Μια νέα πηγή αβεβαιότητας για το νέο πλαίσιο κανονισµού για τις κρατικές ενισχύσεις, στη γεωργία, τις αγροτικές περιοχές και τη δασοκοµία που θα ισχύσει από το 2021 συνιστά το γεγονός ότι µόλις δύο εβδοµάδες πριν τις Ευρωεκλογές η Κοµισιόν έθεσε σε τρίµηνη διαβούλευση την αξιολόγηση και την αναθεώρηση των σχετικών κανόνων, η οποία θα διαρκέσει µέχρι τις 19 Ιουλίου.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τον διακεκριµένο αγροοικονοµολόγο του Πανεπιστίµιου Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, Άλαν Μάθιους η παράµετρος ευρωεκλογές αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κατάρτιση των στρατηγικών σχεδίων των κρατών-µελών για την ΚΑΠ ως τα τέλη του 2019, σε συνδυασµό µε την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον τρόπο µε τον οποίο ορισµένες από τις παρεµβάσεις που ενδεχοµένως επιθυµούν να προτείνουν µπορεί να αντιµετωπιστεί στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα αποτελέσει σηµαντική πηγή αβελτηρίας και ενδεχοµένως, ένα σηµαντικό εµπόδιο στην ολοκλήρωση αυτών των σχεδίων.
Κατά τον ίδιο, για να ελαχιστοποιηθεί αυτή η αβεβαιότητα, θα ήταν σηµαντικό να διευκρινίσει η Επιτροπή τις προθέσεις της όσον αφορά την αναθεώρηση των µέσων για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τοµέα µε την πρώτη ευκαιρία, δεδοµένου ότι στον προτεινόµενο κανονισµό Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, σχεδόν όλοι αυτοί οι λεπτοµερείς κανόνες και προδιαγραφές καταργούνται. Βέβαια, µια λύση θα ήταν να παραµείνουν ως έχουν οι κανόνες, λέει ο Μάθιους, ωστόσο, µια τέτοια προοπτική θα «καταργούσε» την ευελιξία προς τα κράτη που ευαγγελίζεται η Κοµισιόν. «Για τις διοικήσεις των κρατών µελών, η απουσία ασφάλειας δικαίου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τώρα εναπόκειται στα κράτη µέλη να θεσπίσουν λεπτοµερείς κανόνες στα στρατηγικά τους σχέδια, χωρίς να ξέρουν τι θα συµβεί µε τις κατευθυντήριες γραµµές περί κρατικών ενισχύσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι η «καθαρή» κρατική ενίσχυση για µέτρα που µοιάζουν µε Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως «καθαρή» κρατική ενίσχυση για τους ειδικούς στόχους της ΚΑΠ.
«Αν όµως τα κριτήρια έγκρισης των µέτρων κρατικών ενισχύσεων παραµείνουν ασαφή, σε ποια βάση θα µπορούσαν τα κράτη µέλη να κοινοποιούν αυτές τις «καθαρές» κρατικές ενισχύσεις για να κάνουν χρήση της ταχείας διαδικασίας ελλείψει ασφάλειας δικαίου ως προς το τι είναι η Επιτροπή είναι διατεθειµένη να δεχθεί ως «νόµιµη» κρατική ενίσχυση την επιδίωξη των στόχων της ΚΑΠ;», διερωτάται ο Μάθιους δεδοµένου ότι οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στη διαχείριση της ενιαίας αγοράς.
Η εν λόγω διαβούλευση απευθύνεται σε δηµόσιες αρχές που χορηγούν ή διαχειρίζονται κρατικές ενισχύσεις, µε στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά µε το ισχύον πλαίσιο κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και το σχεδιασµό του επόµενου για την περίοδο 2021-2027.
Τα αποτελέσµατα θα συµπεριληφθούν σε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά µε την αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων και την εκτίµηση των επιπτώσεων για την έγκριση νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την περίοδο 2021-2027. Σύµφωνα πάντως µε τις παρατηρήσεις Μάθιους για τα άρθρα που περιλαµβάνονται στην νέα πρόταση της ΚΑΠ και τις κρατικές ενισχύσεις διακρίνεται µία στροφή της όποιας στήριξης στο πνεύµα της τοπικής ανάπτυξης, ήτοι των ειδικών στόχων της ΚΑΠ.