Στον Επαγγελµατικό Λογαριασµό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής όπως µέσα πληρωµής µε κάρτα, εντολές άµεσης χρέωσης, µεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές µε µετρητά. Συναλλαγές που αφορούν την εµπορική, επιχειρηµατική ή επαγγελµατική δραστηριότητα του υπόχρεου, µέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωµών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του µέσου συναλλαγής, διενεργούνται µέσω Επαγγελµατικού Λογαριασµού, που έχει δηλωθεί σύµφωνα µε την ανωτέρω διαδικασία.
Όσοι έχουν κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (Κ.Α.∆.) που ορίζονται ρητά στην απόφαση υποχρεούνται να έχουν µηχάνηµα pos στην έδρα τους, ώστε όταν πάει ένας πελάτης τους, να µπορεί να πληρώσει µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Οι επιχειρηµατίες αυτοί, έχουν συνδέσει έναν τραπεζικό λογαριασµό, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήµατα τα οποία εισπράττονται από την πληρωµή µέσω των καρτών. Τους λογαριασµούς αυτούς είναι υποχρεωµένοι να µπουν στην εφαρµογή του taxis και να τους δηλώσουν στην υποεφαρµογή που αναφέρεται στους επαγγελµατικούς λογαριασµούς.
Μέχρι στιγµής, εξακολουθούν να µην συµπεριλαµβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ως ΚΑ∆ δραστηριότητας αριθµού που ξεκινάνε από 01 έως 03. Κι όταν λέω αγρότες, αναφέροµαι και στους ειδικού και στους κανονικού καθεστώτος, αλλά και στους κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης. Πολλοί νοµίζουν ότι υποχρεώσεις έχουν µόνο όσοι αγρότες τηρούν βιβλία. Αυτό δεν ισχύει. Τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις κοινές εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τόσο οι αγρότες του κανονικού, όσο και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Το γεγονός όµως, ότι δεν είναι υποχρεωτικό, δε σηµαίνει ότι απαγορεύεται κιόλας. Προαιρετικά µπορεί οποιοσδήποτε να µπει στο σύστηµα και να δηλώσει τον/τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς του.
Με αφορµή όµως τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες βρίσκονται αναµένεται το επόµενο διάστηµα να ξεκινήσουν, θέλω να επισηµάνω το πρόβληµα που παρατηρείται και ενδεχοµένως να δηµιουργήσει µπερδέµατα.
Στους κωδικούς 049/050 της φορολογικής δήλωσης δηλώνονται τα ποσά δαπανών που έγιναν µε τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ο φορολογούµενος ο οποίος δικαιούται αφορολόγητο (οι αγρότες ανήκουν στην κατηγορία αυτή), θα πρέπει να έχει «ξοδέψει» µε τον τρόπο αυτό το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήµατος, προκειµένου να έχει την έκπτωση στο φόρο.
Παρατηρούµε ότι στον κωδικό 049 / 050 εµφανίζονται µεγάλα ποσά, που αγγίζουν και ξεπερνούν πολλές φορές τις 100.000 ευρώ. Φυσικά όλες αυτές δεν είναι δαπάνες για ρούχα, παπούτσια και φαγητό αλλά συµπεριλαµβάνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν στην αγορά και εξόφληση αγροτικών εφοδίων, µηχανολογικού εξοπλισµού και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει µε την αγροτική δραστηριότητα.
Καταλαβαίνουµε ότι σε µία δήλωση µε καθαρά κέρδη 10 και 20.000 ευρώ, το να εµφανίζεται δαπάνη 100.000 ευρώ δηµιουργεί πρόβληµα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει το φορολογούµενο όταν κληθεί να αποδείξει πως τα χρήµατα αυτά αποτελούσαν επαγγελµατικές δαπάνες.
Προφανώς και θα µπορεί να αποδείξει ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από επαγγελµατικά έξοδα. Η ταλαιπωρία όµως θα παραµείνει. Επίσης, είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασµοί ανάµεσα στους συζύγους για να µπορεί να αποδεικνύεται εύκολα από ποιον γίνεται η εξόφληση.
Συµπερασµατικά, κατά την άποψη µου πάντα, καλό είναι να έχετε ξεχωριστό λογαριασµό για τις προσωπικές σας δαπάνες, ώστε τα ποσά που έρχονται αυτόµατα στη φορολογική σας δήλωση, να µην έχουν καµία σχέση µε την επαγγελµατική σας δραστηριότητα.
Νέα δεδοµένα σε ηλεκτρονικά βιβλία
Από 01/01/2025, δεν θα µπορεί να υποβληθεί η περιοδική δήλωση ΦΠΑ εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα MyDATA. Αυτό σηµαίνει ότι αν προσκοµίσετε 10 τιµολόγια εξόδων στο λογιστή και σας έχουν εκδώσει 12, δηλαδή ξεχάσατε να τα πάρετε τα άλλα δύο, δεν θα µπορείται να υποβάλλετε δήλωση ΦΠΑ µέχρι να συµφωνήσουν τα MyDATA. Μη υποβολή σηµαίνει πρόστιµο 100 ή 250 ευρώ, ανάλογα αν είναι πιστωτική ή χρεωστική η δήλωση.
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)
02-12-2024 12:02Νικος Σ.
κ. Παπαδημητρίου ο αγροτικός κόσμος χάνεται και εσείς μιλάτε για 20.000 ευρώ κέρδη. Αν είχε ο μέσος αγρότης 20 χιλ ευρώ κέρδη τότε η χώρα δεν θα ήταν εδώ που ειναι σήμερα και κυρίως ο πρωτογενής τομέας θα γνώριζε πρωτόγνωρη άνθιση. Εδώ το μόνο που βλέπουμε ειναι τα χρέη να σωρεύονται βουνό, μαζικό ξεπούλημα γης και ανάθεμα για την ώρα που κάποιος μπήκε και επένδυσε στη γεωργία. Χίλιες φορές μεσίτης ακινήτων το πρωί και σεριβότορος το απόγευμα και τα λεφτά στη τσεπη τέλος του μήνα
Απάντηση