BACK TO
TOP
Φορολογικά

Παράταση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής ή παράταση στο θάνατο των αγροτικών επιχειρήσεων;

Σύµφωνα µε το δελτίο Τύπου ΥΠΕΘΟ - ΑΑ∆Ε, µετατίθενται οι ηµεροµηνίες έναρξης ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αποθεµάτων (δελτία αποστολής), µε σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αποθεµάτων (δελτία αποστολής), µε κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονοµίας & Οικονοµικών, Γιώργου Κώτσηρα, και του ∆ιοικητή της ΑΑ∆Ε, Γιώργου Πιτσιλή, ως εξής:

24_237

Γιώργος Παπαδημητρίου

2565
0

του Γιώργου Παπαδημητρίου*

Α’ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)

Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά µέχρι 1/6/2025, υποχρεωτικά από 2/6/2025:

 -Έως και την 1/6/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA, των δεδοµένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 ευρώ, εξαιρουµένων των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εµπορικού/λογιστικού προγράµµατος διαχείρισης (ERP) της µητρικής αλλοδαπής εταιρείας, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρµακα και ιατρικά αναλώσιµα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδοµικά και συναφή υλικά ανεξαρτήτως τζίρου).

-Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 2/6/2025.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά µέχρι 30/11/2025, υποχρεωτικά από 1/12/2025:

-Έως και τις 30/11/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA των δεδοµένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (λοιπές επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρµογής).

-Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2025.

Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, µεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)

Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Προαιρετικά από 1/8/2025 έως 30/11/2025, υποχρεωτικά από 1/12/2025:

-Από 1/8/2025 έως και 30/11/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA των δεδοµένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.

-Από 1/12/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρµα myDATA τα δεδοµένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η αναφορά της ΑΑ∆Ε για την παράταση του Ψηφιακού ∆ελτίου Αποστολής. Για µία ακόµη φορά, κάποιοι πιστεύουν ότι µε τον τρόπο αυτό βρήκαν τον τρόπο να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Μόνο που η φοροδιαφυγή δεν κυκλοφορά στα χωράφια, αλλά στα σαλόνια.

Η παράταση της έναρξης έκδοσης των δελτίων αποστολής ψηφιακά, το µόνο που κατάφερε είναι να δώσει κάποιες τελευταίες ανάσες ζωής στους αγρότες και στους καλλιεργητές γης. Μου είναι αδιανόητο να κατανοήσω το σκεπτικό που διέπει  την απόφαση για την χρήση τυ ψηφιακού δελτίου αποστολής.

∆ηλαδή: το φορτηγό που πάει καθηµερινά στο βουνό να παραλάβει το γάλα από την κτηνοτροφική µονάδα:

-Μέχρι τώρα εξέδιδε ο οδηγός δελτίο αποστολής (το οποίο λειτουργούσε ως δελτίο ποσοτικής παραλαβής), µε το οποίο παραλάµβανε το γάλα, επέστρεφε στην έδρα του και εξέδιδε το τιµολόγιο µε αυτοτιµολόγηση.

-Από 01/12/2025 θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να εκδίδει ψηφιακό δελτίο αποστολής, ενώ ο αγοραστής – έµπορος δεν θα µπορεί να εκδίδει.

Κι αν µέχρι τώρα οι άνθρωποι είχαν βρει έναν µπούσουλα, τώρα το πιο πιθανό είναι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, στο παράδειγµα µας οι κτηνοτροφικές µονάδες, οι εταιρείες γάλακτος να µην έχουν να συλλέξουν γάλα, κλπ., κλπ., κλπ.,

Η απορία µου: Τι ακριβώς κερδίζετε κύριοι µε τον τρόπο αυτό; Πώς ακριβώς πατάσσετε τη φοροδιαφυγή µε την απαγόρευση έκδοσης του ∆ελτίου Αποστολής από τον έµπορο ή µε το να υποχρεώνετε τον κτηνοτρόφο να εκδίδει ο ίδιος;

Η άποψη µου: θέλετε να κλείσετε ΟΛΕΣ τις µικρές επιχειρήσεις. Εσείς τι λέτε; Κάνω λάθος;

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι αλλάζει ριζικά, ειδικά µε την είσοδο στο σύστηµα της τεχνητής νοηµοσύνης. Προσέξτε τα παραστατικά που λαµβάνετε, φροντίστε να τεκµηριώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ότι πρόκειται για δαπάνες της επιχείρησης σας και ότι δεν είναι προσωπικά έξοδα. Και µην ξεχνάτε ότι µπορείτε να πάρετε τιµολόγιο για τα πάντα: από την αγορά τσάντας για τη σύζυγο, µέχρι και τις πάνες των µωρών σας.
Ως  λογιστής σας είµαι υποχρεωµένος να τα καταχωρήσω. Στον έλεγχο όµως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την τεκµηρίωση του εξόδου αυτού θα την κάνετε εσείς, όχι ο λογιστής σας.

∆ιαφορετικές ηµεροµηνίες υποβολής των δηλώσεων, διαφορετική µείωση φόρου

Κάποιος πολύ αρρωστηµένος νους αποφάσισε ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να έχουν διαφορετικό ποσοστό έκπτωσης φόρου, ανάλογα µε το χρόνο υποβολής. Π.χ., αν υποβάλλεις τη δήλωση έως 30/4 η έκπτωση φόρου θα είναι 4%, αν την υποβάλλεις έως 15/6 η έκπτωση θα είναι 3% και αν την υποβάλλεις από 16/6 έως 15/7 η έκπτωση του φόρου θα είναι 2%. Το αστείο είναι ότι, σε όλες τις περιπτώσεις η ηµεροµηνία καταβολής είναι έως 31/7. Πόσο γραφικοί µπορούν γίνουν κάποιοι…



*Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία