να ενηµερώνουν σχετικά τους καταναλωτές, στο πλαίσιο προστασίας των τελευταίων.

Άρθρο 47: Υποχρέωση ενηµέρωσης για χρήση καρτών και υπηρεσιών άµεσης πληρωµής

Η παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), περί της υποχρέωσης ενηµέρωσης του καταναλωτή, τροποποιείται, ώστε

α) η υποχρέωση για παροχή πληροφοριών να επεκτείνεται και στους δικαιούχους πληρωµής που αποδέχονται πληρωµές µέσω υπηρεσίας άµεσης πληρωµής, και

β) οι πληροφορίες που παρέχουν οι δικαιούχοι πληρωµής στους καταναλωτές να αναγράφονται και στον διαδικτυακό τόπο, µέσω του οποίου δέχονται πληρωµές, και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής:

«1. Οι δικαιούχοι πληρωµής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωµών και οι δικαιούχοι πληρωµής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωµές µέσω υπηρεσίας άµεσης πληρωµής, σύµφωνα µε την παρ. 4 του άρθρου 65, ενηµερώνουν τους καταναλωτές σχετικά µε την αποδοχή καρτών και µέσων πληρωµής του συστήµατος καρτών πληρωµής, µε σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερµηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήµατος και στο ταµείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο µέσω του οποίου δέχονται πληρωµές».

Τις τελευταίες ηµέρες, χιλιάδες αγρότες έχουν απευθυνθεί στους λογιστές τους µεταφέροντας τους ότι, υπάλληλοι όλων των  τραπεζών  σε όλα τα µέρη της χώρας τους έχουν κυριολεκτικά τροµοκρατήσει λέγοντας τους ότι πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστηµα πληρωµών IRIS. Να ξεκαθαρίσω ότι υποχρέωση για χρήση IRIS έχουν τα φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία υποχρεούνται  να τηρούν επαγγελµατικό λογαριασµό.

Επαγγελµατικό λογαριασµό υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ΚΑ∆ όσους αναφέρονται στην κάτωθι Κ.Υ.Α. αριθµ. 45231/2017 «Ρύθµιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωµών µε κάρτα, σύµφωνα µε το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240).

Υπενθυµίζεται ότι οι αγρότες δεν έχουν υποχρέωση (ακόµα) τήρησης επαγγελµατικού λογαριασµού, συνεπώς, δεν έχουν καµία υποχρέωση να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα πληρωµής µε IRIS. Όποιος επιθυµεί µπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά τις τράπεζες: απευθύνεστε σε καθηµερινή σχεδόν βάση στις τράπεζες της περιοχής σας, για διάφορες υποθέσεις σας, για την υλοποίηση των οποίων σας ζητάνε να τους προσκοµίσετε διάφορα έγγραφα (εκκαθαριστικά, Ε1, Ε3, κλπ). Θέλοντας να φανούν καλοί και εξυπηρετικοί  σας λένε «..πείτε του λογιστή σας να µας στείλει µε email τα δικαιολογητικά...». Ο λογιστής, στα πλαίσια των προσωπικών δεδοµένων, απαγορεύεται να στείλει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, εκτός από τον δικαιούχο των εγγράφων αυτών.

Ο υπάλληλος -µόλις αρνηθεί ο λογιστής σας λέει: «…ο λογιστή σας δεν θέλει να σας εξυπηρετήσει».

Όποιος σας πει λοιπόν αυτό το πράγµα, ρωτήστε τον: «…αν ο λογιστή µου σας ζητούσε να του στείλετε την καρτέλα µε την κίνηση του λογαριασµού µου, θα του το στέλνατε;».

Μητρώο αγροτών

Το ξαναγράφω µήπως και δεν έγινε αντιληπτό: Υπουργέ, στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει µητρώο αγροτών. Υποχρεώνεις τους πάντες που καλλιεργούν να εγγραφούν (όπως έχουν υποχρέωση) και είσαι έτοιµος. ∆εν χρειάζεται εγγραφή των αγροτών στα κατά τόπους Εµπορικά Επιµελητήρια. Κι αν  αρνηθούν, να µην µπορούν να λάβουν καµία επιδότηση. Εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος που επιµένεις... Οι αστειότητες που λένε τα «στελέχη δίχως όνοµα» ας τις κρατήσουν για
τις παρέες τους για να κάνουν εντύπωση…



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-09-2024 17:50Θεοδωρος

Νομικα Προσωπα που το ειδες;

Απάντηση

03-09-2024 12:38Δήμητρα

Τι ισχύει για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ;

Απάντηση

03-09-2024 08:37Γιωργος

είστε σίγουρος για αυτο που γραφετε σε σχέση με τα νομικα προσωπα ; "Να ξεκαθαρίσω ότι υποχρέωση για χρήση IRIS έχουν τα φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία υποχρεούνται να τηρούν επαγγελµατικό λογαριασµό"

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία