BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ευνοεί την Ελλάδα η ΚΑΠ να κλείσει επί γερμανικής προεδρίας

Σθεναρή διαπραγμάτευση κατά της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης και μείωσης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

apostolou_v_3

Μαρία Γιουρουκέλη

1
0

Σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα που συζητήθηκε την Πέμπτη 24/10/2019 (με αριθμό 115/21-10-2019), με θέμα:: «Αντιμετώπιση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων του αγροτικού χώρου», ο Βαγγέλης Αποστόλου, εκφράζει την άποψη πως θα ήταν καλύτερο τα νομικά κείμενα της ΚΑΠ να κλείσουν επί Γερμανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2020, επειδή εκτιμά πως η Γερμανία στάθηκε ευνοϊκά σε όλη αυτήν την προσπάθεια που έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πλήρους σύγκλισης.

Παράλληλα, καταθέτει πρόταση να ενταχθούν μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις επιλέξιμες εκτάσεις οχτώ με δέκα εκατομμύρια στρέμματα.

«Κλείνοντας θέλω να σας καταθέσω και μια πρόταση. Αυτήν την ώρα το μεγάλο μας ζήτημα είναι ότι έχουμε -όπως κι εσείς είπατε- λίγες εκτάσεις και επειδή οι ενισχύσεις αυτές δίνονται με βάση τις εκτάσεις, έχουμε πρόβλημα. Προχωρήστε, κύριε Υπουργέ, στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για τις βοσκήσιμες γαίες, έχουμε φτάσει σε σημείο να μπορούσε να εντάξουμε στη διαδικασία Omnibus οχτώ με δέκα εκατομμύρια στρέμματα. Καταλαβαίνετε ότι αν αυτές οι εκτάσεις μπουν μέσα στις επιλέξιμες για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας, τότε και θα μειωθεί πάρα πολύ αυτή η διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες και ταυτόχρονα, θέλω να πιστεύω, ότι θα βοηθήσουμε και ουσιαστικά την κτηνοτροφία. Είναι μια λύση, θα σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση Αποστόλου

«Κύριε Πρόεδρε, επειδή το θέμα της επίκαιρης ερώτησης αφορά την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να διασφαλίσουμε τους κοινοτικούς πόρους του αγροτικού τομέα χρειάζομαι μία ανοχή όσον αφορά τον χρόνο και νομίζω ότι και ο κύριος Υπουργός θα τη χρειαστεί, γιατί είναι πολύ σοβαρό το συγκριμένο ζήτημα.

Κύριε Υπουργέ, η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ έγινε στο Chambord της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προθέσεις της έγινε τον Νοέμβριο του 2017 όπου και ακολούθησε μετά από λίγες μέρες ένα Συμβούλιο Γεωργίας που είχε ως βασικό θέμα τις ανακοινώσεις για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μάρτη του 2018, γιατί εκεί αναδείχθηκαν ουσιαστικά δυο προτάσεις μείωσης των ενισχύσεων. Η μία ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μιλούσε για μείωση της ΚΑΠ, του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και ταυτόχρονα για το πλαίσιο που προτείνει να διαμορφωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων που είχαν σχέση με την πλήρη, άμεση εξωτερική σύγκλιση. Αυτά από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διαδικασία της συζήτησης αναδείχθηκε και η πρόταση των λεγόμενων χωρών της Βαλτικής-Πολωνίας, οι οποίες κατέθεσαν πρόταση για πλήρη εξωτερική σύγκλιση.

 Εμείς, λοιπόν, από την πρώτη ανακοίνωση της Επιτροπής και μέχρι ουσιαστικά το Συμβούλιο του Μάρτη του 2018 αντιδράσαμε ενεργά και μετά από επαφές που είχαμε με ομολόγους Υπουργούς δημιουργήσαμε τις απαραίτητες συμμαχίες και συντάξαμε ένα κοινό υπόμνημα που υπογράφηκε στη Μαδρίτη, μαζί με τους Υπουργούς Γεωργίας της Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Φινλανδίας, με το οποίο ζητούσαμε τη διατήρηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το υπόμνημα αυτό υποστηρίχθηκε και από άλλους εννιά Υπουργούς, το παρουσιάσαμε στο Συμβούλιο Γεωργίας στις 18/6 στις Βρυξέλλες και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Μάλιστα τις θέσεις που εκφράσαμε τις υπερασπίστηκε δημόσια με δήλωσή του και ο Προέδρος της Γαλλίας Μακρόν.

Αναλάβαμε επίσης πρωτοβουλία μαζί με τους Ιταλούς και συνυπογράψαμε κοινή δήλωση κατά της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ολλανδία.

 Άμεσα, δε, στα πλαίσια του Συμβουλίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Επίτροπο κ. Hogan, στον οποίο αναπτύξαμε με επιχειρήματα και στοιχεία ότι η πλήρης εξωτερική σύγκλιση θα είναι καταστροφική για την ελληνική γεωργία. Θα σας καταθέσω σχετικό δελτίο Τύπου όπου αναφέρονται αναλυτικά οι θέσεις που παρουσιάσαμε και βέβαια αντιληφθήκαμε ότι συμμερίζεται τις απόψεις μας ο κύριος Επίτροπος.

Για τη συζήτηση που έγινε και για τις θέσεις όλων των κρατών-μελών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα σας καταθέσω ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου αναλυτικά αναφέρεται τι στάση τήρησαν όλες οι χώρες.

Εκεί λοιπόν, σε αυτήν τη διαδικασία καταφέραμε και πήραμε ουσιαστικά μια νίκη, η οποία εξαφάνισε τη λέξη «πλήρης σύγκλιση» στην πρόταση που συζητιόταν. Δηλαδή, στα συμπεράσματα πλέον του Συμβουλίου Προεδρίας εξαφανίστηκε η λέξη «πλήρης». Την υπερψήφισαν την πρότασή μας αυτή είκοσι τρεις χώρες. Ήταν μια σημαδιακή νίκη. Δεν συμφώνησαν οι χώρες που σας είπα προηγούμενα και η Ρουμανία που δήλωσε αποχή. Ήδη έχει φανεί από το κείμενο συμπερασμάτων που η Προεδρία έχει ετοιμάσει. Βρίσκεται σήμερα στα χέρια σας. Το ξέρετε, γιατί ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2018 οι προτάσεις της.

Εγώ θα επανέλθω στη δευτερολογία μου αφού ακούσω και τις προσεγγίσεις που έχετε όσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις.

 Κύριε Υπουργέ, το σίγουρο είναι ότι δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη. Υπάρχουν, όμως, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την αντιμετώπιση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και για την αντιμετώπιση της σύγκλισης. Όμως, δεν έχει κλείσει. Το ζήτημα είναι ότι όντως το θέμα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ είναι ένα θέμα το οποίο στο Συμβούλιο Κορυφής έχει ήδη αντιμετωπιστεί και θα ξαναπάει πάλι, αλλά το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης είναι αποκλειστικά δικό μας θέμα, όσον αφορά τις επιπτώσεις για τη χώρα μας οι οποίες θα είναι επώδυνες.

Εκεί ήδη υπάρχουν τρία σενάρια. Γνωστοποίησε τρία σενάρια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με αυτά τα τρία σενάρια, εμείς θα πρέπει οπωσδήποτε να επιμείνουμε στο ένα από αυτά, το οποίο λέει ότι δεν συμφωνούμε για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση. Μάλλον, να μη συνεχιστεί καμία σύγκλιση, να μην υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά. Υπάρχει τέτοιο σενάριο. Υπάρχει το άλλο σενάριο που προτείνουν οι άλλες χώρες και υπάρχει και ένα σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις που έχουμε καταθέσει εξαφανίζοντας τον όρο «πλήρης». Το λέω έτσι γιατί θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη νίκη.

Όμως, εσείς θα αποφασίσετε τώρα και κάνουμε αυτή τη συζήτηση, διότι και η Προεδρία αυτή την ώρα της Φιλανδίας, όπως και όλες οι χώρες που ασκούσαν Προεδρία τα τελευταία χρόνια, είχαν τη θέληση, τη διάθεση να κλείσουν αυτό το θέμα, για να το παρουσιάσουν για επιτυχία. Αν και γίνονται συζητήσεις –εσείς τα ξέρετε καλύτερα- ιδιαίτερα από τη Φιλανδική Προεδρία αυτήν την ώρα να κλείσει το θέμα, δεν φαίνεται να κλείνει, όπως δεν θέλουμε και εμείς να κλείσει κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας που είναι η Κροατία. Δεν είναι ευμενείς οι απόψεις της για τα δικά μας θέματα. Όμως, επειδή ακολουθεί η Γερμανική Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2020, τότε μπορούν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις, επειδή και η Γερμανία στάθηκε ευνοϊκά σε όλη αυτήν την προσπάθεια που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε την πλήρη σύγκλιση. Πιστεύουμε ότι τότε μπορεί να γίνει.

 Κλείνοντας θέλω να σας καταθέσω και μια πρόταση. Αυτήν την ώρα το μεγάλο μας ζήτημα είναι ότι έχουμε -όπως κι εσείς είπατε- λίγες εκτάσεις και επειδή οι ενισχύσεις αυτές δίνονται με βάση τις εκτάσεις, έχουμε πρόβλημα. Προχωρήστε, κύριε Υπουργέ, στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για τις βοσκήσιμες γαίες, έχουμε φτάσει σε σημείο να μπορούσε να εντάξουμε στη διαδικασία Omnibus οχτώ με δέκα εκατομμύρια στρέμματα. Καταλαβαίνετε ότι αν αυτές οι εκτάσεις μπουν μέσα στις επιλέξιμες για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας, τότε και θα μειωθεί πάρα πολύ αυτή η διαφορά που υπάρχει με τις υπόλοιπες χώρες και ταυτόχρονα, θέλω να πιστεύω, ότι θα βοηθήσουμε και ουσιαστικά την κτηνοτροφία. Είναι μια λύση, θα σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσπαθήστε να διασφαλίσουμε τους πόρους, γιατί και εσείς το ξέρετε και όλοι, ειδικά οι Έλληνες αγρότες ότι χωρίς αυτούς τους πόρους δεν θα υπάρξει μέλλον για την ελληνική γεωργία.

 Την ανησυχία που έχουμε ως χώρος, πρέπει να την αναδεικνύουμε και εσείς ιδιαίτερα σε κάθε ευκαιρία. Αυτό ήταν το νόημα του δελτίου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα συμβούλιο χωρίς ουσιαστικά από δω και πέρα να βάζουμε το θέμα, ιδιαίτερα της εξωτερικής σύγκλισης. Αυτό ήταν το νόημα. Μην το παίρνετε ότι έτσι βρισκόμαστε σε μία αντιπαράθεση. Οπωσδήποτε οι διαφορές μας είναι τεράστιες και επειδή έχουμε κάνει προσπάθειες μεγάλες για το συγκεκριμένο θέμα, θέλουμε να τις αναγνωρίσετε και αυτό κάνατε.».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά