BACK TO
TOP
Φορολογικά

Μήπως πάει για κατάργηση η μείωση φόρου των αγροτών κατά 50% και δεν το ξέρουμε;

Σε άρθρο µου το Μάιο του τρέχοντος έτους, ασχολήθηκα µε το πρόβληµα που υπάρχει (µέχρι αυτή τη στιγµή) µε τους αγρότες και τους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης.

983-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

8615
4

Θυµίζω: Ο νόµος 4935 (για τον οποίο πολύ µελάνι χύθηκε και πολύς ντόρος έγινε πριν τις εκλογές του 2023, υποτίθεται ότι έγινε µε σκοπό να δώσει κίνητρα στους αγρότες να ενταχθούν σε συλλογικά σχήµατα (Α.Σ., Οµάδες Παραγωγών). τελικά καθηµερινά αποδεικνύεται ότι τα πάντα γράφονται εντελώς στο πόδι. Έτσι όπως είναι γραµµένα τα άρθρα του νόµου:

  • Οι επαγγελµατίες αγρότες που είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων, δικαιούνται της µείωσης του φόρου κατά 50%, χωρίς να έχουν υποχρέωση να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής.
  • Οι κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης (συνταξιούχοι, υπάλληλοι, ετεροεπαγγελµατίες), για να τύχουν της µείωσης του φόρου κατά 30%, θα πρέπει να κάνουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας, ακόµη και αν είναι µέλη συλλογικών σχηµάτων.
  • Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για τους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης για να τύχουν της µείωσης του φόρου, είναι η ύπαρξη σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας, αναρτηµένης στην πλατφόρµα myBusinessSupport το αργότερο έως 30῎06῎2023.

Κάτι τέτοιο όµως θεωρώ ότι δεν υφίσταται ή θα το έχουν κάνει ελάχιστοι. Συνεπώς, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγµή, όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, δεν θα πάρουν την έκπτωση του 30%. Για να το πω διαφορετικά: Όσοι έχουν αγροτικά εισοδήµατα και δεν είναι επαγγελµατίες αγρότες, δεν θα δουν καµία µείωση στο φόρο τους. Αυτά για να γνωρίζετε τι λένε κάποιοι όταν µιλάνε µόνοι τους στους δηµοσιογράφους ή στη Βουλή και τι ισχύει στην πραγµατικότητα. Είχε ήδη ενηµερωθεί τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβληµα, δείχνοντας ότι έχει απόλυτη αντίληψη για το τι πάει να συµβεί. Μάλιστα, δήλωνα βέβαιος ότι θα επιληφθεί του θέµατος και µάλιστα άµεσα. ∆υστυχώς µέχρι στιγµής δεν έγινε απολύτως τίποτε, µε αποτέλεσµα κατά τη σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να µην λάβει κανείς κάτοχος αγροτικής εκµετάλλευσης την µείωση του φόρου κατά 30%.

Μην ξεχνάµε ότι όλες οι αποφάσεις που υπογράφηκαν και υπογράφονται για τη συµβολαιακή γεωργία, είναι κοινές (Κ.Υ.Α.) και απαιτούν υπογραφές από τους υφυπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών.

Επαναφέρω και µία νέα παράµετρο στο προσκήνιο: Συζητείται όλο και πιο σοβαρά το θέµα της µείωσης του φόρου κατά  50%. Ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός της µείωση αυτής αλλά δεν ξέρω το λόγο.

Κάποιοι θεωρούν ότι η µείωση του φόρου κατά 50% στους επαγγελµατίες αγρότες είναι εις βάρος άλλων κοινωνικών οµάδων και θα πρέπει να πάψει να υφίσταται. Αν το επόµενο διάστηµα αρχίσουµε να ακούµε κάτι τέτοιο σε διάφορα site ή έντυπα, θα σηµαίνει ότι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται σοβαρά.

Τα οφέλη από τη µείωση του φόρου στους επαγγελµατίες αγρότες είναι τα εξής:

  • Ένας από τους λόγους που ψηφίστηκε ο νόµος αυτός, ήταν µε σκοπό να «ασπρίσουν» οι όποιες ατιµολόγητες πωλήσεις, οι οποίες κατά τους διοικούντες ήταν πολλές. Με τη µείωση του φόρου, -θεωρητικά- ένας που πούλαγε «µαύρα» δεν θα είχε λόγο να το κάνει.
  • Πάρα πολλοί αγρότες πληρώνουν δαπάνες χωρίς να µπορούν να πάρουν παραστατικά για τα βιβλία τους.

Άπασχόληση προσωπικού στα χωράφια: Εργάτες απασχολούνται απαιτώντας να µην µπει εργόσηµο γιατί θα χάσουν τα επιδόµατα. Το υπουργείο Εργασίας έχει αποτύχει παταγωδώς να εντοπίσει το πρόβληµα και να βρει λύση.

Παροχή υπηρεσιών µε µηχανήµατα: Άρνηση των ιδιοκτητών µηχανηµάτων συλλογής (βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές, αλωνιστικές µηχανές, όργωµα-σπορά-ψέκασµα κλπ), οι οποίοι µπαίνουν στα χωράφια υπό τον όρο ότι δεν θα τους ζητηθεί τιµολόγιο. 

Τι συµβαίνει όταν έχουµε τα παραπάνω περιστατικά; Οι αγρότες ψάχνουν να βρουν τιµολόγια δαπανών (που δεν έκαναν) για να καλύψουν δαπάνες (που έκαναν), για τις οποίες τους αρνήθηκαν την έκδοση παραστατικού. Κι όλα αυτά γιατί το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονοµικών έχουν αποτύχει παταγωδώς να τους βοηθήσουν.

Προς τον υπουργό Οικονοµικών κύριο Χατζηδάκη

Κύριε υπουργέ, όποτε βρείτε διάθεση και κουράγιο, ελάτε απέναντι µου να µιλήσετε για τις φορολογικές δηλώσεις, τους χρόνους υποβολής τους και τα προβλήµατα που υπάρχουν στη ροή τους και µετά βγείτε και κουνήστε το δάχτυλο στους λογιστές. Μαζί να µιλήσουµε, µη µιλάτε µόνος σας (οι δηµοσιογράφοι απλά ρωτάνε). Εκτός και αν το µόνο που σας ενδιαφέρει είναι, να πείτε αυτά που θέλετε χωρίς να σας ενδιαφέρει καθόλου πόσα από αυτά που λέτε στέκουν.




Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2024 20:44Γιωργος

Να την καταργησουν!!οπως δεν δινουν επιστροφη πετρελαιου στους μη κατα κυριο επαγγελμα αγροτες να καταργησουν κ την εκπτωση!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-09-2024 20:38ΡΟΖΑΛΙΝΤΑ

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

16-09-2024 16:27Μάριος Μακρής

Θεωρώ ότι τα γραφόμενά σας είναι πολύ καλά τεκμηριωμενα...και ας ελπίσουμε ότι θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία