Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, διαμορφώθηκε ωστόσο μιας σαφής γραμμή πλεύσης η οποία λέει ότι χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι αγρότες μέσα στη χρονιά θα πρέπει να δοθούν πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και άμεσα ώστε να μην καμφθεί η παραγωγική τους δραστηριότητα.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται επίσης σοβαρά έπειτα από πιέσεις κυρίως από την Ιρλανδία, μέτρα αποθεματοποίησης στο κρέας και στο γάλα, κάτι το οποίο έχει ζητήσει και επίσημα το ευρωπαϊκό όργανο των γαλακτοβιομηχανίων.
Όσον αφορά τους αγρεργάτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της μετακίνησης εποχιακών εργαζομένων από το εξωτερικό. Τα προστατευτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19, τα οποία αντιμετωπίζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο στα κράτη μέλη, έχουν διαταράξει μαζικά τις συνήθεις ταξιδιωτικές δραστηριότητες των αγρεργατών.
Εν τω μεταξύ, αρνητική εμφανίστηκε η Γερμανία σε επιπλέον έκτακτα μέτρα ρύθμισης της αγοράς, εκτός από αυτά που βρίσκονται στην «παλέτα» της ΚΑΠ.
Nωρίτερα το agronews έγραφε
Έκτακτη πιστωτική γραμμή για τους αγρότες ευκολίες στις πληρωμές και τρένα με αγρεργάτες υπόσχονται οι Βρυξέλλες
Δυνατότητα προκαταβολής του τσεκ (άμεσες ενισχύσεις 2020) ακόμα και σήμερα, πλήρη ευελιξία στον τρόπο υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων, έκτακτες δανειοδοτήσεις και τρένα με αγρεργάτες,
εξετάζουν οι Βρυξέλλες μετά από πρόταση και του Ευρωκοινοβουλίου.
Tη δέσμη μέτρων παρέδωσε με εντολή του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής Norbert Lins στον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι ενόψει της συζήτησής του με τους αρμόδιους υπουργούς το μεσημέρι της 25ης Μαΐου.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται η μέγιστη ευελιξία στο χρόνο καταβολής πληρωμών άμεσων ενισχύσεων, η ιδιωτική αποθεματοποίηση σειράς προϊόντων, η μίσθωση μεταφορικών μέσων για αγρεργάτες και το άνοιγμα έκτακτης πιστωτικής γραμμής μόνο για αγρότες.
Τα μέτρα λοιπόν που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά και το γράμμα του επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής είναι:
Μέγιστη ευελιξία στο χρόνο καταβολής πληρωμών άμεσων ενισχύσεων, σε διοικητικούς ελέγχους και παρόμοιες παρεκτροπές στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2020.
Θέσπιση «πράσινης γραμμής» στα σύνορα για όλα τα αγροεφόδια (λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά) όπως γίνεται με τα τρόφιμα.
Μίσθωση μεταφορικών μέσων όπως τρένων, λεωφορείων, αεροπλάνων για τη μεταφορά αγρεργατών για τις ανάγκες σε δενδροκαλλιέργειες, κηπευτικά και αμπέλια εκ περιτροπής του κλεισίματος των συνόρων.
Ολοκληρωμένη στρατηγική παρόμοια με εκείνη της κρίσης γάλακτος το 2016, με στήριξη των τομέων που πλήττονται
Ενεργοποίηση έκτακτης πιστωτικής γραμμής για αγρότες
Ειδικά μέτρα για ευπαθή και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, με διάθεσή τους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.
Ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης σε τρόφιμα που επλήγησαν από το κλείσιμο εστιατορίων και ξενοδοχείων.
Αναλυτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι και την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας Μαρίγια Βούκοβιτς αναφέρει:
Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κήρυξε την επιδημία COVID-19 πανδημία. Ταυτόχρονα, η ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της «προστασίας της υγείας, της ελαχιστοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό σημαίνει ότι, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών μας, πρέπει να διασφαλιστεί η συνεχής ροή αγαθών και βασικών υπηρεσιών στην εσωτερική μας αγορά, ως βασικό μέσο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα να παράσχουν κοινή απάντηση σε αυτή την κοινή πρόκληση, τη μεγαλύτερη από την μεταπολεμική περίοδο.
Η Επιτροπή Γεωργίας που μου έδωσε εντολή να στείλω την παρούσα επιστολή θέλει να σας ευαισθητοποιήσει για το γεγονός ότι σε αυτή την κατάσταση οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν αγωνίζονται μόνο να συνεχίσουν την καθημερινή τους εργασία, αλλά ακόμη περισσότερο αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες πρόσβασης στα μέσα παραγωγής και στο να παραδώσουν τα προϊόντα τους στους ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτή η σοβαρή κατάσταση απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης για να μπορέσει ο τομέας να συνεχίσει να λειτουργεί ενόψει αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης.
Αναγνωρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στους αγρότες προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή της αίτησής τους για στήριξη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι προφανώς αδύνατο σε αυτό το στάδιο να προβλεφθεί το τέλος αυτής της κρίσης καλούμε την Επιτροπή να προετοιμάσει μια στρατηγική ενόψει τυχόν περαιτέρω δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ, που θα περιλαμβάνει τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο πυλώνα, καθώς και ζητήματα όπως το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, τους ελέγχους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για σκοπούς επαλήθευσης, και τις αιτήσεις ενίσχυσης. Ο γενικός στόχος πρέπει να είναι σε αυτή τη στιγμή της κρίσης η απλούστευση των διαδικασιών όσο το δυνατόν περισσότερο, παράλληλα με τη χορήγηση της μέγιστης ευελιξίας στα κράτη μέλη και την παροχή γενικών παρεκκλίσεων κατά την εφαρμογή των μέτρων της ΚΑΠ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να προστατευθεί η ευρωπαϊκή γεωργία και οι αγροτικές περιοχές.
Λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του COVID-19, ορισμένα κράτη μέλη έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων ή πλήρη κλείσιμο των συνόρων τους. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής με τη δημοσίευση των «Κατευθυντήριων γραμμών για τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αγαθών και βασικών υπηρεσιών», ιδιαίτερα σημαντική για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου.
Παρόλα αυτά, καλούμε την Επιτροπή να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα, όχι μόνο να επιτρέψει στα τρόφιμα να περάσουν τα σύνορα μέσω των «πράσινων διαδρόμων» αλλά και να επιτρέψουν ουσιαστικές εισροές, όπως ζωοτροφές, λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και εξοπλισμό και υλικά για την αγροβιομηχανία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν τα βασικά αγαθά τους στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στις διασυνοριακές μεταφορές συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων και κανονισμών που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί καθώς παραβιάζουν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.
Ακόμη περισσότερο, και ειδικά για τη γεωργία, δεδομένου ότι η ελεύθερη κυκλοφορία της εργασίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα: αρκετοί τομείς της γεωργίας, κυρίως τα οπωροκηπευτικά αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια, εξαρτώνται από την εποχική εργασία. Η κρίσιμη πρόσβαση αυτών των εργαζομένων, που προέρχονται κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Δυτικής Ευρώπης, θα πρέπει να διευκολυνθεί με μια συμφωνία μεταξύ των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Με τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στους εποχικούς εργαζόμενους με ειδικά λεωφορεία ή τρένα ή ακόμη και αεροπλάνα, θα μπορούσε να διατηρηθεί η λειτουργία των γεωργικών τομέων. Ως εκ τούτου, καλούμε την Επιτροπή να συντονίσει τις σχετικές δράσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία προσφορά εργασίας στους βασικούς τομείς της γεωργίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που επιτρέπουν την πλήρη προστασία αυτής της εποχιακής εργασίας από την επιδημία.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε την Επιτροπή να παράσχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με τους αγρότες όσον αφορά τις ευθύνες τους ως εργοδότες έναντι του εργατικού τους δυναμικού στο σημερινό πλαίσιο.
Ένα άλλο θέμα ανησυχίας είναι η κρίσιμη κατάσταση στις γεωργικές αγορές. Και πάλι, αναγνωρίζουμε με ευχαρίστηση την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το «Προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικής ενίσχυσης για την υποστήριξη της οικονομίας στην τρέχουσα εστία COVID-19» και τις ειδικές διατάξεις για τους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν με ευελιξία αυτές τις εξουσιοδοτήσεις με τον μέγιστο σεβασμό των κανόνων ανταγωνισμού προσφέροντας παράλληλα στήριξη στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, ιδίως στις ΜΜΕ. Επιπλέον, καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική, όπως και κατά τις κρίσεις της ευρωπαϊκής αγοράς γάλακτος το 2016, να υποστηρίξει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο και μέσω της ενεργοποίησης πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες.
Αυτά τα ειδικά μέτρα και η στοχοθετημένη υποστήριξη είναι απαραίτητα κυρίως για ευπαθή προϊόντα, όπου πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης, παράλληλα με την παροχή κοινωνικών και οικονομικών οφελών.
Επιπλέον, η ειδική ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τα προϊόντα και τους τομείς των οποίων η οικονομική βιωσιμότητα τίθεται σε κίνδυνο λόγω του κλεισίματος σημαντικών σημείων διάθεσης στην αγορά όπως η HoReCa (σ.σ ξενοδοχεία, εστίαση, catering). Η απομάκρυνση των προϊόντων αυτών από την αγορά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά αρκετά μεγάλo για να ξεπεραστεί η πανδημία, θα συνέβαλε σημαντικά στη σταθεροποίηση των τιμών της αγοράς.
Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου AGRIFISH, αγαπητή υπουργός, οι αγρότες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να διατηρήσουν τον εφοδιασμό των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας έτσι την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, περιμένουν αποφασιστικές και αποτελεσματικές ενέργειες για την ανακούφιση τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης.
Εμείς, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών και των αλιέων δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε το μερίδιό μας.
Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Τετάρτη 25 Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).
Οι βασικές θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η πατρίδα μας στο Συμβούλιο εν μέσω της κρίσης συμπυκνώνονται στις προσπάθειες που καταβάλλει στην παρούσα φάση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιας στοχευμένης στήριξης των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται. Η προσέγγιση και η στήριξη αυτή προφανώς θα συνεκτιμάται και θα συνυπολογίζεται καθώς θα εξελίσσεται η κρίση και αυτό απαιτεί μεθοδικότητα και επιμονή ώστε τα μέτρα στήριξης να κατευθύνονται στους παραγωγικούς τομείς που τα χρειάζονται περισσότερο για να πιάνουν τόπο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναμένεται η διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα πρέπει να κινηθεί υιοθετώντας ευέλικτες πολιτικές τόσο στα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων όσο και στα ζητήματα της αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει ώστε να υπαχθούν στα ανακουφιστικά μέτρα της Κυβέρνησης οι παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες προφανώς έχουν πληγεί και συμπεριελήφθησαν στη σχετική λίστα των αντίστοιχων ΚΑΔ και επιπλέον έχει μετακινήσει κατά δύο μήνες τις συμβατικές υποχρεώσεις παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους παραγωγούς καταγράφοντας τα προβλήματα και μελετώντας τους τρόπους επίλυσης τους.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ενισχύθηκε η ρευστότητα με την επιτάχυνση και την ταχύτερη πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κροατική Προεδρία διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία και την αλιεία με τη συμμετοχή των Επιτρόπων ΕΕ Janusz Wojciechowski και Virginijus Sinkevičius, προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković συγκάλεσε μια τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Σε εποχές όπως αυτό, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια των τροφίμων, η διαθεσιμότητα και η παραγωγή τροφίμων ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν.
"Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, είναι καθοριστικής σημασίας να εντοπιστούν τα κρίσιμα εμπόδια που προκαλούνται από την πανδημία 19. Καταφέραμε να το εντοπίσουμε σήμερα. Τα κυριότερα θέματα που επεσήμαναν τα περισσότερα κράτη μέλη ήταν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και στη λειτουργία των συστημάτων παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς και το ανεπαρκές εργατικό δυναμικό λόγω κλεισίματος των συνόρων, κοινωνικών αποστάσεων, υποχρεωτικής απομόνωσης ή καραντίνας. Μετά τη σημερινή ανταλλαγή, έχουμε μια σαφέστερη ιδέα για την κατάσταση. "Marija Vučković, Υπουργός Γεωργίας
Ανταποκρινόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η Επιτροπή αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία επένδυσης Corona Response Investment Initiative για να κατευθύνει γρήγορα τις ευρωπαϊκές δημόσιες επενδύσεις ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19. Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, αυξήθηκαν τα μέγιστα ποσά έως 120 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ή 100 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, το κατώτατο όριο καθορίζεται σε 800 000 ευρώ. Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας υποβολής της ενιαίας αίτησης άμεσων ενισχύσεων και άλλων εκτάσεων και ζώων που σχετίζονται με το 2020.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετα ειδικά και στοχοθετημένα μέτρα για τη στήριξη του γεωργικού και αλιευτικού τομέα της ΕΕ, ανταποκρινόμενα στις ειδικές ανάγκες κάθε χώρας. Επιπλέον, οι Υπουργοί και η Επιτροπή επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να διερευνήσουν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη των παραγωγών μας. Η Προεδρία θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή ανταλλαγή ως βάση για τις μελλοντικές εργασίες τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι Υπουργοί επεσήμαναν ότι υπήρξε και θα είναι διαθέσιμο αρκετό φαγητό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, και η εισαγωγή «πράσινων λωρίδων» για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση μαζί με την ευελιξία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις συμβάλλουν στην υπέρβαση αυτής της κατάστασης.
Τα κράτη μέλη πρότειναν πρόσθετα μέτρα ως πιθανή απάντηση στην κρίση του κοροναϊού στη γεωργία και την αλιεία, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης ή της παρέκκλισης από ορισμένες διαδικασίες, για παράδειγμα όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους, την τροποποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, την υποβολή εκθέσεων ή την εκπλήρωση υποχρεώσεων από τους δικαιούχους. Έχει προταθεί αυξημένη ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων της ΚΓΠ και τη μεταφορά εγκεκριμένων κεφαλαίων μεταξύ μέτρων και προγραμμάτων, καθώς και διευκόλυνση των προκαταβολών και ενεργοποίηση μέτρων παρέμβασης και κρίσεων που προβλέπονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αγοράς.
Όσον αφορά την αλιεία, τα κράτη μέλη πρότειναν μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ, απλουστεύοντας τις διαδικασίες επαναπρογραμματισμού και χαλαρώνοντας τα τρέχοντα ανώτατα όρια. Επισημάνθηκε επίσης η δυνατότητα αποζημίωσης για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων χωρίς τους τρέχοντες περιορισμούς και για τη χορήγηση ενίσχυσης στην αποθεματοποίηση.
"Οι Υπουργοί καλούν σήμερα την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και να προτείνει κατάλληλες δράσεις όπου εντοπίζονται προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Χρειαζόμαστε λίγες μέρες για να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ζωντανό, να κρατήσουμε τους πολίτες μας προστατευμένους, τροφοδοτημένους και απασχολούμενοι ».
Marija Vučković, Υπουργός Γεωργίας
26-03-2020 09:11Fanis
Να αφησει οβοριδης τις μαγκες και τα πολλα λογια και να βοηθησει ΤΩΡΑ τους πραγματικους αγροτες να καλλιεργησουμε και να παραγουμε φθηνα προιοντα να φαει ο κοσμος γιατι προβλεπω οτι οσοι μεινουμε απο τον κορονοιο θα παμε απο πεινα.ΥΣ Για ποιες αμμεσες ενισχυσης μιλανε οτι θα δοσουν νωριτερα αυτες που μολις πιστωθουν στο λογαριασμομας σκοτωνονται ποιος θα τις αρπαξει ο ΕΛΓΑ ΕΦΚΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ .......;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)26-03-2020 00:23ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μη δημιουργείτε ψεύτικες ελπίδες, όπως κάνατε με το αγροτικό πετρέλαιο
Απάντηση25-03-2020 23:37Maria
Τώρα μπορούν να βάλουν τις άμεσες ενισχύσεις είστε για κλάματα όλοι σας βάλτε στο κόσμο κανένα βοήθημα έξτρα κ αφήστε τις επιδοτήσεις αν τα βάλετε άμεσα μετά πως θα περάσουν τους επόμενους μήνες με γλάρο σούπα έλεος... Όλα είναι φιάσκο (στημένα για δικά σας συμφέροντα κ όλα αυτά με το να κλεισουνε τα πάντα είναι μια καλοστημένη κομπίνα).
Απάντηση