BACK TO
TOP
Φορολογικά

Tεράστιο το πρόβλημα στους αγρότες από τις επισκέψεις των επιθεωρητών εργασίας

Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, ή αλλιώς ΣΕΠΕ. Το υπουργείο Εργασίας ζήλεψε αυτό των Οικονοµικών και αποφάσισε ότι θέλει να δηµιουργήσει και αυτό, µία Ανεξάρτητη Αρχή. Έτσι, γεννήθηκε ο ΣΕΠΕ.

987-forologika_2

Γιώργος Παπαδημητρίου

956
1

Κάνοντας αναζήτηση στη Wikipedia διαβάζουµε: «Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι µία Ανεξάρτητη ∆ιοικητική Αρχή, βάσει του Ν. 4808/2021 και η λειτουργία της ορίστηκε µε την ΚΥΑ υπ Αριθ. 67759/2022. Της Αρχής προΐσταται ο ∆ιοικητής ο οποίος δύναται να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως προτάσεις νόµου στον οποίον όµως δεν λογοδοτεί καθώς η αρχή υπόκειται αποκλειστικά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τα όργανα διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο ∆ιοικητής και το πενταµελές Συµβούλιο. Η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αποτελούν δύο κλάδους της Αρχής...».

Με τεράστια έκπληξη διαβάζουµε ότι η λειτουργία της ορίστηκε µε την ΚΥΑ υπ’ αριθµ. 67759/2022. Της Αρχής προΐσταται ο διοικητής, ο οποίος δύναται να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως προτάσεις νόµου στον οποίον όµως δεν λογοδοτεί». ∆ηλαδή ιδρύθηκε µία ανεξάρτητη αρχή µε Υπουργική Απόφαση, η οποία µπορεί να προτείνει στον υπουργό ό,τι αυτή επιθυµεί, αλλά δεν λογοδοτεί στον υπουργό. Πάµε στο διά ταύτα: Την Πέµπτη 10 Οκτωβρίου οι Επιθεωρητές Εργασίας βγήκαν επίσκεψη στα χωράφια κάποιας περιοχής, όπου έβλεπαν κόσµο και άρχισαν να καταγράφουν εργαζοµένους. Σε έναν αγρότη (και µάλιστα ειδικού καθεστώτος, που σηµαίνει τζίρος κάτω των 15.000 ευρώ (ΠΡΟΣΟΧΗ: Τζίρος, όχι καθαρά κέρδη, δηλαδή ο τζίρος του είναι µικρότερος από τον καθαρό µισθό που λαµβάνει ένας επιθεωρητής εργασίας) κατέγραψαν την απασχόληση 6 εργαζοµένων. Ο εν λόγω αγρότης απασχολούσε τους εργάτες για τη συλλογή πατάτας. ∆εν άφησαν οποιοδήποτε χαρτί, κάτι που να αποδεικνύει την επίσκεψη. Επίσης, το Συνεργείο των τεσσάρων (4) Επιθεωρητών συνόδευε και ένας αστυνοµικός, µία όµως προβλεπόµενη διαδικασία.

Αυτό που είναι άξιο απορίας, είναι το εξής: τι έχει συµβεί και ξαφνικά άρχισαν να επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τα χωράφια; Άραγε, συνέλαβαν όλη την αδήλωτη εργασία στις κοινές επιχειρήσεις και είπαν να «τακτοποιήσουν» και τους αγρότες;

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αγρότες δεν υποβάλλουν πίνακα προσωπικού, κάτι που είναι απόλυτα λογικό: δεν µπορούν να δηλώσουν ηµέρες εργασίας, ούτε ωράριο απασχόλησης. Και πώς άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο; Πας το πρωί, µετά από δύο ώρες αρχίζει να βρέχει, τελείωσε η µέρα. Αύριο πάλι. Ή, αν σταµατήσει η βροχή γιατί ήταν για λίγο, ξανά στο χωράφι µπας και προλάβουν να συλλέξουν κάτι και δεν πάει χαµένη η µέρα.

Και πάµε παρακάτω: η πληρωµή γίνεται στο τέλος της ηµέρας, κάθε µέρα. ∆υστυχώς δεν έχει εισακουστεί η από χρόνια πρόταση µου, να µπορεί ο αγρότης να αγοράζει προκαταβολικά ένα συνολικό εργόσηµο και να µπορεί, στο τέλος της κάθε ηµέρας να πληρώνει τον κάθε εργαζόµενο. Κάτι σαν το µπλοκ επιταγών δηλαδή, µε πολλά φύλλα.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα µπορεί κανείς να κατηγορήσει τον αγρότη ότι δεν θα πληρώσει τον εργάτη που απασχόλησε.

Πολλές φορές αναρωτιέµαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβληµα από τη ∆ιοίκηση του εκάστοτε υπουργείου και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: εµπλέκονται πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν το αντικείµενο. Και µπορεί να µην το κάνουν επίτηδες, όµως όταν το θέµα επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο χωρίς ανταπόκριση, προβληµατίζοµαι είναι η αλήθεια.

Οι Επιθεωρητές ΣΕΠΕ, εφόσον δεχθούν καταγγελία, είναι υποχρεωµένοι να ανταποκριθούν. Το αν θα καταλογίσουν πρόστιµο άπτεται της νοµοθεσίας, η οποία ορίζεται από το αντίστοιχο υπουργείο. Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί, ακόµη και σήµερα, να υφίσταται ενεργή η υποχρέωση υποβολής χειρόγραφου πίνακα προσωπικού, για τους απασχολούµενους µε εργόσηµο στον πρωτογενή. Λύσεις υπάρχουν και έπρεπε να εφαρµοστούν χθες.

Οµάδα Εργασίας Εργοσήµου, µία επιτροπή που είναι στα χαρτιά…

Με την 44116/∆1.14687/2019 απόφαση συγκροτήθηκε Οµάδας Εργασίας Εργοσήµου και Τίτλου Κτήσης, «µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του εργόσηµου και του τίτλου κτήσης.Έργο της είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το εργόσηµο και τον τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης) και η κατάθεση προτάσεων για τη δηµιουργία ενός ενιαίου θεσµικού πλαισίου για όλες τις επαγγελµατικές κατηγορίες, και των αγροτών».



Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)




 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία