BACK TO
TOP
Φορολογικά

Από 1 Δεκέμβρη τα Δελτία Αποστολής για τζίρο από 200.000 ευρώ

Το είπαν και το έκαναν και δεν άνοιξε µύτη: ολοκληρώθηκε η διαδικασία (στα χαρτιά) συγγραφής της απόφασης για το ηλεκτρονικό ∆ελτίο Αποστολής. Όλοι έχουν ακούσει κάτι σχετικά, κανείς δεν δείχνει έστω και ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον να ρωτήσει τι είναι αυτό. Όταν όµως έρθει η ώρα των προστίµων τότε θα είναι αργά.

image_36

Γιώργος Παπαδημητρίου

10385
2

Η ψηφιοποίηση της χώρας καλά κρατεί. Οι εφορίες κλείνουν σωρηδόν µε βάση το σχέδιο που έχει καταρτήσει η ΑΑ∆Ε, τα αιτήµατα όµως παραµένουν αναπάντητα. Εάν υποβάλλεις ένα αίτηµα αλλαγής έδρας, µπορεί να περάσουν µήνες και να µην το δεις να υλοποιείται, την ίδια στιγµή που χρόνια πριν, πήγαινες στη ∆.Ο.Υ και -µπορεί να περίµενες όλη µέρα- στο τέλος της µέρας όµως έφευγες µε τη µεταβολή στα χέρια.

Το πρόβληµα δεν είναι η ψηφιοποίηση, αλλά η έλλειψη προσωπικού που θα ικανοποιήσει τα αιτήµατα που συσσωρεύονται. Α.1122/2024: «Καθορισµός της έκτασης εφαρµογής, των εξαιρέσεων, του χρόνου διαβίβασης, καθώς και της έναρξης εφαρµογής της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην ΑΑ∆Ε.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 992 της Agrenda


Με τη συγκεκριμένη απόφαση η ΑΑΔΕ 
«…ορίζει την έκταση εφαρµογής της υποχρέωσης έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών, η οποία θα πραγµατοποιηθεί σε δύο περιόδους. Στην πρώτη περίοδο εφαρµογής καταλαµβάνονται οι συναλλαγές των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και των οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στους τοµείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιµα), φαρµακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίµων, οικοδοµικών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων. Στη δεύτερη περίοδο εφαρµογής εντάσσονται και οι λοιπές οντότητες.

Στο άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης διαβάζουμε «…1. Ο εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση αποστολής και διακίνησης αγαθών, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, χρεωστικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας (τιµολόγια, αποδείξεις λιανικής) ή Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία αποστολής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση σκοπού διακίνησης όπως αυτοί ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1123/2024 απόφαση του ∆ιοικητή της ΑΑ∆Ε, σε πραγµατικό χρόνο και πριν την έναρξη διακίνησης των αγαθών.

2. Ο εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, χρεωστικούς και πιστωτικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας (συναλλαγή µε µη υπόχρεο ή περιπτώσεις άρνησης έκδοσης παραστατικού ή επιστροφής πωληθέντων αγαθών) ή Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία ποσοτικής παραλαβής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση σκοπού διακίνησης, σε πραγµατικό χρόνο κατά την παραλαβή τους.

3. Ο εκδότης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών για τα οποία διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, Τύπους Παραστατικών διακίνησης άνευ αξίας (δελτία ποσοτικής παραλαβής) που αντιστοιχούν στα παραστατικά που εκδίδει ανά περίπτωση σκοπού διακίνησης, εντός 15 ηµερών από την ηµεροµηνία διακίνησής τους.

4. Ο λήπτης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών από Εκδότη ηµεδαπής, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, την αποδοχή της παραλαβής µέσω σάρωσης του δισδιάστατου γραµµωτού κωδικού (QR code) των παραστατικών διακίνησης, σε πραγµατικό χρόνο που αντιστοιχεί στον χρόνο ολοκλήρωσης της παραλαβής των σχετικών αγαθών.

5. Ο λήπτης παραστατικών διακίνησης, στην περίπτωση παραλαβής αγαθών από Εκδότη αλλοδαπής, διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA µέχρι την 20η ηµέρα του επόµενου µήνα από την ηµεροµηνία έκδοσης των σχετικών παραστατικών διακίνησης αγαθών χρεωστικούς Τύπους Παραστατικών διακίνησης και αξίας. Στην περίπτωση αυτή ως παραστατικό διακίνησης δύναται να χρησιµοποιείται είτε το τιµολόγιο του εκδότη αλλοδαπής είτε παραστατικό παραλαβής αγαθών.

Με λίγα λόγια, οι αγρότες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής στα MyDATA, από 01/12/2024 όσοι έχουν τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και από το 2025 όλοι. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή προστίµων σε περίπτωση που η διακίνηση γίνει µε χειρόγραφο δελτίο αποστολής. Έχω βαρεθεί να γίνοµαι γραφικός, απέναντι σε µία Φορολογική αρχή που δείχνει να µην την ενδιαφέρει εάν µπορούν να εφαρµοστούν τα όσα αποφασίζει.

Κατάργηση της έκδοσης Δελτίου Ποσοτικής Παραλαβής

Μέχρι τώρα εταιρείες γάλακτος όπως ΠΙΝ∆ΟΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ κ.λπ., οι οποίες πηγαίνουν στις ράχες και στα βουνά που είναι εγκατεστηµένες οι κτηνοτροφικές µονάδες και παραλαµβάνουν το γάλα στα ειδικά διαµορφωµένα βυτιοφόρα τους, εξέδιδαν οι ίδιες δελτίο ποσοτικής παραλαβής. Από 01/04/25, πλέον κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να εκδίδει ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Αυτοτιμολόγηση: Ευχής έργο για τους παραγωγούς, δεν είναι όμως υποχρεωτικό

Η αυτοτιµολόγηση είναι για τους αγρότες ο µοναδικός τρόπος να γλιτώσουν επιπλέον κόστος. ∆ίνουν ενυπόγραφα εντολή στον αγοραστή – έµπορο να  εκδίδει το τιµολόγιο για λογαριασµό τους και αποφεύγουν την ταλαιπωρία της έκδοσης και διαβίβασης. Ο έµπορος όµως δεν είναι υποχρεωµένος να δεχθεί. Εφόσον δεχθεί να κάνει αυτοτιµολόγηση για τον παραγωγό, αυτή η σύµβαση δεν αναρτάται σε καµία πλατφόρµα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-11-2024 06:40Ηλιας

Αφού δεν ανοιγει μύτη καλά να πάθουμε. Αυτούς που έχουμε εκλέξει να λειτουργούν για εμάς,έφτασαν στο σημείο να πλουτισουν από εμάς....τι να πω για οπεκεπε???μαγαζάκι γωνία τόσα χρόνια κοροϊδία και ρεμουδα,αλλά εμείς φταίμε όχι με τη ψήφο μας να αντιδράσουμε, είναι αργά ,αλλά με γροθιά και δόρυ, μόνο έτσι θα βάλουν την ουρά στα σκέλια όλοι αυτοί που έχουν καταχραστει τα πάντα......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία