Από εδώ και πέρα θα επιτρέπεται µόνο η διακίνηση χύµα συσκευασιών έως 5 λίτρα. Οι παραβάτες απειλούνται µε πρόστιµο έως 5.000 ευρώ. Το «φρένο» στη διάθεση χύµα ελαιόλαδου θα ξεκινά από το ελαιοτριβείο, από όπου, το ελαιόλαδο που εξάγεται θα συνοδεύεται, πλέον, από ψηφιακό δελτίο αποστολής..». Από το απόσπασµα του ανωτέρω άρθρου, περισσότερο µπέρδεµα δηµιουργείται παρά ενηµέρωση.
Άρθρο 08.01.25, τίτλος: «Ελαιόλαδο: Τέλος στην πώληση τενεκέ χωρίς απόδειξη - Πρόστιµα έως και 5.000 ευρώ για το «λάδι από το χωριό» Τέλος στη διαδικασία της τροφοδοσίας των καταναλωτών µε το λάδι της χρονιάς - Τα πρόστιµα θα είναι τσουχτερά, καθώς για τη µεταφορά 17κιλου τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής θα φτάνουν και τις 5.000 ευρώ…
Ο παραπάνω τίτλος δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα: η έκδοση απόδειξης για οποιαδήποτε πώληση γίνεται δεν είναι κάτι νέο, υφίσταται ως υποχρέωση από καταβολής του Ελληνικού Κράτους. Προφανώς και όποιος πουλάει -όχι µόνο λάδι- οτιδήποτε, υποχρεούται να εκδίδει παραστατικά. Το ζήτηµα του ψηφιακού δελτίου αποστολής, δηµιουργεί ένα τεράστιο πρόβληµα στην καθηµερινότητα του αγρότη, χωρίς στην ουσία να προσφέρει αυτά που φαντάστηκαν όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα της «ψηφιοποίησης» των πάντων.
Επισηµαίνεται ότι η υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής από την 01/12/2024, µεταφέρθηκε την 1η Απριλίου 2025, ενώ η υποχρεωτική έκδοση ∆.Α. για τα πάντα, από 01/04/2025 πήγε την 1η Οκτωβρίου 2025. (Α.1174/2024).
Η παράταση αποφασίστηκε από την ΑΑ∆Ε και δόθηκε χωρίς να τη ζητήσει κανείς, διότι ήταν αδύνατη η λειτουργία του ψηφιακού δελτίου αποστολής από την πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε αφενός, ενώ οι εταιρείες µηχανογράφησης τους είπαν «δεν είµαστε έτοιµοι» αφετέρου.
Οι διάφορες τοποθετήσεις σχετικά µε την απαγόρευση της διακίνησης ελαιόλαδου, ότι «…µε το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παταχθεί η φοροδιαφυγή…», µόνο ως αστείο µπορεί να αντιµετωπιστεί.
«…η ΑΑ∆Ε θέλει να γνωρίζει περίπου πόση είναι η παραγωγή ελιάς, ώστε να βγάλει το µέσο όρο της παραγωγής του λαδιού…..», που ακούστηκε σε τηλεοπτικό πάνελ, αποτελεί ευσεβή πόθο, όπως τόσα και τόσα που νοµοθετούνται αλλά δεν µπορούν να εφαρµοστούν.
Ο ελαιοπαραγωγός µαζεύει τις ελιές σε τσουβάλια, τα τσουβάλια τα φορτώνει στο αγροτικό του και πηγαίνει στο ελαιοτριβείο. Ζυγίζει τα τσουβάλια πριν τα ρίξει στη χοάνη, ώστε να ξέρει πόσες ελιές µάζεψε.
Πριν συνεχίσω, ερώτηση προς την ΑΑ∆Ε: Αν ο ελαιοπαραγωγός είχε εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής από το χωράφι, µε εκτιµώµενη παραχθείσα ποσότητα ελιάς 1.000 κιλά και το ζυγολόγιο στο ελαιοτριβείο βγάλει 850 ή 1200 κιλά, τι θα είχατε καταλάβει;
Συνεχίζω…Ολοκληρώνεται η έκθλιψη της ελιάς και ο παραγωγός παραλαµβάνει π.χ. 200 κιλά ελαιόλαδου. Πάει στο Λογιστήριο, γίνονται οι υπολογισµοί, εκδίδεται το παραστατικό βάσει του οποίου πρέπει να πληρωθεί ο ελαιοτριβέας, φορτώνει το λάδι (σε τενεκέδες), πληρώνει και φεύγει.
Η όλη διαδικασία περισσότερο παραπέµπει στην επιβολή προστίµων και δεν έχει καµία άλλη λογική εξήγηση. Στο παραπάνω παράδειγµα, ο εν λόγω παραγωγός θα πάει στο σπίτι του 200 κιλά λάδι. Θα δώσει λάδι στα παιδιά του, ενδεχοµένως στον αδερφό του, ίσως σε κάποιον φίλο και τα υπόλοιπα θα τα κρατήσει.
Πώς ακριβώς βοηθά η έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής; Η διάθεση των δοχείων λαδιού στους παραπάνω έγινε χωρίς χρέωση, συνεπώς που υφίσταται φοροδιαφυγή; Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η φοροδιαφυγή υφίσταται όταν πουλάς οτιδήποτε χωρίς παραστατικό, όχι όταν διαθέτεις δωρεάν.
Το παραστατικό έκδοσης από το ελαιοτριβείο, περιλαµβάνει τα πάντα: παραδοθείσα ποσότητα ελιών, παραχθείσα ποσότητα λαδιού, παραδοθείσα ποσότητα λαδιού στον παραγωγό, τρόπος (µέσον) διακίνησης, τόπος προορισµού. Και εκδίδεται χρόνια τώρα, πάντα µε τον ίδιο προαναφερόµενο τρόπο. ∆εν βλέπω τίποτε άλλο παρά µόνο αναµενόµενη είσπραξη προστίµων από πλευράς ΑΑ∆Ε, δεν εξηγείται διαφορετικά όλο αυτό.
Λίγη προσοχή στα κανάλια
Καλό είναι στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, όποιοι εµφανίζονται, να προσέχουν τι λένε. Για παράδειγµα, σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εµβέλειας στο δελτίο ειδήσεων υπήρχε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο τίτλος «τέλος ο τενεκές λαδιού χωρίς παραστατικά – έρχονται βαριά πρόστιµα». Θερµή παράκληση: µην αφήνετε όποιον νά ‘ναι να βάζει τίτλους, στο κάτω µέρος της οθόνης, έχουν µατώσει τα µάτια µας µε όσα διαβάζουµε. Η παραπληροφόρηση θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκηµα, αλλά…
Εντατικοποίηση των ελέγχων
Ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι αλλάζει ριζικά, ειδικά µε την είσοδο στο σύστηµα της τεχνητής νοηµοσύνης. Προσέξτε τα παραστατικά που λαµβάνετε, φροντίστε να τεκµηριώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ότι πρόκειται για δαπάνες της επιχείρησης σας και ότι δεν είναι προσωπικά έξοδα.
Και µην ξεχνάτε, µπορείτε να πάρετε τιµολόγιο για τα πάντα. Ο λογιστής είναι υποχρεωµένος να τα καταχωρήσει. Στον έλεγχο όµως την τεκµηρίωση του εξόδου θα την κάνετε εσείς, όχι ο λογιστής σας.
Επιμέλεια: Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου - Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)