BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οριστικές λύσεις για τη νέα ΚΑΠ ετοιμάζει το Βερολίνο αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο

Στα… έμπειρα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ, πέφτει ο κλήρος για το ξεκαθάρισμα της νέας ΚΑΠ αλλά και της ειδικής «ενδιάμεσης διαδρομής» που θα ακολουθήσουν οι χώρες της Ε.Ε. κατά την διετία 2021 και 2022, καθώς η διετής παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για την αγροτική πολιτική των Βρυξελλών έχει δρομολογηθεί.

merkel_15

Πέτρος Γκόγκος

1
0

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι και η καλύτερη για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τα τελευταία χρόνια ειδικά, διαφωνούν σε πολλά με τις κεντρικές θέσεις του Βερολίνου, ωστόσο, έχει το ενδιαφέρον της από την άποψη ότι δεν θα παραταθεί η αβεβαιότητα και θα ανοίξει ο ορίζοντας για το που πηγαίνει η ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, ιδιαίτερα μετά την επισημοποίηση των διαδικασιών για την παράταση κατά 2 χρόνια της ισχύουσας προγραμματικής περιόδου, το πιθανότερο είναι ότι η Ευρώπη οδηγείται σε διαδικασία σύγκλισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε δύο φάσεις:

- μια πρώτη, κατά την οποία τα ίδια τα κράτη – μέλη θα κληθούν να αμβλύνουν τις εσωτερικές ανισότητες μεταξύ των παραγωγών δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων (εσωτερική σύγκλιση)

- μια δεύτερη η οποία θα ανοίξει με ουσιαστικό πλέον τρόπο τα θέματα της εξίσωσης των δικαιωμάτων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. (εξωτερική σύγκλιση) μέσα από μια διαδικασία η οποία θα αποδυναμώνει περαιτέρω τις άμεσες ενισχύσεις (Α΄πυλώνας) και θα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα διαρθρωτικά προγράμματα (Β’ πυλώνας)

Για τους αναλυτές που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στα θέματα της ΚΑΠ, αυτός είναι ο διακαής πόθος της Γερμανίας εδώ και χρόνια. Το πόσο έτοιμη είναι να δεχθεί αυτό το πλαίσιο η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Σημειωτέον ότι η Γαλλία, διατηρεί κεντρικό λόγο στα θέματα της ΚΑΠ, είναι πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητη με την αγροτική κοινωνία στο εσωτερικό της χώρας και διαδραματίζει συνήθως εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Μ’ αυτή την έννοια θα είχε ενδιαφέρον να ξαναδεί κανείς το σχέδιο Μακρόν για τον αγροτικό τομέα και τις νέες κατευθύνσεις που προσπάθησε να δώσει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική πριν από ένα χρόνο περίπου, ιδέες που χάθηκαν.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας της, οι Γερμανοί ετοιμάζονται να πάρουν τα ηνία του μπλοκ το καλοκαίρι αναπροσαρμόζοντας την ατζέντα του Βερολίνου.

Από την πρώτη Ιουλίου η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα αναλάβει στην προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ, για την οποία τους προηγούμενους μήνες το Βερολίνο είχε ετοιμάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα διεκπεραίωνε ζητήματα όπως την πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση της ΕΕ, τις σχέσεις του μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο και το μεταναστευτικό.

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στην οικονομία της ΕΕ αχρηστεύουν σε μεγάλο βαθμό τα πλάνα των Γερμανών, που όμως τώρα βρίσκονται πολύ κοντά στην διαμόρφωση του νέου τους προγράμματος.

Πλέον στόχος της Άνγκελα Μέρκελ και της κυβέρνησής της είναι η διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που άπτονται της εξόδου από αυτήν αλλά παράλληλα της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Η επιτυχία της προεδρίας μας θα μετρηθεί από την αποτελεσματικότητά μας σε αυτά τα δύο μέτωπα» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γερμανός πρέσβης στην ΕΕ, Μίκαελ Κλάους. Η Άνγκελα Μέρκελ το περασμένο Σάββατο παραδέχτηκε πως οι προτεραιότητες άλλαξαν, αλλά στάθηκε στην επιθυμία της να πιέσει για την ολοκλήρωση των συνομιλιών πάνω στο Πολυετές και την ΚΑΠ.

Δεδομένου ότι η Κροατία, η τωρινή υπεύθυνη της προεδρίας του μπλοκ, στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και, ότι αμέσως μετά την Γερμανία, σειρά έχουν η Σλοβενία και η Πορτογαλία, φαίνεται ότι οι Γερμανοί θα κάνουν τα πάντα για να επιβεβαιώσουν το στερεότυπο που τους θέλει αποτελεσματικούς και αποδοτικούς.

Αν και δεν θα δημοσιευθεί κανένα προσχέδιο του προγραμματισμού των Γερμανών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 πριν τον Ιούνιο, οι πολιτικοί συντάκτες έχουν στα χέρια τους έναν άξονα βάσει του οποίου θα δομηθεί η στρατηγική του Βερολίνου. Τέσσερις κατηγορίες προτεραιοτήτων έχει χαρτογραφήσει το επιτελείο της Μέρκελ:

1. Η άμεση διαχείριση της κρίσης και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, αναφορικά με τις οικονομικές ευθύνες που θα χρειαστεί να επωμιστούν οι ισχυρότεροι του μπλοκ.

2. Τα χαρτοφυλάκια που δεν γίνεται να καθυστερήσουν άλλο. Τέτοια είναι φυσικά η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι κανονισμοί της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ αλλά και η τελική μεταρρύθμιση της για την επερχόμενη περίοδο.

3. Η τρίτη κατηγορία αφορά σε στόχους που είχαν διατυπωθεί πριν από την κρίση, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση του μπλοκ και η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού πλαισίου. Σε αυτήν την κατηγορία το Βερολίνο δεσμεύεται για μια πρώτη πρακτική προσέγγιση που θα αποτελεί την βάση πάνω στην οποία θα κληθούν οι επόμενες προεδρίες να δουλέψουν.

4. Στην τέταρτη κατηγορία εμπίπτουν τα ζητήματα τα οποία δεν θα ακουμπήσει καθόλου του Βερολίνο, που όμως ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Παράλληλα η Γερμανία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα χρειαστεί να βρει μια φόρμουλα για να ξεπεραστούν οι επικοινωνιακές δυσκολίες που επιφέρουν οι από απόσταση συνεννοήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ αλλά και στις τριμερείς συζητήσεις ανάμεσα στην Κομισιόν, το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, με τους νομικούς συμβούλους της Μέρκελ να επεξεργάζονται ήδη κάποιον τρόπο που θα διευκόλυνε τη διαδικασία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά