BACK TO
TOP
Φορολογικά

Προβλήματα καθημερινότητας των αγροτών που δημιουργούνται μέσα στα καφενεία

Θα µπορούσα να γράφω ώρες τα διάφορα τραγελαφικά που συµβαίνουν και ακούµε καθηµερινά, είτε από άγνοια είτε σκόπιµα.

986-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

200
0

Μερικές απορίες είναι:

«….Θέλω να κάνουµε εταιρεία. Μου είπαν ότι άµα έχω εταιρεία, θα µπορώ να περνάω πολλά έξοδα..».

«…θέλω να κάνουµε οµάδα παραγωγών, γιατί θα πληρώνω φόρο 10%...».

«…τώρα που έχουµε τα MyDATA, πρέπει να σου φέρνω τα τιµολόγια; ∆εν τα παίρνεις από µέσα;…».

«…τι πειράζει που έχουµε έναν κοινό λογαριασµό µε τη σύζυγό µου, οικογένεια δεν είµαστε;…»

Θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις αυτές γίνονται από άγνοια και όχι από σκοπιµότητα, θα προσπαθήσω µε λίγα λόγια να εξηγήσω, γιατί ∆ΕΝ πρέπει να ασχολούµαστε µε όλα τα παραπάνω.

Τα καφενεία είναι ένας χώρος συνάντησης µε ποικίλα αποτελέσµατα: συνάντηση φίλων, συνεργατών, ανταλλαγή απόψεων, ανταλλαγή γνώσεων για το ίδιο αντικείµενο κλπ. µέχρι εδώ όλα καλά.

Το κακό αρχίζει όταν πλησιάζει η περίοδος των φορολογικών  δηλώσεων. «…έκανες τη δήλωση; Ναι. Και; τι φόρο σου έβγαλε; …… Τι λες τώρα, είσαι τρελός; Ο τάδε που έχει τα ίδια µε σένα, πλήρωσε τα µισά». Και ακόµα: «…πήρες τιµολόγιο από το γάµο; Γιατί δεν του πήρες τα έξοδα από τη βάπτιση; Κάνε εταιρεία να περνάς τα πάντα…».

Ας πάρουµε από την αρχή…: Ποιος είπε ότι αν έχεις ατοµική επιχείρηση δεν µπορείς να περνάς έξοδα, ενώ άµα έχεις εταιρεία µπορείς να περνάς τα πάντα;

Ας το ξεκαθαρίσουµε λοιπόν: είτε έχεις ατοµική επιχείρηση, είτε εταιρεία οποιασδήποτε µορφής, µπορείς να καταχωρείς ΟΛΑ εκείνα τα έξοδα που γίνονται στα πλαίσια της λειτουργίας της.

Για παράδειγµα: Πήγες στην Agrotica να παρακολουθήσεις τα πολύ ενδιαφέροντα νέα µοντέλα που αφορούν τη δουλειά σου; Τιµολόγιο από το ξενοδοχείο που διέµεινες, έξοδα διοδίων, φαγητό (φυσιολογικά κόστη, όχι να ταΐσεις τη µισή Θεσσαλονίκη), όλα αυτά µπορούν να καταχωρηθούν στα βιβλία σου, είτε είσαι εταιρεία είτε ατοµική επιχείρηση.

Ο ΦΠΑ δεν θα συµψηφιστεί µε τον ΦΠΑ των αγορών σου, αλλά θα καταχωρηθεί ως συνολικό κόστος. (Εκτός και αν πήγες µε το ΦΙΧ αγροτικό, οπότε αναγνωρίζεται κανονικά).

Εάν εσύ πήρες ταυτόχρονα τιµολόγια και για τα ψώνια που έκανες, για τις βραδινές σου εξόδους κλπ., τότε αναλαµβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου. Και όταν θα έρθει η στιγµή του ελέγχου, θα κάτσεις απέναντι από τον ελεγκτή, για να του απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί κύριε, πήρατε τιµολόγιο από το τάδε κέντρο διασκέδασης;».

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Κάθε επιχείρηση είναι µοναδική. Μπορεί να έχετε τον ίδιο τζίρο µε κάποιον άλλο, όµως σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει ότι θα πληρώσετε και τον ίδιο φόρο. Και κυρίως: ελέγχεστε εσείς, ούτε ο λογιστή σας, ούτε ο τρίτος «έξυπνος» που είπε τη βλακεία του για να περάσει η ώρα στο καφενείο…

Τα MyDATA είναι µία νέα πραγµατικότητα: Και µπορεί -ακόµη και µέχρι σήµερα- να παραµένουν τα προβλήµατα εξαιτίας της εµµονής των ιθυνόντων, να δουλέψουν µε το ζόρι, κάποια στιγµή θα δουλέψουν όµως. Και τότε τα πράγµατα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ήδη, από 01/01/2025 δεν θα µπορούµε να υποβάλλουµε κανένα ΦΠΑ αν υπάρχουν αποκλίσεις. Με λίγα λόγια, ξέχασε να προσκοµίσεις έξοδο, ετοιµάσου για 250 ευρώ πρόστιµο.

Στα MyDATA εµφανίζονται συγκεντρωτικά ποσά, δεν µπορούµε να γνωρίζουµε τι αφορά το ποσό αυτό. Είναι πάγιο; Είναι έξοδο; Είναι αγορά φαρµάκων; Είναι ζωοτροφή; Συνεπώς, όποιος συνεχίζει να λέει «πάρε τα τιµολόγια από τα MyDATA», είναι εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνος. Αν αυτός που το λέει είναι Υπηρεσιακός, θα έπρεπε να απολυθεί και να του γίνει αυτεπάγγελτη µήνυση.

Συµπερασµατικά:  Μέχρι νεοτέρας, θα προσκοµίζετε ΟΛΑ τα παραστατικά στον λογιστή σας, τουλάχιστον κάθε µήνα (ξεχάστε ότι τα πηγαίνατε 2 φορές το χρόνο κάποτε) και µάλιστα στις αρχές του κάθε µήνα για να υπάρχει χρόνος διενέργειας ελέγχου…

Αυτοτιµολόγηση: ευχής έργο για τους παραγωγούς, δεν είναι όµως υποχρεωτικό

Μέσα στον καταιγισµό των αποφάσεων της ΑΑ∆Ε, η αυτοτιµολόγηση είναι για τους αγρότες ο µοναδικός τρόπος να γλιτώσουν επιπλέον κόστος. ∆ίνουν ενυπόγραφα εντολή στον αγοραστή – έµπορο να  εκδίδει το τιµολόγιο
για λογαριασµό τους και αποφεύγουν την ταλαιπωρία της έκδοσης και διαβίβασης. Προσοχή, ο έµπορος δεν είναι υποχρεωµένος να δεχθεί και εφόσον δεχθεί να κάνει αυτοτιµολόγηση για λογαριασµό του αγρότη-παραγωγού, αυτή η σύµβαση δεν αναρτάταισε καµία πλατφόρµα.


Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία