BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου

Tο είπαν και το έκαναν και δεν άνοιξε µύτη: ολοκληρώθηκε η διαδικασία (στα χαρτιά) συγγραφής της απόφασης για το ηλεκτρονικό ∆ελτίο Αποστολής. Η ψηφιοποίηση της χώρας καλά κρατεί. Οι εφορίες κλείνουν σωρηδόν µε βάση το σχέδιο που έχει καταρτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (σσ. είναι αναρτηµένο στην ιστοσελίδα της ΑΑ∆Ε), τα αιτήµατα όµως παραµένουν αναπάντητα. Εάν υποβάλλεις ένα αίτηµα αλλαγής έδρας, µπορεί να περάσουν µήνες και να µην το δεις να υλοποιείται, την ίδια στιγµή που χρόνια πριν, πήγαινες στη ∆.Ο.Υ., -µπορεί να περίµενες όλη µέρα- στο τέλος της µέρας όµως έφευγες µε τη µεταβολή στα χέρια.

985-forologia

Γιώργος Παπαδημητρίου

178
0

Το πρόβληµα δεν είναι η ψηφιοποίηση, αλλά η έλλειψη προσωπικού που θα ικανοποιήσει τα αιτήµατα που συσσωρεύονται.

Α.1122/2024: «Καθορισµός της έκτασης εφαρµογής, των εξαιρέσεων, του χρόνου διαβίβασης, καθώς και της έναρξης εφαρµογής της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην ΑΑ∆Ε.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

 

Η ΑΑ∆Ε «…ορίζει την έκταση εφαρµογής της υποχρέωσης έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών, η οποία θα πραγµατοποιηθεί σε δύο περιόδους. Στην πρώτη περίοδο εφαρµογής καταλαµβάνονται οι συναλλαγές των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και των οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στους τοµείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιµα), φαρµακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίµων, οικοδοµικών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων. Στη δεύτερη περίοδο εφαρµογής εντάσσονται και οι λοιπές οντότητες. Με την εν λόγω απόφαση, ορίζονται και οι εξαιρέσεις από την έκδοση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, καθώς και ο χρόνος διαβίβασης των δεδοµένων των ως άνω παραστατικών.

Στο άρθρο 3: «…1. Ο Εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση αποστολής και διακίνησης αγαθών, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, χρεωστικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας (τιµολόγια, αποδείξεις λιανικής) ή Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία αποστολής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση σκοπού διακίνησης όπως αυτοί ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1123/2024 απόφαση του ∆ιοικητή της ΑΑ∆Ε, σε πραγµατικό χρόνο και πριν την έναρξη διακίνησης των αγαθών.

  1. Ο Εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, χρεωστικούς και πιστωτικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας (συναλλαγή µε µη υπόχρεο ή περιπτώσεις άρνησης έκδοσης παραστατικού ή επιστροφής πωληθέντων αγαθών) ή Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία ποσοτικής παραλαβής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση σκοπού διακίνησης, σε πραγµατικό χρόνο κατά την παραλαβή τους.
  2. Ο Εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών για τα οποία διαπιστώθηκαν αποκλίσεις (πλεονάσµατα - ελλείµµατα), διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία ποσοτικής παραλαβής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση, εντός 15 ηµερών από την ηµεροµηνία διακίνησής τους.
  3. Ο Λήπτης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών από Εκδότη ηµεδαπής, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, την αποδοχή της παραλαβής µέσω σάρωσης του δισδιάστατου γραµµωτού κωδικού (QR code) των παραστατικών διακίνησης, σε πραγµατικό χρόνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ολοκλήρωσης της παραλαβής των σχετικών αγαθών.
  4. Ο Λήπτης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών από Εκδότη αλλοδαπής, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA µέχρι την εικοστή (20η) ηµέρα του επόµενου µήνα από την ηµεροµηνία έκδοσης των σχετικών παραστατικών διακίνησης αγαθών χρεωστικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις - αποκτήσεις τρίτων χωρών). Στην περίπτωση αυτή ως παραστατικό διακίνησης δύναται να χρησιµοποιείται είτε το τιµολόγιο του Εκδότη αλλοδαπής είτε παραστατικό παραλαβής αγαθών.

Με λίγα λόγια, οι αγρότες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής στα MyDATA, από 01/12/2024 όσοι έχουν τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και από το 2025 όλοι.

Αυτοτιµολόγηση: ευχής έργο για τον παραγωγό, όχι υποχρεωτικό

Η αυτοτιµολόγηση είναι για τους αγρότες ο µοναδικός τρόπος να γλιτώσουν επιπλέον κόστος. ∆ίνουν ενυπόγραφα εντολή στον έµπορο να εκδίδει το τιµολόγιο για λογαριασµό τους και αποφεύγουν την ταλαιπωρία της έκδοσης και διαβίβασης. Προσοχή, ο έµπορος δεν είναι υποχρεωµένος να δεχθεί. Εφόσον δεχθεί ο έµπορος, τονίζεται ότι η σύµβαση δεν αναρτάται σε καµία πλατφόρµα.



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία