
Στην πράξη όμως και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι βέβαιη μία ακόμη παράταση στην εφαρμογή του μέτρου (άγνωστο το για πόσο), καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αδυνατούν να εφαρμόσουν για την ώρα όσα επιθυμεί ο Νομοθέτης. Παράλληλα, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, ενώ η Α’ Φάση για πληθώρα ΚΑΔ είναι να ξεκινήσει στις 1 Απριλίου και δεν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος ώστε να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις αυτές στα όποια νέα δεδομένα. Γενικά, ο κόσμος ζητάει επίσημη ενημέρωση, αφού πληθαίνουν οι απορίες όλων, όσο περπατάει ο Μάρτιος.
Από μεριάς της, η ΑΑΔΕ υποστηρίζει πως η υιοθέτηση του Ψηφιακού Δελτίου θα επιτρέψει σταδιακά την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο και σε βάθος χρόνου τον περιορισμό συγκεκριμένων τύπων φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, η υποχρέωση για έκδοση QR Code και διαβίβαση της διακίνησης σε πραγματικό χρόνο στην AAΔΕ, μπορούν σε περιπτώσεις μετακίνησης «κατεστραμμένων» αποθεμάτων με σκοπό την απόρριψη ή την διακίνηση αγαθών που (στα χαρτιά) δεν έχουν καμία εμπορευματική αξία, να ενισχύσουν σημαντικά το έργο των ελεγκτικών αρχών.
Ξεφυλλίστε το τεύχος 1008 της Agrenda σε υψηλή ανάλυση
Για την ώρα στα χαρτιά μόνο τα τσουχτερά πρόστιμα
Σχεδόν το σύνολο των άμεσα ενδιαφερόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων με τους οποίους επικοινώνησε η Agrenda, αδυνατούν να κατανοήσουν τις ουσιαστικές υποχρεώσεις που θα έχουν το επόμενο διάστημα, ενώ λαμβάνουν την διαβεβαίωση από πλευράς λογιστή πως το μέτρο θα πάρει εκ νέου παράταση.
Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα του κόσμου ανησυχεί πως με κάποιον τρόπο θα γίνει λάθος και θα βρεθούν σε ανύποπτο χρόνο με το πρόστιμο των 5.000 ευρώ (για απλογραφικό σύστημα). Εδώ να σημειωθεί πως απ’ την μια υπάρχει το δεδομένο της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης περί αυστηροποίησης του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αγαθών (συγκεκριμένα 10πλασιασμού προστίμου), όμως απ’ την άλλη για να ενεργοποιηθούν τα νέα και επαυξημένα πρόστιμα, απαιτούνται συγκεκριμένες εξουσιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν εκδοθεί.
Καταργείται πληθώρα απαλλαγών έκδοσης Δελτίου
Το σημαντικό πρόβλημα αναφορικά με την εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, είναι η καινούρια υποχρέωση περί έκδοσης παραστατικού από πλευράς πωλητή αλλά και η φαινομενική έλλειψη κατανόησης του Νομοθέτη για τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής δραστηριότητας.
Ενδεικτικά, μέχρι τις 31 Μαρτίου ισχύει βάσει παλαιού πλαισίου 2014, η απαλλαγή έκδοσης παραστατικών διακίνησης/παράδοσης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς, εφόσον το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη αυτών (τον έμπορο, μεταποιητή, κτλπ). Από 1 Οκτωβρίου για τους «μικρούς» και από 1 Απριλίου για τους «μεγαλύτερους» αγρότες/κτηνοτρόφους, αυτή η απαλλαγή παύει να υφίσταται, βάσει Α.1122/2024 – άρθρου 2.
Όπως έχει γράψει ξανά στο παρελθόν η Agrenda, η κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης «ανάποδου Δελτίου Αποστολής» ή «Δελτίου Ποσοτικής Διακίνησης» για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος -καθώς οι ειδικού έχουν γενική απαλλαγή- δημιουργεί μια επιπλέον υποχρέωση, χωρίς να ενισχύει τις Ελεγκτικές διαδικασίες ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις πραγματικές δυσκολίες έκδοσης από τους αγρότες.
Στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του 2014, διατηρείται καθεστώς απαλλαγής σε περίπτωση που εκδίδεται από τις παραλαμβάνουσες οντότητες (αγοραστές) το παραστατικό διακίνησης. Εναλλακτικά, η παραλαμβάνουσα οντότητα δύναται να καταχωρεί σε κατάλληλο αρχείο (κατάσταση) με την παραλαβή του γάλακτος, τα στοιχεία των εμπλεκομένων μερών, την ποσότητα και το είδος (ζωική προέλευση) του διακινούμενου γάλακτος, καθώς και την ημερομηνία που γίνεται η διακίνηση. Για τις ανάγκες της οντότητας που παραδίδει το γάλα, δίνεται από την παραλαμβάνουσα οντότητα αντίγραφο της συνταχθείσας κατάστασης ή άλλη δήλωση με ανάλογο περιεχόμενο.
Τώρα, με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, μία επαγγελματική ομάδα με έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους ηλικίας, ίσως κληθεί να έχει ίντερνετ στο στάβλο, να ξέρει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή/κινητό αλλά και να μπορεί να χειριστεί το κατάλληλο λογισμικό, είτε αυτό είναι επί πληρωμή, είτε το δωρεάν myDataApp, ώστε να εκδόσει κανονικά το Δελτίο Αποστολής.
Το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα εφαρμογής
Επίσημα, από την Πρωταπριλιά, οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ και όσες διακινούν ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο, καλούνται να μπουν υποχρεωτικά στην Α’ Φάση. Στην πρώτη φάση εφαρμογής συνοπτικά ενεργοποιούνται η ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση των σχετικών Τύπων Παραστατικών έναρξης της διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η ενημέρωση του Λήπτη.
Αξίζει να διευκρινιστεί πως το όριο του τζίρου στα 200.000 ευρώ αφορά στο ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση την υποβληθείσα, για το φορολογικό έτος 2022, δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή για όσα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες το οικείο φορολογικό έτος δεν έληξε στις 31/12/2022, με βάση την υποβληθείσα δήλωση του φορολογικού έτους που εκκίνησε εντός του 2022.
Α’ Φάση – Έκδοση και διαβίβαση δελτίων αποστολής στο myDATA
- Προαιρετικά έως 31 Μαρτίου
- Υποχρεωτικά από 1 Απριλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, καθώς και όσες διακινούν φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο.
Β’ Φάση – Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης και παράδοσης αγαθών
- Προαιρετικά από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου
- Υποχρεωτικά από 1 Οκτωβρίου για όλες τις επιχειρήσεις.