Η πρόσκληση για διακοπή της διαδικασίας εξωτερικής σύγκλισης περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο που δεν κυκλοφορεί στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2013, η εξωτερική σύγκλιση αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών στη μέση στήριξη ανά εκτάριο μετά τη διεύρυνση της Ανατολής. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να επιτρέψει σταδιακά ίσες άμεσες πληρωμές για όλα τα κράτη μέλη.
Αν και το non paper δεν φέρει υπογράφοντες, στην αρχή του εγγράφου αναφέρεται μια παρόμοια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 από το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, μια ΚΑΠ με οποιαδήποτε εξωτερική σύγκλιση θα θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια εκσυγχρονισμού και θα στρεβλώσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Δεν υπάρχει τίποτα δίκαιο και αποτελεσματικό όσον αφορά την εξίσωση της στήριξης του εισοδήματος ανά εκτάριο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει το έγγραφο.
Κάτω από την πίεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η προεδρία της Φινλανδίας εισήγαγε ένα νέο κριτήριο για τα κράτη μέλη που δεσμεύουν την εξωτερική σύγκλιση να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο ενίσχυσης ανά εκτάριο άμεσων πληρωμών έως το 2027.
Διαβάστε επίσης: Με τα ίδια λεφτά θα «τρέξει» η ΚΑΠ το 2021 ανεξαρτήτως συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Ωστόσο, το ποσό των χρημάτων ανά εκτάριο δεν έχει καθοριστεί και θεωρείται ότι πρόκειται για κάτι διαπραγματεύσιμο.
Έτοιμοι για τον αγώνα
«Έχουμε ξαναρχίσει όλες τις πρωτοβουλίες μας για εξωτερική σύγκλιση, διότι πιστεύουμε ότι δεν είναι η σωστή επιλογή και δεν είναι βιώσιμη για τους αγρότες μας», υποστηρίζει η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Τερέζα Μπελάνοβα.
Ερωτηθείς για την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών στην πρόταση της Φινλανδίας, ο φινλανδός υπουργός Γεωργίας Jari Leppä δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, λέγοντας ότι αυτά είναι τα είδη των ερωτήσεων για τις οποίες οι φιλοδοξίες και οι επιθυμίες μεταξύ των κρατών μελών διαφέρουν ελαφρώς.
«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός χωρίς να μπορέσουμε να βρούμε έναν συμβιβασμό. Είναι φυσικό τα κράτη μέλη να έχουν διαφορετικές απόψεις », είπε.
Η εξωτερική σύγκλιση είναι ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στον νέο Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski, ο οποίος προέρχεται από την Πολωνία.
Στη δεύτερη ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες πρωτοβουλίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη σύγκλιση, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση, αφού 15 χρόνια μετά τη διεύρυνση του 2004, ο διαχωρισμός μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών μελών δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχει, πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη τύπου μετά το Συμβούλιο Agrifish, ο Wojciechowski δήλωσε ότι συζητά επί του παρόντος το θέμα με τα κράτη μέλη εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορεί να δει περιθώρια για πολιτικό συμβιβασμό.
«Οι χώρες που έχουν υψηλότερες πληρωμές φοβούνται τη σύγκλιση επειδή δεν θέλουν τους αγρότες τους να χάσουν κάτι», είπε, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη Ευρωπαίοι αγρότες που θα απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο χάρη στη σύγκλιση.
«Κανείς δεν λέει ότι όλες οι ενισχύσεις ανά εκτάριο θα είναι ίσες στα κράτη μέλη μας, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις πληρωμές στις χώρες όπου είναι χαμηλές», ανέφερε.
Οποιαδήποτε φιλοδοξία για μεγαλύτερη εξωτερική σύγκλιση εξαρτάται από την τελική συμφωνία για έναν ισχυρό επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, προειδοποίησε ο Wojciechowski.