BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Άρνηση με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις διατυπώνουν οι Γερμανοί

Κοµβικές αλλαγές στα νοµικά κείµενα της ΚΑΠ προσπαθεί να περάσει η Γερµανία, η οποία σε µία κίνηση στρατηγικής φέρεται να αρνήθηκε να συνυπογράψει το κείµενο 17 κρατών-µελών για διατήρηση του προϋπολογισµού της νέας περιόδου στα τρέχοντα επίπεδα. Το κείµενο αυτό, που υπογράφει και η Ελλάδα, κάνει λόγο για τις δυσανάλογα αυξηµένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τους αγρότες τη νέα περίοδο, ωστόσο το Βερολίνο µε non paper που είχε διαρρεύσει το Σεπτέµβριο ζητούσε περαιτέρω µείωση του συνολικού προϋπολογισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2-Voridis_Klockner

Γιώργος Κοντονής

2
0

Συγκεκριµένα, η Γερµανία, στο πλαίσια του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας την περασµένη εβδοµάδα εξέφρασε για πρώτη φορά την έντονη αντίθεσή της για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. «Είναι εξαιρετικά σηµαντικό για εµάς να υπάρξει µείωση των συνδεδεµένων ενισχύσεων, οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά», δήλωσε συγκεκριµένα στους δηµοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Λουξεµβούργο για τις ανάγκες του συνεδρίου, η Γερµανίδα υπουργός Τζούλια Κλόκνερ. Σηµειώνεται εδώ πως οι γερµανικές αρχές έχουν καταργήσει τις συνδεδεµένες ενισχύσεις από το 2013. Με αυτά υπόψη, από διπλωµατικές πηγές στην Ευρώπη έγινε γνωστό ότι η µεταρρύθµιση της ΚΑΠ αναµένεται να «κλειδώσει» στο δεύτερο εξάµηνο του 2020, υπό γερµανική προεδρία, µε ό,τι και να σηµαίνει αυτό.

Παράλληλα, πολλές αντιπροσωπίες επανέλαβαν στο συµβούλιο ότι δεν θα µπορούσε να επιτευχθεί συµφωνία για τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ πριν από τη σύναψη συµφωνίας για το επόµενο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο και κάποιες άλλες έλαβαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις γνωστές θέσεις τους σχετικά µε τα θέµατα εξωτερικής σύγκλισης, τη µείωση των πληρωµών και τα ποσοστά συγχρηµατοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την εισήγησή του, πέρα από το θέµα της µη περικοπής του προϋπολογισµού,  περιορίστηκε στο να ζητήσει την εξαίρεση των µικροκαλλιεργητών από τις περιβαλλοντικές αιρεσιµότητες και κυρώσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά