BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με το σταγονόμετρο η ΕΕ με το στανιό η κυβέρνηση για τους αγρότες

«Κάνετε αργά και λίγα» υπογράμμισε την περασμένη Πέμπτη, απευθυνόμενη στους ευρωπαίους ηγέτες, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παλιά γνώριμος της Ελλάδας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωση γύρω από την οποία επανέρχεται συχνά το τελευταίο διάστημα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν απευθύνεται στους αξιωματούχους της Ε.Ε.

25007498818_58f67b9f67_5k

Γιάννης Πανάγος

1
6

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει συχνά πίσω από τις εξελίξεις, δυσκολεύεται να αντιληφθεί να αναλύσει τα μηνύματα των καιρών και να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη διεθνή σκακιέρα.

Τί γίνεται όμως με τις αποφάσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα;

Εκεί τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμα πιο αργόσυρτα. Τη βαριά γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που συνδέονται με την ΚΑΠ, τη μόνη, όπως λέγεται συχνά Κοινή Πολιτική, επιβαρύνει τον τελευταίο καιρό με την αναβλητικότητά του και ο νέος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι. Ο Πολωνός Επίτροπος που αναρριχήθηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα από του πουθενά, έχοντας πολύ λίγη σχέση με τα αγροτικά θέματα (δικηγόρος στο επάγγελμα), εκτός της ελλειπούς εμπειρίας γύρω από τα ζητήματα, δείχνει να έχει γενικά μια δυσκολία στην ανάληψη πρωτοβουλιών διευθέτησης θεμάτων, ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι έκτακτες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής.

Εξετάζοντας μάλιστα σε μεγαλύτερο βάθος τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθίσταται σαφές ότι στην ουσία τους παραπέμπουν στα κράτη – μέλη την ευθύνη ανάπτυξης πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία. Χαλαρώνει δηλαδή το ασφυκτικό πλαίσιο της ΚΑΠ, διευκολύνει κάποιες αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα αναπτυξιακά προγράμματα και χωρίς να αυξάνει τα διαθέσιμα κονδύλια, λέει, λύστε το πρόβλημα με εθνικούς πόρους.

Η μόνη πολιτική με πρόσθετο κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει να είναι αυτή της ιδιωτικής αποθεματοποίσης, δηλαδή της επιδότησης παραγωγών και οργανώσεων να αποθεματοποιούν προϊόντα, όπως γάλατα, τυριά και κρέατα κατά βάση και να επιδοτούνται γι’ αυτό με μια μικρή ενίσχυση από την Ε.Ε. Σημειωτέον ότι όλο το κόστος αυτής της δράσης δεν θα επιβαρύνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ για όλες τα χώρες της Ε.Ε.

Τα υπόλοιπα είναι μέτρα χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι δηλαδή δυνατότητες! Τα κράτη – μέλη έχουν την δυνατότητα να λάβουν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης, διευκόλυνσης, ανακούφισης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και μάλιστα σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας του διατροφικού κυρίως τομέα, με δικούς τους αποκλειστικά πόρους.

Τι κάνει λοιπόν η Ελλάδα; Η Ελλάδα περιμένει. Όπως λέει συχνά ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, περιμένει, να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, να μετρήσει το ενδεχόμενο κόστος που θα έχουν κάποιοι εκ των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, από τις γενικότερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και στο τέλος να κάνει το λογαριασμό. Αυτό θα είναι, «αργά και λίγο»!

Γιατί, δείτε τι γίνεται! (είναι η προσφιλής φράση του κυρίου Βορίδη). Τα κράτη – μέλη που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αξιοποιούν αυτό το χαλαρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να ενισχύσουν περαιτέρω τους αγρότες και τις μονάδες που κινούνται πέριξ του τομέα της αγροτικής παραγωγής, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν υπό τον ασφυκτικό μανδύα της ΚΑΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πολύ πιθανό, οι αγρότες και η αγροτική οικονομία σε κάποιες χώρες να βγουν, ενδεχομένως και πιο ενισχυμένοι από τα μέτρα για τον Covid – 19, δηλαδή για τον κορωνοϊό. Η αγρότες της χώρας μας και η ελληνική αγροτική οικονομία, θα βγουν περαιτέρω εξασθενημένοι. Όταν ξέρουμε πως η ψαλίδα είναι ήδη τεράστια εις βάρος της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

13-05-2020 21:54Αρίσταρχος

Πιστεύει κανένας ότι τους ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας; Τρέξαμε άρον-αρον να πάρουν τα λεφτά από τη δασωση που περίμενε τόσος κόσμος εδώ και 3 χρόνια. Εδώ βέβαια δεν δώσανε ακόμη και τα λεφτά από το παλιό πρόγραμμα. Για να δούμε πόσο ενδιαφέρονται , υπάρχουν νέοι αγρότες που δεν τους έδωσαν ούτε ένα δικαίωμα από το εθνικό απόθεμα έτσι για να τους δώσουν ένα κίνητρό μήπως και δεν τα βροντηξουν όλα. Ξέρουμε βέβαια τι γίνεται με τα δικαιώματα και γενικά όπου υπάρχει χρήμα.

Απάντηση

25-04-2020 18:25Αγρογαια

Υπουργέ αφήστε τα λόγια και δώστε κονδύλια για τους επιλαχοντες των σχεδίων βελτίωσης. Είμαστε νέοι αγρότες χωρίς μηχανήματα. Στηρίξτε τον πρωτογενή τομέα με έργα και όχι λόγια!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-04-2020 17:27Θάνος

Βάλτε τους αγρότες στα μέτρα! Στηρίξτε τον πρωτογενή τομέα! Δώστε στα αμπέλια de minimis δεν μπορούμε να τα δουλέψουμε έχουμε πάθει αλτα τελευταία χρόνια μεγάλες ζημιές και μείωση παραγωγής από την κλιματική αλλαγή! Στειρηξτε όλους τους αγρότες... Εμείς σας στήριξαμε και τώρα θα μας βρείτε απέναντι σας... Ολοι οι αγρότες είναι εξαγριωμενοι με την κυβέρνηση... Δίνει λεφτά στους και καλά επιστήμονες που κλέβουν το κράτος στη στην εφορία και δεν κόβουν απόδειξη ποτέ! Στειρηξτε τον πρωτογενή τομέα

Απάντηση

25-04-2020 13:38neos agrotis

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ..ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΥΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!!

Απάντηση

25-04-2020 12:09Paragogos

Τι δεν καταλαβαίνουν.. ο πρωτογενής τομέας είναι τα θεμέλια η αρχή της αλυσίδας παραγωγής χωρίς αυτόν δεν κινείτε τίποτα.. ευημερεις αγρότες σημαίνει ευημερίς πολίτες ..ο τουρισμός είναι μετά Τι δεν καταλαβαίνετε πρέπει να έρθει πάλι η κατοχή που στην Αθήνα πέθαιναν από πείνα. (Ενώ στο χωριό μου η γιαγιά μου είχε χοληστερίνη)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά